Tikkumäen ponileiri

IMG_3985

Tikkumäen tallin tarina jatkuu Reetta Niemelän ja Salla Savolaisen kirjassa Tikkumäen ponileiri (Otava, 2015; arvostelukappale kustantajalta). Olemme tulleet tikkumäkeläisten kanssa tututuiksi jo kirjoissa Tikkumäen talli ja Tikkumäen koirat. Näiden kertovien tietokirjojen lisäksi sarjassa on julkaistu myös romaani Ystäväni Uljas ja täytettävä kirja Omat hevosystäväni.

IMG_3986

Tällä kertaa Tikkumäessä järjestetään ratsastusleiri. Jaetaan ponit, hoidetaan niitä, ratsastetaan maastossa ja maneesissa. Välillä voi vähän pelottaa ponin pompsahtaessa tai maastoesteitä hypättäessä, mutta taidot karttuvat matkan varrella. Yhdessä opiskellaan esimerkiksi ponin letittämistä ja ötökkäkarkotteen laittamista. Vain leirikisat, tuo omien leirieni kohokohta, puuttuu kirjasta. Onko tämä nyt osa sellaista kasvatuspolitiikkaa, että lapsia ei kilpailuteta toisiaan vastaan? Kilpailujen sijaan kirjassa lapset saavat tehdä viimeisellä ratsastustunnilla juuri niitä heppajuttuja, joista he pitävät eniten. Sekin kuulostaa kyllä hauskalta!

IMG_3987

Kirja sopii hyvin esimerkiksi fiilistelyyn ennen omaa ratsastusleiriä, varsinkin jos leirille meno jännittää. Silloin on hyvä käydä kirjan kanssa etukäteen läpi, mitä siellä leirillä oikein tehdäänkään. Minulle tulee kirjaa lukiessani suloisen nostalginen olo, kun mieleen palaa oma ensimmäinen ratsastusleirini kymmenvuotiaana. Voi kun silloin olisi ollut tällaisia kirjoja, joiden kanssa intoilla ja miettiä vaikkapa sitä, mitä leirille pitää pakata mukaan! Pystyn hyvin samastumaan kirjan hahmojen tuntemuksiin esimerkiksi silloin, kun ei saakaan hoitohepaksi omaa suosikkiponiaan. Meinaa ihan tulla pettymys päähenkilö Iiriksen puolesta, kun hän ei saa leirillä hoitaa suosikkiaan Uljasta.

Olen Tikkumäki-sarjasta tosi iloinen. Hevoshulluna haluan jakaa heppaintoiluni myös lasteni kanssa, mutta leikki-ikäisille suunnattuja heppakirjoja ei juuri ole. Ilokseni huomasin, että Tammelta on keväällä tulossa pienille hevoshulluille suunnattu Liian pieni Putti -kirja, joka varmasti osaltaan täyttää tätä puutetta. Tikkumäki-kirjat toki soveltuvat (ja on varmaan tarkoitettukin) myös vanhemmille lapsille kuin meidän 2- ja 4-vuotiaamme, mutta tiiviisti ja selkeästi esitettyä tekstiä on myös näin nuorten helppo seurata. Arvostan tekijöiden kykyä pakata informaatiota viihdyttävään ja helposti lähestyttävään, mutta silti asiapitoiseen muotoon. Ylläolevassa galleriassa on muutamia kivoja vinkkejä, miten rauhalliseen tahtiin ja hevosta ymmärtäen voi oppia uutta.

 

Advertisements

One thought on “Tikkumäen ponileiri

  1. Pingback: Heppakirja pienimmille: Liian pieni Putti | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s