Mehiläinen

img_1466

Minusta on mahtavaa, miten lasten kasvaessa he tahtovat lukea yhä enemmän tietoa eri asioista. Samalla me aikuisetkin opimme monenlaista uutta. Meillä on luettu viime aikoina paljon varsinkin karttakirjoja ja eläintietokirjoja. Nyt olemme tutustuneet kiehtoviin mehiläisiin Nemon viime syksynä julkaiseman hienon, alunperin puolalaisen Mehiläinen-kirjan seurassa.

img_1467

Tämä kirja veti minua heti puoleensa upealla kuvituksellaan. Ei olisi muuten ehkä tullutkaan tartuttua mehiläisistä kertovaan kirjaan! Jo kannen kuva on minusta aivan ihana, ja sisäsivut jatkavat samaa hienoa linjaa. Tarkkaa piirrostyötä ja humoristisia hahmoja, jes! Kirja on hyvä yhdistelmä informatiivisia anatomisia kuvia ja hauskoja fiiliskuvia. Minä voisin itse plärätä tätä kirjaa loputtomiin!

img_1468

Mehiläinen-kirja esittelee mehiläisiä monelta eri kantilta. Jo ensimmäisessä kappaleessa on tietoa, jolla on varma huomioarvo lapsille: mehiläiset ovat peräisin ajalta, jolloin maapalloa hallitsivat dinosaurukset. (“Äiti, pistivätkö ne mehiläiset dinosauruksia?”) Teksti on pientä ja tiheään ladottua suurten sivujen alareunassa, mutta kirjoitustyyli on kepeä ja asia kiehtovaa. Ehkä eskarilainen tai alakoululainen olisi paras lukija tälle kirjalle.

img_1474

Tutustumme kirjan parissa mehiläisten anatomiaan ja lisääntymiseen, opimme paljon mehiläisten tanssista ja pölytystyöstä ja tutustumme hunajaan ja sen yhteyksiin historiassa. Mitkä ovat mehiläisten vihollisia? Mitä tehdä, jos mehiläinen pistää? Kirja vastaa monenlaisiin kysymyksiin. Wannabe-vegaanina ilahduin, kun näin yhden aukeaman olevan otsikoitu “Oikeus kerätä hunajaa”, mutta teksti käsittelikin historiallista hunajankeruuoikeutta eikä sitä eettistä kysymystä, onko meillä ihmisillä lupa kerätä mehiläisiltä hunajaa.

img_1473

Lapsemme (3&5) ovat vielä vähän pieniä keskittymään kirjan faktatietoon, mutta fanittavat kanssani hauskoja kuvia. Minä laittaisin tämän kirjahyllyyn johonkin oikein esille, mutta ison kokonsa puolesta se ei mahdu. Saakoon jäädä sitten olohuoneen pöydälle esitteille!

img_1475

Puolassa tehtiin ennen erilaisten hahmojen muotoisia mehiläispesiä. Kiehtovaa!

Luin vastikään muuten myös aikuisille suunnatun kirjan mehiläisistä, Maja Lunden Mehiläisten historian (Tammi, 2016), joka oli hiljainen, hiukan hidas ja kaunis. Kirja pohtii mehiläisten katoamista kolmessa aikatasossa. Suositus myös sille.

Mehiläinen
Teksti ja kuvitus: Piotr Socha (suom. Päivi Paloposki)
Kustantaja: Nemo, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

2 thoughts on “Mehiläinen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s