Jouluaiheisia lastenkirjoja

Hyvää ensimmäistä adventtia!

Juuri nyt mietiskelen, että koska on aika ottaa joulukirjat esiin? Joko muut ovat ruvenneet lukemaan jouluaiheisia kirjoja lasten kanssa? Meillä joulua on lämmitelty jo parin viikon ajan Tatun ja Patun ihmeellisellä joululla, joten päätin ottaa kirjastosta lapsille pinon muitakin joulukirjoja lainaan, ja nyt adventtinahan onkin sopiva hetki vähän joulufiilistellä. Viime vuonna meille pääsi käymään niin, että havahduin koko asiaan aivan liian myöhään, ja kaikkiin kivoihin joulukuvakirjoihin oli liian pitkä jono ennen joulua. Tänä vuonna siis revanssin hengessä näitä on luettu jo marraskuussa.

IMG_4020

Jujja Wieslanderin ja Sven Nordqvistin Mimmi Lehmän ja Variksen tempaukset jaksavat naurattaa lapsiamme kerta toisensa jälkeen. Mimmi Lehmän ja Variksen joulu -kirjassa (Mäkelä 2014; kirjastosta) Varis havahtuu jouluntuloon aatonaattona ja kiiruhtaa antamaan itselleen joululahjoja. Aattona siitä tuntuu että koko joulu on jo ohi.

Joulu on jo ohi, Varis suree.

Joulu on jo ohi, Varis suree.

Onneksi Mimmi Lehmä on järjestänyt jouluyllätyksen ja koristellut Variksen kotipuun kuusenkynttilöillä. Tämä on lempeä kirja itsekkyyden unohtamisesta ja antamisen ilosta – oikein joulun sanomaa siis!

IMG_4008

Markus Majaluoman Isä, koska joulupukki tulee (WSOY, 2005; kirjastosta) kertoo Ruusumäen perheen joulusta. Lapset ovat odottaneet joulua kuukausikaupalla, mutta pukkipa soittaa aattona, ettei pääse tulemaan myrskyn takia. Pentti-isä järjestää naapurin Putkelalta pukinasun, ja Putkela itsekin innostuu pukkeilemaan. Lopulta joulua vietetään kolmen pukin voimin, joista yksi on se itse oikea joulupukki.


Kirja rönsyilee samalla tavalla kuin Isä-sarjan muutkin kirjat. Tekstissä ja kuvituksessa tapahtuu kummassakin koko ajan todella paljon. Usein näitä kirjoja ääneen lukiessani päädyn hyppimään noin kolmanneksen tekstistä yli, jotta nelivuotias jaksaisi seurata, mutta tällä editointimetodilla Majaluoman kirjat sitten ovat meillä huippusuosittuja. Jaaritteleva, epäluotettava ja tungetteleva naapuri Putkela on rasittava ja hauska hahmo, ja mainio vastapari kirjojen hyvää tarkoittavalle, mutta lapsiinsa hiukan uupuvalle Pentti-isälle.

IMG_4002

Tiina Nopolan ja Mervi Lindmanin Siirin jouluyllätys (Tammi, 2009; kirpparilta) lähestyy joulua väärinkäsityksen kautta. Siirin äiti on kipeä ja isä työmatkalla. Siiri kuulee aikuisten puhelinkeskustelun ja päättelee, että heille ei tule joulua ollenkaan. Hän valittaa asiasta kavereilleen Otoille, jotka ryhtyvät tuomaan Siirille joulua. Siinä sivussa rekrytoidaan koko kylä auttamaan Siirin perheen jouluvalmisteluissa. Kyseessä on tietenkin kiusallinen väärinkäsitys, joka korjataan järjestämällä kaikille yhteinen joulujuhla.

IMG_4006

Sana kulkee: Siirin perheelle ei tule joulua!

Sana kulkee: Siirin perheelle ei tule joulua!

Tästä voisi tehdä joulukortin.

Tästä voisi tehdä joulukortin.

Siirin jouluyllätyksessä tiivistyy lapsen joulunodotus ja pettymykset, auttamisenhalu ja väärinymmärrykset. Aikuista lukijaa kiusaannuttaa Siirin perheen puolesta, myötätuntoinen esikoisemme taas kiemurtelee Siirin puolesta kauhuissaan – eikö tytölle tulekaan joulua?

IMG_4015

Astrid Lindgrenin ja Ingrid Vang Nymanin Peppi Pitkätossun joulukuusenriisujaiset (WSOY, 2012; kirjastosta) on muutaman vuoden takainen “uutuus”; kirja on julkaistu ensimmäistä kertaa erillisniteenä suomeksi, vaikka se olikin aiemmin julkaistu Astrid Lindgren -kokoelmassa Lapsen joulu. Luimme tämän kirjan viime vuonna vähäsen joulun jälkeen, ja siihen se sopiikin hyvin, lievittämään lapsen jouluikävää. Silloin se oli kolmivuotiaalle liian pitkä ja vaati lyhentelyä, mutta nyt ISO nelivuotias jaksaa kuunnella kirjan varsin tarkkaavaisesti.

IMG_4016

Peppi kutsuu Tommin, Annikan ja koko kaupungin lapset joulukuusenriisujaisiin, joihin toivotetaan tervetulleeksi myös yksinäinen pikkupoika ja yksin itkevä koirakin.
Juhlien ohjelmaan kuuluu pyllymäkeä, piirileikkiä ja lahjoja ja tietenkin herkkuja. Kaikkea lasten mielestä ihanaa siis yhdessä paketissa, ja mausteena peppimäistä oikeamielisyyttä ja anarkiaa.

Tähän postaukseen ei nyt ehtinyt Hiroko Motain ja Marika Maijalan hieno Miljoona biljoona joulupukkia -kirja, joka saapui  juuri kirjaston varauksena. Ainakin siitä siis vielä luvassa yksi joulukirjahehkutus lisää. Lisäksi meillä on Heinähatun ja Vilttitossun joulu odottamassa sekä kirjana että dvd:nä (Lidlistä yllättäen löytyi!), ehkä niistäkin vielä kuulemme.

3 thoughts on “Jouluaiheisia lastenkirjoja

  1. Tuo Mimmi Lehmä meilläkin on nyt kirjastosta lainassa. Nuo kolme muuta ovat itselleni uusia. Lainasin kyllä kirjastosta jo kaksi viikkoa sitten jättisuuren kasan joulukirjoja. Niitä luemme tässä about kirja per päivä tahtia. Joulukirjat ovat ihania joulutunnelman nostattajia!

    Liked by 1 person

    • Meillä oli kaikki tämän pinon kirjat viime vuonnakin lainassa, mutta vielä ei mikään kauheasti töki. Siirin löysin jo kesällä kirpparilta ja se olikin kiva nyt kaivaa jemeksistä esille.
      Lähikirjaston poistomyyntiin oli juuri laitettu myös joulukirjoja. Ostin sieltä eilen yhden Mauri Kunnaksen. Vaikka en itse mikään suuri Kunnaksen fani olekaan, lapset innostuivat, ja kirjaa on nyt luettu alle vuorokauteen neljä kertaa.

      Like

  2. Pingback: Lisää lasten joulukirjoja | Lastenkirjapino

Leave a comment