Kuvakirja rohkeudesta: Kyllä, sanoi koala

Rohkeus ja itsensä likoon laittaminen ovat olleet perheessämme ajankohtaisia aiheita viime viikkoina, kun esikoisemme on käynyt uimakoulua ja harjoitellut sukeltamista.  Uskaltamista käsittelee myös Rachel Brightin ja Jim Fieldin Kyllä, sanoi koala -kirja (Mäkelä, 2017) joka onkin hyvä apukeino aiheen käsittelemiseen.

Kyllä, sanoi koala on runomuotoinen tarina pehmoisesta Kalle-koalasta, joka rakastaa joutenoloa. Sen oma kotioksa onkin mitä parhain paikka laiskotteluun, mutta alhaalla maan pinnalla käy kiireinen, äänekäs kuhina. Eräänä päivänä toiset eläimet kutsuvat Kallea tulemaan alas ja tekemään jotain uutta. Kalle ei halua eikä uskalla, vaikka toisilla näyttääkin olevan hauskaa.

“Arkajalan elämässä samat jutut toistuu aina. / Samat oksat, samat lehdet arkena ja sunnuntaina.”

Lopulta Kalle joutuu kohtaamaan muutoksen väkisin, kun tikka hakkaa sen kotipuun kahtia – ja Kalle huomaa, että uusi ei olekaan yhtään niin pelottavaa kuin miltä se ennakkoon vaikutti.

Kyllä, sanoi koala -kirjassa päähenkilö tekee ihan konkreettisesti hypyn tuntemattomaan – ja siitä seuraa pelkkää hyvää! Muutosta ei ole aikuisenkaan helppo kohdata, ja tämän kirjan seurassa on kiva pohtia, mikä siinä uudessa tai tuntemattomassa niin pelottaa. Tarinan aihe – uskallus – on siis hieno, mutta kirjan kerronta jää hiukan ohueksi. Joku pieni särmä tekisi sille terää.

Tämä on jo toinen tämän kevään kirja, jossa on Jim Fieldin kuvitus. Olemme lueskelleet myös Karhu ja kaniini -kirjaa, jonka Field on kuvittanut. Kuvitus onkin Kyllä, sanoi Koala -kirjan suuri vahvuus. Ihailen Fieldin hienoa kynänjälkeä ja ihanaa koalahahmoa, joka on oikein halittavan suloinen.

Kyllä, sanoi koala (alk. The Koala Who Could)
Teksti: Rachel Bright (suom. Katariina Kallio)
Kuvitus: Jim Field
Kustantaja: Mäkelä, 2017
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

2 thoughts on “Kuvakirja rohkeudesta: Kyllä, sanoi koala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s