Kissa Killin villi lelupäivä

IMG_6347

Tuula Korolainen juhlii jo 25 vuottaan lastenkirjailijana. Onneksi olkoon! Meillä ei jostain syystä ole luettu Korolaisen tuotantoa juuri lainkaan, vaan aloitimme nyt tutustumisen Kissa Killistä kertovan kirjasarjan neljännestä osasta. Korolaisen ja Christel Rönnsin tuore Kissa Killin villi lelupäivä (Tammi, 2016) kertoo leluista ja kateudesta.

IMG_6349

Kissa Killi lähtee kerhon lelupäivään mukanaan vanha, rakas possu. Mutta voi, muilla lapsilla on kerhossa toinen toistaan uudempia ja hienompia leluja, ja Killin possu näyttääkin vähän hölmöltä. Vauvojen lelu, toiset tuomitsevat. Killi suuttuu ja paiskoo leluja, ja joutuu siitä hyvästä jäähylle. Onneksi Mauri-kaveri suostuu vaihtamaan leluja yön ajaksi Killin kanssa, ja Killi vie Maurin hienon robotin salaa kotiin. Mutta voivatko lapset mennä nukkumaan ilman tuttua lelua?

IMG_6351

Kirjassa on mielestäni parasta sen tärkeä teema, kateus. Killi elää vahvasti kaikille lapsille tuttuja tunteita. Toisilla näyttää olevan parempia ja uudempia leluja, ja aina vaan pitäisi saada yhä uusia leluja. Mutta onko uudempi automaattisesti parempi?

IMG_6353

Kissa Killin villi lelupäivä on hyvä apu mukaan lasten kanssa käytäviin lelukeskusteluihin. Lapset vertailevat jatkuvasti itseään toisiin lapsiin, ja juuri lelujen hienouteen tiivistyy helposti lapsen käsitys omasta itsestään ja toisista. Ympäröivä kulutuskulttuuri saa lapset himoitsemaan yhä enemmän ja “parempia” leluja. Meilläkin lapsilla on yhä säästössä jouluisia lelukuvastoja. Haaveilussa ei mielestäni ole mitään pahaa, mutta kulutuskulttuurista on tosi hyvä puhua lasten kanssa tämänlaisten kirjojen kanssa. Toinen mainio kirja lelupaljoudesta on Annastiina Syväjärven ja Johanna Venhon Yllin kyllin.

Kuvitus sisältää lapsien iloksi paljon yksityiskohtia. Kuvittaja Christel Rönns on luonut kirjaan suurisilmäisiä, ilmeikkäitä hahmoja ja humoristisia pikku hetkiä. Robotti on suosikkihahmoni kirjassa.

IMG_6355

Jäähy rangaistuksena hiukan hämmästyttää vasta ilmestyneessä kirjassa; olin ajatellut, että nykyiset kasvatuseoriat eivät tue jäähylle eristämistä. Luulen, että omille lapsille lukiessani yritän ohittaa jäähyllä istumisen kokonaan tai ainakin selitän, miksi meillä ei ketään määrätä jäähylle. Lelut voivat kyllä meillä joutua jäähtymään, jos niistä uhkaa tulla liian rajuja kiistoja.

IMG_6356

Kateus ja epäoikeudenmukaisuuden tunne ovat lasten maailmassa valitettavan tuttuja, osa aikuisuuteen kasvamista. Viisi villiä Virtasta -sarjan kirjat käsittelvät varsinkin kateutta hienosti. Esimerkiksi Perttu Virtanen ja kauhea kateus on hyvää jatkoluettavaa aiheesta.

Kissa Killin villi lelupäivä
Teksti: Tuula Korolainen
Kuvitus: Christel Rönns
Kustantaja: Tammi, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

2 thoughts on “Kissa Killin villi lelupäivä

 1. Tässä oli myös hyvä kosketus lapsen kokeiluun huijata, ja miten omatunto siitä kolkuttaa. Killihän vähän tietoisen vilpillisesti saa robotin kotiinsa, ja mitä siitä seuraa. Myös Killi kritisoi itse jäähyä, kirjailja kuvaa näin hienosti nykyahan kasvatusta. Hieno kirja!

  Like

  • Totta!
   Lapset kyllä pitävät tästä kirjasta ja kuuntelevat sitä aina oikein hievahtamatta. Varsinkin nelivuotiaan suosikkeja ovat nämä tällaiset lapsen omia tuntoja käsittelevät kirjat.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s