Varo jouluströsseliä! Tatun ja Patun ihmeellinen joulu

IMG_3913

Joulunodotus on julistettu virallisesti avatuksi! Meillä on korkattu Tatun ja Patun ihmeellinen joulu (Otava, 2015)!

Oikeasti minun piti jemmailla tätä kirjaa lapsilta johonkin oikeaan joulunodotusaikaan asti, mutta niinpä vaan esikoisen haukansilmät bongasivat Tatun ja Patun piirongin päältä, ja pakkohan se oli lukea.

Ja lukea uudestaan.

Ja uudestaan.

IMG_3894

Tatun ja Patun joulussa Outolan pojat on kutsuttu Veeran luokse joulunviettoon, mutta pojat menevätkin vahingossa naapuriin. Siellä on tyhjä talo, jossa ei ole edes mitään joulukoristeita. Pojat päättävät tuoda joulun taloon. Ennen kaikkea tarvitaan tuore ja tuoksuva joulupukki. (Tässä kohtaa yleisö alkaa kirkua naurusta. EEEEIIII! Joulukuusi se tarvitaan!) Tatu ja Patu valmistelevat joulua niin kiihkeästi, että poikiin iskee jouluströsseli. Eikun stressi. (Esikoinen pärskyy naurusta.) Tatu kiinnittää kuusen jalkaan (omaansa) ja paistaa hyasintit. Patu ripustaa joulusukat, -säärystimet ja -vaipat uuniin. (Epäilen, että jollakulla on kohta pissat housussa, kun lapset nauravat niin paljon. Esikoinen kirjan vitseille ja kuopus yleisen hauskanpidon hengessä.) Lopulta kuitenkin Veera perheineen löytää Tatun ja Patun ja joulunvietto voi alkaa. Mukaan kutsutaan myös yksinäinen naapuri.

Esikoinen ulvoi lopulta naurusta niin, että putosi sohvalta. Kuopus kuunteli tarkkaavaisena, vaikka ajattelin ennakkoon tarinan olevan liian pitkä kaksivuotiaalle. Tatun ja Patun ihmeellinen joulu etenee paikoitellen sen verran verkkaisesti, että editoin tekstiä lennossa. Esimerkiksi luvut viisi ja kuusi olisi mielestäni voinut tiivistää yhdelle aukeamalle.

Jätin ääneen lukiessani monet kertojaosuudet väliin. Kirjassa on käytetty ulkoista, kaikkitietävää kertojaa, joka taitaa olla hiukan rakastunut omaan ääneensä ja puhua pölöttää pitkästi. Ehkä tällä kerronnallisella ratkaisulla on tavoiteltu klassisen joulusadun tunnelmaa? Minusta kirja olisi saattanut toimia paremmin ilman kertojanääntä, joka tuntuu ratkaisuna vähän selittelevältä ja turhalta. Mutta, kuten sanottua, tekstin voi hyvin lukea myös niin, että lyhentelee itse matkan varrella.

IMG_3900

Kuvitus on tehty sarjakuvatyylisesti, paikoin ihan ruutuihin jakaen. Minua mietitytti etukäteen, että miten kaksi- ja nelivuotiaamme kykenevät seuraamaan sarjakuvaa. Hyvin, tietenkin.

vinopatu

Kirja on totuttuun tapaan täynnä kaikenlaisia hauskoja tatujapatumaisuuksia. Aikuisempaa lukijaa on muistettu lisävitseillä; esimerkiksi viimeisellä sivulla on rannalla auki kirja, jonka kirjoittaja on Ari Dekk. Heh heh. Minua nauratti ihan oikeastikin.

IMG_3896

Bongaa kirjasta esimerkiksi nämä jipot: naapurin keittiön tasolla on hedelmä nimeltä banananas, pipareiden päälle laitetaan Etelä-Amerikan pastilleja ja kadulle on parkkeerattu autoteippausfirman auto, jossa teipit (joissa lukee “autoteippaukset ammattitaidolla”) ovat ihan päin prinkkalaa. Tai kuusikauppiaan kyltti: “Osta kuusi tai seitsemän”.  Usein näitä juttuja huomaa pikkuhiljaa lisää uusien lukukertojen myötä, eikä aikuinenkaan kyllästy kirjaan kovin pian, vaikka lapset vaatisivat saman kirjan peräkkäin seitsemättä kertaa. Ja vielä kahdeksatta. Etsi myös vaikkapa piilotettuja joulutorttuja, katso mitä tapahtuu pihojen lumiukoille tai mitä Veeran kotona on ripustettu joulukuuseen. Löydettävää on lähes yhtä paljon kuin suurimmassa feivarissani, Tatu ja Patu päiväkodissa -kirjassa.

IMG_3902

Vihdoin joulupöydässä. Bongaa kuusenkoristeet!

Ihailen myös kirjan hiljaista suvaitsevaisuuskasvatusta: Veeran perheen aikuiset ovat kaksi naista. Asiaa ei alleviivata sen kummemmin, vaan näin se vain on. Minusta on aivan hillittömän siistiä, että supersuosittujen kirjojen tekijät poikkeavat lastenkirjoissa pääosin vallitsevasta heteronormatiivisuudesta.

Kirjasta on postannut myös Bleue Sininen keskitie -blogissaan. Myös Bleue tykkäsi kirjasta. Tietty.

Tatu ja Patu poseerasivat Kirjamessuilla

Tatu ja Patu poseerasivat Kirjamessuilla

Tällaiset hittikirjasarjat saavat aina miettimään, voiko suosittu olla hyvää? Lastenkirjojen myynti- ja lainauslistoillahan keikkuvat vuodesta toiseen samat nimet. Tatuja ja Patuja olen kyllä valmis suosittelemaan kirja toisensa jälkeen, eikä Aino Havukaisen ja Sami Toivosen taika petä tälläkään kertaa. Vaikka kirja onkin paikoin epätasainen, on Tatun ja Patun ihmeellinen joulu viihdyttävä kirja kaikille, jotka ovat alttiita jouluströsselille, niin isoille kuin pienillekin.

Tatun ja Patun ihmeellinen joulu
Teksti ja kuvitus: Aino Havukainen ja Sami Toivonen
Kustantaja: Otava, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

3 thoughts on “Varo jouluströsseliä! Tatun ja Patun ihmeellinen joulu

  1. Pingback: Jouluaiheisia lastenkirjoja | Lastenkirjapino

  2. Pingback: Joulun ystävämyyntejä | Lastenkirjapino

  3. Pingback: Lisää lasten joulukirjoja | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s