Ruuhkaa autokorjaamolla

Jokainen kirjastoreissu kolmivuotiaamme kanssa alkaa samalla tavalla: Äiti, mitä autokirjoja täällä on?

Ja joka kerta samainen autokirjahylly tuottaa jommallekummalle meistä pienen pettymyksen. Autokirjoja on vähän (ainakin suhteessa lapsen rajattomaan haluun lukea niitä) ja ne ovat (minun silmääni) huonoja. Siksipä riemastuin, kun näin, että Otavalta on juuri ilmestynyt uusi autokertomus. Emelie Andrénin ja Salla Savolaisen Ruuhkaa autokorjaamolla vaikuttaa oikein hauskalta. Olisiko tästä kirjasta jopa haastajaksi pitkäaikaiselle yhteiselle suosikillemme, Päivä eläinten autokorjaamolla -kirjalle?

Ruuhkaa autokorjaamolla kertoo päivästä autokorjaamolla ja sen liepeillä. Korjaamoa hoitavat Armi, Akseli ja Alpo, jotka viettävät nyt lepopäivää. Alpo on leiponut kakunkin, autonmuotoisen tietenkin.  Mutta samaan aikaan toisaalla urheiluauto hurjastelee, ajaa kuoppaan ja sanoo räiskis. Kuski säilyy vahingoittumattomana, mutta auto on rikki. Onneksi traktorikuski Eero antaa kyydin korjaamolle.

Tienkorjaaja Elviira porukoineen korjaa tien ja urheiluauto saa apua korjaamolla, jonne on tullut tällä välin kova ruuhka muistakin apua tarvitsevista kulkuneuvoista. Lopulta kaikki on kunnossa, aurinko paistaa yhä ja korjaamon voi sulkea. Kunhan vain vielä pari vanhaa autoa on romutettu.

“Kaikki hidastavat vauhtia, kun he näkevät työmaan. Se on hyvä. Niin pitääkin tehdä. On ajateltava niitä, jotka korjaavat tietä.”

Kirjassa on hiukan naiivi kirjoitustyyli, joka käynee ilmi esimerkiksi yllä olevasta lainauksesta. Onko tämä Ruotsissa muotia? Mieleen tulevat Katerina Janouchin Ingrid-kirjat (muutamia sarjan kirjoja suomennettu Ilona-nimellä) joissa tyyli on viety äärimmäisyyksiin. Ainakin kirjoitustyyli tekee tästä helpon kuunneltavan pienellekin autofanille, sellaiselle joka ehkä on aiemmin lukenut vain pahvikirjoja.

Moderniin lastenkirjojen tapaan sukupuolirooleja on hiukan ravisteltu. Autoja ja tietä korjaamassa on naisia, mies taas on leiponut kakun. Hyvä hyvä!

Mitä mieltä lapsemme sitten ovat Ruuhkasta autokorjaamolla? Kirjoitan tätä samalla kun lapset katsovat leffaa, mikä on heille harvinaista herkkua. Siitä huolimatta kolmivuotiaamme on käynyt toistuvasti hakemassa tämän kirjan työpöydältäni ja pyytänyt, että lukisimme sen. (Edit. hetkeä myöhemmin. Arvatkaa, kuka istuu sylissäni juuri nyt ja odottaa, että lukisimme kirjan, ja heti?) Yäk, ei mitään autokirjoja, sanoo viisivuotiaamme, mutta istuu kuitenkin naulittuna vieressä, kun luemme tämän kirjan.

Kirja on kiva ruotsalais-suomalainen yhteistyö, jossa suomalainen Salla Savolainen on kuvittanut ruotsalaisen Emelie Andrénin tekstin. Savolaisen hauska kuvitus sopii kirjaan hyvin. Kuopuksemme katselee kuvia tarkkaan autontuntijan silmin ja fanittaa varsinkin aukeamaa, jossa tie kiemurtelee halki aukeaman.

Ruuhkaa autokorjaamolla on helppolukuinen, sympaattinen kirja, joka on hyvä lisä tarjolla olevaan autokirjavalikoimaan. Kilpailijoistaan se erottuu edukseen varsinkin hienolla kuvituksellaan ja perinteisiä autokirjojen stereotypioita rikkovalla sukupuoliroolituksellaan.

Ruuhkaa autokorjaamolla
Teksti: Emelie Andrén (suom. Marjo Lemponen)
Kuvitus: Salla Savolainen
Kustantaja: Otava, 2017
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

4 thoughts on “Ruuhkaa autokorjaamolla

  • Tässä kyllä on kirja, joka on aiankin meillä automiehen makuun! Tänä aamuna tuli vähän kiistaa hoitoon lähtemisestä, kun hän olisi halunnut jäädä lukemaan tätä.

   Like

 1. Tämä on saatava käsiin :)!
  (Sori vastausbuumi, jaksoin näpytellä nuo kentät pitkästä aikaa, käyn kyllä lukemassa ihan päivitysten mukaan! 🙂 )

  Like

  • Kiitos kommenteistasi!

   Tämä on yksi kuopuksen kaikkein rakkaimmista kirjoista pitkään aikaan. Se lähti tänään Otavan ystävämyynnistä mukaan myös kummipojalle lahjaksi.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s