Pukkien pikku pila

img_1234

Moni tuntee klassikkosadun kolmesta pikku pukista, jotka ylittivät siltaa. Jeanne Willisin ja Tony Rossin Pukkien pikku pila (Mäkelä, 2016) muuntelee tätä tuttua satua ajankohtaisella tavalla.

img_1235

Pikku pukkeja on nyt kaksi, Kili Pukkinen ja sen kaveri Vilpertti. Kili Pukkinen löytää kännykän ja pitää sen itsellään salaa vanhemmilta. Vilpertti innostuu hyödyntämään löytöä, ja kaverukset räpsivät kuvia, pelailevat ja soittavat pilasoittoja. Kännykästä löytyy myös Trolli Peikkolan numero, johon lapset päättävät kilien koston hengessä lähettää herjaavia viestejä.

img_1236

Lopulta lapset innostuvat ihan peikkojen luolalle asti. Sieltä ei löydykään suurta ja kaameaa trollia, vaan itkevä pieni tyttö. “Minä sain aivan kauhean tekstarin! — Mitkä hirviöt niitä voi lähettää?” Kilit joutuvat myöntämään, että niinku… me. Lopuksi asia sovitaan ja kaikki jäävät hyvälle mielelle.

img_1237

Pukkien pikku pila on hyvä kannanotto kiusaamiseen. Nettikiusaaminen on ollut viime aikoina mediassa esillä, joten aihe on päivänpolttava. Omalta koneeltaan tai omalta puhelimeltaan on helppo huudella ilkeyksiä ilman että joutuu ajattelemaan seurauksia.

Aihe on siis äärimmäisen tärkeä, mutta tietyllä tavalla juuri kuvakirjan aiheeksi vähän jännä – kuvakirjojahan lukevat eniten alle kouluikäiset, useimmiten kännykättömät, lapset. Toisaalta eka-tokaluokkalaisetkin jaksavat varmaan tällaista tarinaa vielä kuunnella? Kannatan kyllä sinänsä kaikkia sellaisia tarinoita, jotka auttavat lapsia ymmärtämään, miksei ketään saa kiusata ja miltä sellainen voi tuntua. Myötätunnon oppiminen on tärkeimpiä oppitunteja lapselle.

img_1240

Lapsemme kuuntelivat kirjan kiusaamisasiaa alahuulet väpättäen. Kolme- ja viisivuotialllamme ei tietenkään ole kännykkää, joten kirjan kaikki selfie- ja tekstarijutut menivät heiltä ihan yli. Sen sijaan seurasin ihastuneena, kuinka varsinkin viisivuotiaamme otti vahvasti kantaa kiusaamiseen. Ei saa kiusata, sellaisesta tulee paha mieli, päätimme lukuhetken yhdessä.

img_1241

Kuvittaja Tony Ross on maineikas klassikko, joka on tehnyt kuvituksia mm. rakastamiini David Walliamsin kirjoihin. Häpeäkseni en ole koskaan ihan täysin syttynyt hänen tyylistään. Pukkien pikku pilan kuvituksessa minua ilahduttivat eniten vaikuttavan näköiset hirviöt.

Pukkien pikku pila (alk. Troll Stinks)
Teksti: Jeanne Willis (suom. Raija Rintamäki)
Kuvitus: Tony Ross
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s