Hauska kaupunkikarttakirja lapsille

img_1453

Poimin tammikuun kirja-alesta matkaani kirjan, jota olin hipelöinyt aiemmin jo muutamankin kerran eri paikoissa. Martin Haaken ja Georgia Cherryn Städer (alk. City Atlas, Känguru 2015) tutustuttaa suurten kaupunkien maailmaan ja tarjoaa lapsille ja aikuisille paljon luettavaa. Kustantajat: suomennos tästä kirjasta olisi kiva ylläri!

img_1459

Kirja esittelee 30 suurkaupunkia eri puolilta maailmaa suurin, aukeaman kokoisin karttakuvin. Kirjassa viivytään pisimpään Euroopan pääkaupungeissa, ja lisäksi käydään muutamissa muiden mantereiden suurkaupungeissa. Jokainen kaupunki esitellään lyhyellä ingressillä, ja aukeamien tietolaatikoissa kerrotaan myös pakollisimmat tiedot, kuten kieli ja asukasluku. Itse kartta pursuaa kuvia kaupungin nähtävyyksistä ja kaupunkiin liitettävistä hahmoista. Kuvien vieressä on lyhyet selitykset.

Lapset etsivät kirjasta ennen kaikkea tuttuja asioita – ensimmäiseksi Helsingin ja sieltä Luonnontieteen museon ja “Silja-laivan”, seuraavaksi Tukholman ja sieltä Skansenin – ja selaavat kirjaa innokkaina eteenpäin. Oletko, äiti, käynyt Lontoossa? Entä Buenos Airesissa? Katso, härkä! Kirjan ruotsinkielisyys ei useimmiten haittaa, mutta välillä minun on vaikea simultaanitulkata lasten kiihkeässä tahdissa.

img_1456

Kirjan suurin vahvuus on iloinen kuvitus, jossa historian hahmot ja fiktiiviset hahmot seikkailevat sulassa sovussa todellisten ihmisten kanssa. Tekijät ovat kivasti löytäneet kaupungeista lapsia kiinnostavia asioita myös kuuluisimpien nähtävyyksien ulkopuolelta. Esimerkiksi Lontoosta esitellään uimala, josta en ole aiemmin kuullutkaan.

img_1465

Tässä kohtaa vuotta minulla alkaa yleensä joka vuosi kova matkakuume poltella, mutta pääsemme harvoin matkaan mihinkään Tukholmaa pidemmälle. Siksi on kiva edes mielikuvitusmatkailla kirjan seurassa. Kirjasta saa tietenkin myös pieniä vinkkejä siitä, mitä kussakin kaupungissa kannattaisi nähdä ja kokea. Jos nyt pääsisi johonkin reissuun. Huoh.

img_1461

Meillä on nyt menossa oikea maantieteen syventävä oppimäärä – olemme samaan aikaan lukeneet myös tuoreehkoa Tärkeitä karttoja seikkailijoille ja haaveilijoille -kirjaa ja kaivaneet hyllystä parin vuoden takaisen Suuren karttakirjan. Jotakin näistä kirjoista luetaan jo aamulla samalla kun letitämme hiuksia, ja jokin näistä päätyy aina myös lasten sänkyyn “kirjaunikaveriksi”, kuten kuopus sanoo.

img_1464

Städer (all. City Atlas)

Teksti: Georgia Cherry
Kuvitus: Martin Haake
Kustantaja: Känguru, 2015
Mistä: omasta hyllystä

Advertisements

4 thoughts on “Hauska kaupunkikarttakirja lapsille

  • Luulen, että se itsestäkin tuntuu liikuttavammalta sitten joskus aikojen päästä. Tällä hetkellä se käy vähän hermoille, varsinkin kun kuopus pommittaa usein kirjat kaaressa pois sängystä silloin, kun on valmis nukkumaan.

   Like

 1. Toivottavasti tästä tulee suomennos! Loistavan näköinen <3! Karttakirja :)))!!!
  Meillä on kanssa kirjaunikavereita ollut aina. Kirjastokirjoja en toki sellaiseksi anna mutta muuten saa minusta nukkua kirjojenkin kanssa 😀 Jospa se sitoisi lapsen lukuharrastukseen isompana. Tai sitten vain nukkuvat kirjojen kanssa myöhemminkin?

  Like

 2. Minä ainakin nukun! Tällä hetkellä en edes juuri lue printtikirjoja, kun olen niin jumissa yhteen äänikirjasarjaan, mutta kyllä mulla silti on kirja tai pari aina siinä sängyssä. Varmuuden vuoksi.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s