Tärkeitä karttoja seikkailijoille ja haaveilijoille

img_1445

Minä olin sellainen lapsi, joka rakastaa seikkailuja, aarteita ja arvoituksia. Minusta tuli sellainen aikuinen, joka rakastaa näitä samoja asioita. Siksi on aivan ihanaa, kun törmää kirjaan, joka tarjoaa tyydytystä seikkailunhaluun. Sarah Sheppardin Tärkeitä karttoja seikkailijoille ja haaveilijoille (Nemo, 2016) on mahtava tietokirja, joka vetoaa koko perheeseen.

Kirja imi lapsiamme puoleensa alkaen jo sisäkansista, joissa esitellään eri maiden lippuja. Kolmivuotias tunsi ylpeänä Suomen lipun, viisivuotias muutaman lisää. Sisällysluetteloaukeamalle taas on poimittu kirjan sisäsivuilta hahmoja, joiden puhekupissa on lukemaan houkuttelevia tiisereitä.

Jo kirjan alkusivut kutsuvat seikkailuun.

Jo kirjan alkusivut kutsuvat seikkailuun.

Seikkailu- ja arvoitusikään tullut esikoisemme on innostunyt Afrikan tähdestä, ja hän ilahtuikin kovasti törmästessään Afrikan tähteen myös Tärkeitä karttoja -kirjan aarresivulla. Miten Afrikan tähti voi olla timantti, hän kysyi, ja siitä alkoikin tutustumisemme aarteiden maailmaan.

img_1447

Kirjaan on löydetty ihania aihepiirejä, jotka kutkuttavat pienen ja isomman löytöretkeilijän mieltä. Kultaa ja jalokiviä, salaperäisiä paikkoja, merirosvoja ja tulivuoria. Minä olisin niin rakastanut tätä kirjaa lapsena, ja olen iloinen, että lapsemme ovat kirjaan yhtä ihastuneita.

img_1449

Aukeamille on koottu paketti tietoa kustakin aihepiiristä. Johdantoa aiheeseen on kappaleen verran, loppuaukeama on omistettu kiinnostaville yksityiskohdille. Opimme, kuka oli Mustaparta, mikä on Bermudan kolmio ja miksi söpön näköistä nuolimyrkkysammakkoa pitää varoa. Oletko sinä, äiti, nähnyt tulivuoren (kaukaa, Balilla)? Voisinko minä sukeltaa meren pohjaan (et)? Näin ensimmäisillä lukerroilla lasten on vaikea pysähtyä mihinkään aihepiiriin pitkäksi aikaa, mutta nopeasti hyppienkin opimme paljon uutta ja ennen kaikkea ruokimme mielikuvitustamme.

img_1450

Kuvitus on minusta kirjan heikoin lenkki, vaikkei kuvituskaan huono ole. Kansi vain lupaa hiukan parempaa kuin sisäsivut. Ehkä sivut ovat vain vähän liian laatikkoiset, siis liian sidottuja laatikkoformaattiin? Tällainen seikkailukirja saisi rönsytä enemmän joka suuntaan. Kartat ja kuvat sinänsä ovat ihan hauskan näköiset.

img_1451

Olen varma, että vietämme tämän kirjan parissa vielä monta onnellista seikkailuhetkeä monen vuoden aikana, sillä se toimii varmasti yhtä hyvin hiukan isommillekin lapsille. Kolmevuotiaamme on innokkaana mukana lukemassa – vaaauuu, myrkkysammakkoja – mutta ehkä kirja kuitenkin soveltuu parhaiten noin viisivuotiaasta eteenpäin. Kaikkineen Tärkeitä karttoja seikkailijoille ja haaveilijoille on laadukas, kiehtova toetokirja, jonka kaltaisia soisi olevan runsaasti enemmän.

img_1452

Nemo on kustantanut pari vuotta sitten myös toisen hienon karttakirjan,
jota meillä luetaan todella ahkerasti edelleen. Suosittelen myös tätä Suuri karttakirja -nimistä upeaa kirjaa erityisen lämpöisesti kaikille tutkimusmatkailijoille, pienemmille ja isommille!

img_1453

Meillä luetaan juuri nyt myös Georgia Cherryn ja Martin Haaken hienoa City Atlas -kirjaa (joskin se on meillä ruotsiksi nimellä Städer), josta kirjoitan hiukan myöhemmin varmaan postauksen. Lämmin suositus myös sille, kirja täynnä mahtavia kaupunkikarttoja!

Tärkeitä karttoja seikkailijoille ja haaveilijoille (alk. Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare)
Teksti ja kuvitus: Sarah Sheppard (suom. Sini Linteri)
Kustantaja: Nemo, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

6 thoughts on “Tärkeitä karttoja seikkailijoille ja haaveilijoille

   • Ymmärsin että kuvituksen 🙂
    Minusta lastenkirjat hyppivät iloisesti laatikoista 😀 – ovat siinä usein melko ajan tasalla. Ja samalla tietokirjoissa suosin enemmän kohtuullista malttia.

    Like

 1. Pingback: Mehiläinen | Lastenkirjapino

 2. Pingback: Hauska kaupunkikarttakirja lapsille | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s