Päivä eläinten rautateillä

Harvaa kirjasarjaa on meillä luettu yhtä ahkerasti kuin Sharon Renttan Päivä eläinten… -kirjoja. Matkakuumeiset lapsemme ovat viime aikoina halunneet lukea yhä uudestaan ja uudestaan sarjaan kuuluvaa Päivä eläinten lentoasemalla -kirjaa, ja minun on myönnettävä, että huokaisin helpotuksesta, kun sarjasta ilmestyi uusi osa, Päivä eläinten rautateillä (Mäkelä 2017). Nyt pääsisin välillä lukemaan jotain toistakin tarinaa!

Kirjassa Leevi-poika ja hänen pappansa rakastavat junia. Pappa on jopa ollut veturinkuljettaja, ja sellaiseksi haluaa myös Leevi.

Leevi ja pappa myös matkustavat junilla. Matkalla voi sattua kaikenlaista: junat voivat olla myöhässä, ja toiset matkustajat eivät aina käyttäydy huomaavaisesti. Eräänä päivänä, kun Leevi ja pappa ovat matkalla merenrannalle, juna ei lähdekään liikkeelle, sillä se tarvitsisi uuden kuljettajan. Nyt koittaa papan ja Leevin tähtihetki – juuri he pääsevät ohjaamaan junaa! Lopussa odottaa mieluinen palkinto, uimaranta ja jäätelö.

Lapsemme tykkäävät kirjasta kovasti. Kaikenlaisia menopelejä rakastava kolmivuotiaamme intoilee kirjan junista, ja matkakuumeista viisivuotiastamme kirja auttaa kaukokaipuussa.

Tämä kirja, kuten muutkin Renttan kirjat, yhdistelee mukavasti tietoa ja kerronnallisuutta. Lapset oppivat uutta esimerkiksi eri junatyypeistä ja hyvistä käytöstavoista junassa. Meillä on kirjan alku- ja keskikohdissa ensimmäisillä lukukerroilla pientä hämmennystä kirjan tarinankuljetuksen kanssa. Emme meinaa saada selvää, kertooko tarina yhdestä vai monesta matkasta, ja minkä junan kyytiin päähenkilöt oikein kiipeävätkään.

Kuvituksessa on edellisten osien tapaan runsaasti kivoja yksityiskohtia. Lasten riemuksi tarinassa seikkailee statisteina myös edellisistä kirjoista tuttuja hahmoja, joita lapset rakastavat bongailla sivuilta. Yllä olevassa kuvassa esimerkiksi on tuttuja hahmoja tungokseen asti.

Päivä eläinten rautateillä on hyvä kirja lapsia kiehtovasta aihepiiristä, ja luemme sen varmasti aivan puhki tulevina viikkoina, kuukausina ja vuosina. Silti minusta tuntuu, että kirjasta pikkuisen puuttuu monissa aiemmissa osissa ollutta särmää. Vitsit eivät ole ihan yhtä hauskoja, eikä aiheen käsittely ihan yhtä kiehtovaa kuin useissa aiemmissa kirjoissa.

Kirjasta myös puuttuu monissa sarjan muissa kirjoissa ilahduttanut vakielementti, lista tarpeellisista tarvikkeista (esim. minkälaisia keksejä rakennusmiehet tykkäävät syödä tai minkälaisia välineitä lääkärit tarvitsevat työssään). Se on suuri harmi, sillä se on ollut yksi kaikkein tärkeimmistä kohdista muissa kirjoissa!

Päivä eläinten rautateillä
Teksti ja kuvitus: Sharon Rentta (suom. Terhi Leskinen)
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä, 2017
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s