Kana joka tahtoi lentää

IMG_6118

Sun-mi Hwangin Kana joka tahtoi lentää (Sitruuna, 2015) on miljoonia kappaleita myynyt jättihitti Etelä-Koreasta, joka on nyt käännetty myös suomeksi.

Kana joka tahtoi lentää kertoo Tähkä-nimisestä häkkikanasta. Se haaveilee vapaudesta ja omasta poikasesta, mutta sen munat viedään aina pois. Tähkä pelastautuu lähes varmalta kuolemalta ja löytää haudottavakseen munan. Se näyttää saaneen kaiken, mistä on haaveillut – vapauden ja poikasen – mutta vapaus onkin vaaroja täynnä ja munasta kuoriutuu kananpojan sijaan sorsa. Tähkä ja sen poikanen joutuvat etsimään paikkaansa syrjinnän ja kuolemanuhan keskellä. Lopulta Tähkä joutuu miettimään, miten paljon se on valmis uhraamaan poikasensa puolesta.

IMG_6119

Kana joka tahtoi lentää on pieni kirja täynnä suuria teemoja. Se kertoo äidin uhrautuvuudesta, erilaisuuden hyväksymisestä ja kuolemasta. Onnen tavoittelusta ja oikeudesta yksilöllisyyteen. Kaikki tämä on kätketty sinänsä yksinkertaiseen kertomukseen eläimistä.

IMG_6121

Kirja ei ehkä ole loputtoman omaperäinen eikä syvällinen, mutta se on helppolukuinen kirja, joka saa miettimään tarinan teemoja omassa elämässään. Luen kirjaa äitinä, tietenkin, ja mietin vanhemman tekemiä uhrauksia. Mihin asti itse kukin olisi valmis menemään lapsensa asti? Kuolemaan? Luultavasti, jos sellainen tilanne tulisi vastaan. Tämän hetken poliittisessa ilmastossa myös kirjan pohdinnat erilaisuuden hyväksynnästä ovat ajankohtaisia.

Kuoleman uhka todellakin roikkuu tarinan yllä jo alkusivuilla, ja muutenkin kirja on surullinen. Se ei sovellu mielestäni pienille lapsille, vaan ehkä vasta noin varhaisteineille ja sitä vanhemmille nuorille. Eniten tämä on kyllä aikuisten satu. Synkistä ja raskaista teemoista huolimatta kirjassa on toivoa ja positiivinen vire.

IMG_6120

Kirjassa on harvakseltaan piirroskuvia. Nomocon simppelit piirrokset ovat jotenkin hyvin aasialaiset kaikessa pelkistyneisyydessään. Sisäsivujen kuvat ovat lapsenomaisia, mutta kansi on kaunis ja herkkä.

Kirjaa on käsitelty mm. Lukuisa– ja Lukupino-blogeissa.

Kana joka tahtoi lentää
Teksti: Sun-mi Hwang (suom.Hilla Hautajoki)
Kuvitus: Nomoco
Kustantaja: Sitruuna Kustannus, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s