Karhu joka sanoi Pöö!

Olen David Walliamsin ihailija. Rakastan hänen komediasarjojaan (varsinkin Pikku-Britanniaa) ja hänen nuortenkirjoissaan on mahtavia oivalluksia ja hyvää huumoria. Walliams on kirjoittanut myös kuvakirjatekstejä, joista en oikein osaa olla mitään yksiselitteistä mieltä. (Lue vaikka postaukseni Gangsterimummi-kirjasta ja Lievästi ärsyttävästä norsusta)

Walliamsilta on nyt ilmestynyt uusi kirja suomeksi, Karhu joka sanoi Pöö! (Mäkelä, 2017). Kirja kertoo maailman huipulla asuvasta jääkarhunpennusta, joka mielipuuhaa on isompien pelottelu. Pentu nauraa katketakseen, kun isot säikähtävät sen huutaessa Pöö!

Eräänä päivänä jääkarhun kotiin Pohjoisnavalle saapuu kuvausryhmä tekemään tv-ohjelmaa. Kaikki eläimet valmistautuvat omalla tavallaan ryhmän kohtaamiseen – ja jääkarhunpentu käy pelottelemassa niitä kaikkia. Illan koittaessa se kohtaa viimein myös kuvausryhmän ihmiset, ja käy tietenkin säikäyttämässä myös heidät. Ihmiset suuttuvat ja päättävät jättää koko kuvaukset kesken. Toiset eläimet suivaantuvat pikku jääkarhulle ja antavat sen maistaa omaa lääkettään. Pentu ottaa opikseen – tai sitten ei.

Aikuisena ja kasvattajana minun on vaikea olla täysin sydämin mukana näissä Walliamsin tarinoissa häiriköistä, jotka käyttäytyvät ikävästi toisia kohtaan. Walliamsin ensimmäisen kuvakirjan “lievästi ärsyttävä norsu” oli minusta ihan törkeän ärsyttävä norsu, eikä tämä säikyttelevä jääkarhunpentukaan nyt ole sellainen lapsi, joka ensimmäisenä saa aikuisten sydämet heltymään.

MUTTA. Tämähän ei ole kirja aikuisille. Tämä on lastenkirja. Luin talvemmalla Imagesta Riikka Pulkkisen juttua lastenkirjallisuudesta, jossa hän pohti myös sitä, miksi lastenkirjallisuuden pitäisi kasvattaa. Eihän aikuistenkaan kirjallisuus tee sitä! Tämäkään kirja ei ole normatiivinen opas siihen, miten siivon lapsen pitäisi käyttäytyä, vaan kuvaus sellaisesta käytöksestä, jota monet lapset tavalla tai toisella harrastavat. Miksi lapset jatkavat sellaista käytöstä, joka ärsyttää aikuisia? Koska se tuntuu heistä hyvältä. JA lapsista on ilahduttavaa (ja myös vähän hämmentävää) lukea vaihteeksi sellaisista lapsista, jotka eivät käyttäydy koko ajan enkelimäisesti.

Tony Rossin (“taiteilijaneron”, kuten kirjan kansi lupaa) kuvitus on tässä kirjassa parhaimmillaan. Ross on luonut ilmeikkäitä eläimiä ja saanut sinänsä yksitotisen miljöön, jäätikön, näyttämään hienolta.

Karhu joka sanoi Pöö! (alk. The Bear Who Went Boo!)
Teksti: David Walliams (suom. Raija Rintamäki)
Kuvitus: Tony Ross
Kustantaja: Mäkelä, 2017
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

2 thoughts on “Karhu joka sanoi Pöö!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s