Nyt lasketaan ja etsitään!

img_0708

Kolmivuotiaamme on nyt äärimmäisen innokas laskija. Mitä tahansa tuleekaan vastaan, kuopuksella käynnistyy laskuri. Ykki, kakki, kolme, neljä, seitsemän, kymmenen! Periaatteessa hän osaisi ihan oikeasti laskea kymmeneen asti, mutta usein on hirmuisen vaikea malttaa mielensä ja pysähtyä rauhassa laskemaan.

Onneksi kirjat auttavat. Tällä hetkellä luemme kiihkeästi kahta laskemiskirjaa, Charles Fugen Nyt lasketaan! (Mäkelä, 2013) ja Steve Smallmanin ja Nicola Slaterin Etsi ja laske liikkuvat menopelit (Gummerus, 2016).

img_0709

Nyt lasketaan! tarttui mukaani kirjamessuilta Kustannus-Mäkelän osastolta kustantamon mahtavan Tuija Mäkelän suosituksesta. Fugen kuvitustyyli jakaa kuulemma mielipiteitä, Tuija sanoi, mutta minä ihastuin heti kirjaa selatessani eläinten ilmeikkäisiin kasvoihin. Pinoon mukaan! (Lähti muuten mopo aivan rukkasesta Mäkelän osastolla. Onneksi mies tuli kantoavuksi raahaamaan kirjoja kotiin.)

img_0717

Nyt lasketaan! on formaatiltaan melko perinteinen laskemiskirja. Joka sivulla on kasvavassa järjestyksessä 1-20 eläintä, jotka siis lapsen tulee laskea. Omaperäisen kirjasta tekevät sen hauskasti oivalletut tilanteet, joihin eläimet on laitettu, sekä tietenkin kiinnostava piirrosjälki. Varsinkin yllä olevan kuvan mäyrä vetosi minuun valtavasti.

Mukavaa kirjassa on myös se, ettei mukaan ole otettu ihan tavanomaisimpia elukoita. Mukana on näiden mangustien ja lepakoiden lisäksi myös mm. lumimiehiä. Me tykätään!

img_0720

Kun pääsemme kuvaan, jossa mangustit ovat ottaneet rotat ja lepakot patjoiksi alleen, lapsemme tippuvat naurusta sohvalta.

img_0710

Etsi ja laske liikkuvat menopelit on puolestaan tämän hetken se kirja, jolla kolmivuotiaamme piinaa vanhempia. Kun kumpi tahansa meistä aikuisista pysähtyy hetkeksikään, kuopus on sekunneissa paikalla tämä kirja mukanaan. Luetaan! Luetaan nyt!

img_0711

Kuten nimestäkin voi päätellä, kyseessä on siis etsimis- ja laskemiskirja. Aivan uskomattoman koukuttava kombo juuri tämänkaltaisia kognitiivisia taitoja harjoittelevalle kolmivuotiaalle, varsinkin kun mukana on autoja ja muita menopelejä, joita lapsi rakastaa.

img_0712

Kehyskertomuksessa pakettia kuljettavalta kuriirilta on auto hajonnut ja koirakin karkaa. Joka aukemalla  kuriiri on eri vekottimen kyydissä ja koira on piiloutuneena jonnekin sivulle. Sivuilla on lukijalle myös muita tehtäviä: etsi koira jolla on sateenvarjohattu, missä on pallokala, näetkö neljä lokkia…

img_0715

Olemme lukeneet jo ihan puhki vastaavaa metodia käyttävän Äkkää ja tökkää -kirjasarjan, ja tämä Etsi ja laske -sarja (jossa on olemassa myös mainio edellinen osa Etsi ja laske eläintarhan karkulaiset) onkin juuri sopiva upgreidaus vähän isommille lapsille. Piirrosjälki on kivan näköistä, tilanteet lasta kiinnostavia ja katsottavaa riittää lukuisiksi lukukerroiksi. Kuopus fanittaa tätä kirjastolainaa sen verran kiihkeästi, että hankimme varmaan kirjan omaksikin.

Nyt lasketaan!
Teksti ja kuvitus: Charles Fuge
Kustantaja: Mäkelä, 2013
Mistä: omasta hyllystä

Etsi ja laske liikkuvat menopelit

Teksti: Steve Smallman (suom. Sari Luhtanen)

Kuvitus: Nicola Slater

Kustantaja: Gummerus, 2016

Mistä: kirjastosta

Advertisements

2 thoughts on “Nyt lasketaan ja etsitään!

 1. Tuo Nyt lasketaan -kirjan kuvitus on aivan fantastisen näköistä! Ja meillä on myös se Etsi ja laske eläintarhassa -kirja. Ihan ok kirja, mutta ei ole noussut mitenkään erityiseksi hitiksi. Sen sijaan kuopus tykkää Nemo Kustannuksen Missä?-kirjoista kuin “hullu puurosta”.

  Like

  • Meillä on luettu sitä eläintarhan eläimiäkin niin paljon, että jossain vaiheessa oli pakko vähän kadottaa se kirja, kun aikuiset eivät enää vaan jaksaneet lukea sitä!

   Meilläkin on luettu niitä Missä-kirjoja jonkun verran. Lapset tykkäävät enemmän kuin aikuiset, ja ne taitettavat sivut aiheuttavat aina mellakan, kun kumpikin lapsista kääntää kilpaa niitä, eikä nyt ole sun vuoro vaan mun, äiti toi kiusaa…

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s