Kaunotar ja hirviö: kirja ja leikkilinna

Kaunottaren ja Hirviön tarina on monille tuttu ja moneen kertaan kerrottu. Viime viikolla sai ensi-iltansa näytelty leffaversio tarinasta, ja juuri sopivasti samaan aikaan ilmestyi myös Otavalta Timothy Knapmanin ja Christopher Flintin Kaunotar ja Hirviö -kirja, jonka mukana tulee kartonkinen leikkilinna.

Nyt käsissämme oleva versio Kaunottaresta ja Hirviöstä kertoo tutun tarinan hiukan Disney-versiosta muunneltuna. Henkilögalleriaa on supistettu – mukana ei ole esimerkiksi Bellen kosijaa Gastonea eikä puhuvia esineitä – ja tarinaa hiukan pehmennetty. Tuttua ovat päähenkilöt ja asetelma, jossa tytär uhrautuu isänsä vuoksi. Ja lopuksi tietenkin tosirakkaus voittaa ja muuttaa hirviön ihanaksi prinssiksi.

Minulla on feministinä ja äitinä kahtiajakoinen suhde tähän tarinaan. Toisaalta tytöt haluavat prinsessatarinansa samalla tavalla kuin pojat pyssynsä. Nämä ovat tyttöjen supersankareita, ja se heille sallittakoon. Samana aamuna, kun availimme Kaunotar ja Hirviö -pakettia ensimmäistä kertaa, kysyin (ihan muusta syystä) tyttäreltäni, millaisia juttuja hyvässä kirjassa olisi. Linnoja, hän vastasi, ja prinsessoja. Tässä kirjassa on niitä molempia. Ja onhan Kaunotar ja Hirviö myös tarina rakkaudesta kirjoihin, mikä minua ilahduttaa. Ja onhan tämä tietenkin suloinen tarina tosirakkauden voimasta, joskin osa minusta huutaa mielessäni, että lapsi rakas, älä usko sellaiseen satuun, että voisit hyvyydelläsi muuttaa hirviön prinssiksi!

Mutta sitten toisaalta en yhtään jaksaisi näitä tarinoita, joissa nainen uhrautuu miehen vuoksi (niin kuin tässä kirjassa Kaunotar isänsä vuoksi). Enkä jaksaisi sitäkään, että naisen elämän suurin täyttymys on saada mies. Mutta meillä nämä prinsessatarinat ovat toki vain pieni puro suuressa kirjojen valtameressä, ja haluan lapselle sallia (tietenkin) sellaiset kirjat, joita hän rakastaa.

Se, mikä tekee tästä kirjasta erityisen, on samassa paketissa tuleva koottava linna. Se kiinnosti minua etukäteen kovasti – minkälaisia uusia muotoja kirjat voivat saada nykyisin? Miten kirja voi haastaa kaikki kilpailijansa? Tämä Kaunottaren ja Hirviön linna on helposti koottava, auki taitettava kartonki, johon liitetään itse lattiat, katonharjat ja huonekalut. Ja se on lasten mielestä aivan mieletön. (Vetoaa kyllä minuunkin, myönnän. Oikeastaan aika tavalla.) Äitinäkökulmasta annan linnalle pisteitä myös siitä, että linnan voi siististi taittaa kasaan ja laittaa vaikka kirjahyllyyn leikkien jälkeen.

Linna stimuloi lasten mielikuvitusta ja auttaa luomaan yhä uusia versioita Kaunottaren ja Hirviön tarinasta. Lasten demokraattisessa maailmassa mukaan mahtuvat myös kuopuksen Hot Wheelsit sekä esikoisen kaikki pikkulelut. Tätä kirjoittaessani autot ovat piilosilla linnassa ja Hirviö kertoo yleisölle (kaksi Littlest Pet Shopia ja Viirun ja Pesosen Viiru) aikovansa mennä Kaunottaren kanssa torstaina naimisiin. Kaikki pois hissistä! Heippa! Nähdään torstaina!

Meidän käytöllämme linna ei taida olla kovin pitkäikäinen. Emme saaneet keskikerroksen lattiaa alun perinkään kovin tukevasti kiinni, ja vuorokauden leikkien jälkeen linnassa lattiat roikkuvat mikä missäkin. Onhan siellä kyllä vieraillutkin koko lelulaatikon sisältö. Lasten vauhtia linnan rapistuminen ei hidasta.

Lasten mielestä kirjan ja linnan hahmot ovat ihanan näköisiä, ja niillä onkin oikein animemaisen suuret silmät. Minun on itseni hiukan vaikea ihastua tietokoneella tehtyyn, litteän oloiseen kuvitukseen, mutta varsinkin tyttäreni tykkää kirjan kuvituksesta. Se taitaa muistuttaa hänen rakkaita tarra- ja puuhakirjojaan? Jumitun miettimään, että miten hassua onkaan, että sama kuvitustyyli tekee linnasta ihanan näköisen, mutta kirjassa se on vähän pliisu.

Kaunotar ja Hirviö
Teksti: Timothy Knapman (suom. Satu Karhu)
Kuvitus: Christopher Flint
Kustantaja: Otava, 2017
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

2 thoughts on “Kaunotar ja hirviö: kirja ja leikkilinna

  1. Meillä kans lapsi ihastui kuvitukseen, kaikkeen. Luetaan aika ajoin iltasatuna. Minusta tämä oli kokonaisuutena liian siloteltu, kuvituksineen kaikkineen.

    Like

    • Totta. Lapsia tämä kyllä on ispiroinut kovasti. Kaunotar ja Hirviö -hahmot ovat ahkerasti mukana leikeissä mm. ratsastamassa dinosauruksella, ja pääsivät mukaan hoitoonkin eilen. Olemme yhdessä virittäneet tarinoita tämän dinosaurus, kaunotar, hirviö -kolmikon ympärille.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s