Täydellinen eväsretki

img_0765

Näin lastenkirjallisuuden suurkuluttajana mietin usein, mikä tekee hyvän lastenkirjan.

Ainakin, ehdottomasti, hyvä tarina. Juoni, joka kantaa ja jaksaa viihdyttää sekä lasta että kirjaa hänelle lukevaa aikuista. Hyvä tarinankerrontataito on ehdoton vaatimus, totta kai. Ja kuvituksella on luonnollisesti kuvakirjoissa valtavan suuri rooli. Plussaa on, jos kirjassa on huumoria ja ehkä jotain kivaa, lapsille mieluista ekstraa, kuten karttoja ja kaavioita.

Miksi mietin näitä asioita nyt? Koska löysin yhden uuden suosikkitekijän, Ciara Floodin, jonka kirjoissa on paljon näitä hyvän kirjan elementtejä. Kustannus-Mäkelä on julkaissut Floodilta suomeksi kaksi kirjaa, joista nyt luemme tämänvuotista Täydellistä eväsretkeä.

img_0771

Kirjassa parhaat kaverukset orava ja myyrä lähtevät eväsretkelle. Kun mukaan on saatu pakattua kaikkea hyvää, retki voi alkaa. Mutta täydellistä piknikpaikkaa ei löydykään. Yksi paikka on liian tuulinen, toinen varjoisa, kolmas vilkas. Orava tavoittelee täydellisyyttä, leppoisammalle myyrälle kelpaisi huonompikin paikka.

Lopulta hyvä retkipaikka löytyy – lähtöpisteestä. Mutta voi, eväät ovat valuneet repusta matkan aikana! Onneksi muut eläimet tulevat hätiin ja tuovat kaksikon tiputtamat tavarat ja ruoat. Yhteisvoimin kaikki saadaan kuntoon, ja eväsretkestä tuleekin täydellinen.

img_0772

Kansien perusteella en olisi osannut arvata, miten kiva tämä kirja onkaan. Hauskojen  hahmojen ja yksinkertaisen, mutta toimivan tarinan lisäksi kirjassa vetoaa lempeä huumori. Aikuinen lukija arvostaa alla olevan kuvan kaltaista kulttuurista viittausta.

img_0769

Orava hädässä. Kuin Munchin Huuto.

Täydellinen eväsretki on oppitunti yhteistyön ja auttamisen voimasta. Täydellisyyden tavoittelu ei ole välttämätöntä, kirja muistuttaa, vaan loppujen lopuksi yhdessä oleminen on tärkeintä.

img_0770

Lastemme mielestä parasta kirjassa on viimeisen sivun kuva erilaisista eväistä. Lapset rrrrakastavat sitä! Minkä leivän sinä otat, äiti? Minä otan sipsileivän! Tälle sivulle pysähdymme joka lukukerta pitkäksi, pitkäksi aikaa ihmettelemään herkkuja kuin pienet hobitit.

Täydellinen eväsretki ei puhu suurista, vakavista aiheista, kuten monet muut tämän vuoden suosikkikirjoistamme, vaan pikemminkin viihdyttää ja ilahduttaa lukijaa. Siitä syystä se onkin turvallinen valinta esimerkiksi sukulaislasten pukinkonttiin.

Täydellinen eväsretki
Teksti ja kuvitus: Ciara Flood (suom. Terhi Leskinen)
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

One thought on “Täydellinen eväsretki

  1. Pingback: Karhun uudet naapurit | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s