Pääsiäisaiheinen kuvakirja lapsille: Vilma Virtanen virpomassa

Joko teillä on alettu valmistautua pääsiäiseen ja virpomiseen?

Vielä muutama vuosi sitten palmusunnuntai tarkoitti meidän perheessä rehellisesti sanottuna sitä, että otimme edellisenä iltana ovikellosta patterit pois, jotta saisimme aamulla nukkua rauhassa ilman, että virpojat häiritsisivät viikonloppu-uniamme.

Sitten meille tuli omia lapsia. Ensin menivät ne aamu-unet (ehkä joskus kymmenen vuoden päästä saamme taas nukkua?) ja nyt meilläkin asuu virpomisikäisiä. Virittäytyminen pääsiäiseen on meillä jo tänä vuonna alkanutkin pajunkissojen keräämisellä ja hyvällä lukemisella, Anneli Kannon ja Noora Katon uuden Vilma Virtanen virpomassa -kirjalla (Karisto, 2016). Kirja on Virtasen perheen viidestä lapsesta kertovan Viisi villiä Virtasta -kirjasarjan yhdeksäs osa. Tämä uutukainen on hiukan valistavampi kuin sarjan edelliset osat ja kumartaa tietokirjankin suuntaan tarjoten hiukan perinnetietoa kertovan tekstin lomassa.

Miksiköhän rairuoho ei kasva?

Kirjassa eletään pääsiäisen odotuksen aikaa. Juuri lukemaan oppinut kuusivuotias Vilma lukee (halki tarinan) pääsiäistietoa perinnekirjasta.

Lapset poimivat virpomavitsat, koristelevat ne kukin tavallaan ja lähtevät virpomaan. (Kirjassa, niin kuin ympäristössäni pääkaupunkiseudulla, puhutaan oksista eikä vitsoista. Se riipii karjalaista sieluani. Se on vitsa! Vitsa!) Sisaruskatraan vanhin, Veera, ei tahdo ottaa päähenkilö Vilmaa mukaan virpomaan, vaan lähtee omien kavereidensa ja pikkuveli Paavon kanssa. Vilma tahtoisi lähteä, muttei uskalla. Lopulta hän ottaa sisarusparven nuorimmat mukaan ja lähtee. Virpomisreissulla vastaan tulee kaikenlaisia haasteita. Lorua on vaikea muistaa, virpomispalkat voivat tuntua epäoikeudenmukaisilta ja virvottavat aikuisetkin saattavat olla pelottavia tai outoja. Saalista kertyy kuitenkin runsaasti ja lapset ovat tyytyväisiä.

Vilma Virtanen virpomassa pohtii lapsen elämää sellaisessa rajakohdassa, jossa ollaan samaan aikaan isoja ja pieniä. Pitäisi uskaltaa yksin, mutta se tuntuu hurjalta. Meillä asuu lähes Vilma Virtasen ikäinen lapsi, joka käy läpi samanlaisia kysymyksiä lähes päivittäin. Kirja kannustaa uskomaan itseensä ja rohkaisemaan mielensä.

Virtasen lapsista kertovan kirjasarjan kaikki osat on meillä tarkkaan luettu, sillä näidenkaltaisia lapsen arjesta kertovia kirjoja ei ole ollenkaan liikaa tarjolla. Viisilapsinen perhe on hyvä näyttämö erilaisille tunteille ja kokemuksille. Kirjoissa ei myöskään juuri aikuisia kaivata, sillä sisarusparvesta löytyy aina joku komppaamaan ja peilaamaan päähenkilön tunteita.

Viisi villiä Virtasta -sarjan kirjat löytävät lapsen elämän ja kehityksen kipupisteitä ja kertovat niistä oivaltavasti ja huumorintajuisesti. Usein on kyse uskaltamisesta ja uusien asioiden kokemisesta. Virtasen lapset ovat kirjasarjan mittaan jännittäneet mm. uimaan oppimista ja eskariin menemistä, pelänneet pimeää ja eläneet uhmaikää. Sarjan kirjoista suurimpia omia suosikkejani ovat ehkä Perttu Virtanen ja kauhea kateus tai Paavo Virtanen ja tyttöjen tavarat.

Vilma Virtanen virpomassa (Viisi villiä Virtasta 9)

Teksti: Anneli Kanto
Kuvitus: Noora Katto
Kustantaja: Karisto, 2017
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

2 thoughts on “Pääsiäisaiheinen kuvakirja lapsille: Vilma Virtanen virpomassa

  1. Nämä on hyviä mutta mikä siinä on etten minä monen lailla ole ollenkaan hurahtanut? Pitääkin lukea tämä varmasti, koska on varmasti ihan hyvä ja hauska.
    (Oliko tämä jo lainassa ja en lukenut?!)

    Like

    • Mulla kesti aikani, ennen kuin lämpenin näihin, mutta olen kyllä näiden ystävä nyt. Tykkään kovasti käsitellyistä lasten maailman aihepiireistä ja humoristisesta käsittelytavasta.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s