Täältä tulee Pikku Myy: Touhukas Tahmatassu

img_0573

Muumi-kirjat, tuo yksi suomalaisen lapsuuden tärkeimmistä kulmakivistä!

Muumienkin nimissä on julkaistu monenlaista tavaraa, ihan huttua ja sitten toisaalta myös laadukkaita, Tove Janssonin perintöä kunnioittavia kirjoja.

Riina ja Sami Kaarlan Täältä tulee Pikku Myy -sarja kuuluu ehdottomasti niihin jälkimmäisiin. Nyt sarjassa on ilmestynyt uusi osa nimeltä Touhukas Tahmatassu (Tammi, 2016).

img_0574

Postinkantaja tuo talvilevolle käyvälle muumiperheelle pikalähetyksen. Se on paketti ja kirje Rouva Tahmatassulta, ja sisältää pienen Tahmatassun, jonka kasvattamisessa hänen äitinsä tuntee epäonnistuneensa. Koska postinkantaja ehti jo lähteä ja on tosiaan talvilevonkin aika, Tahmatassu saa jäädä kevääseen asti. Perhe käpertyy sänkyihinsä ja rauha laskeutuu Muumitaloon.

img_0575

Vaan kuinkas sitten kävikään? Tahmatassu ei tahdo nukkua, vaan hilluu ja innostaa Pikku Myynkin mukaan kolttosiinsa. Yhdessä nämä kaksi pientä vakoilevat muita. Talo onkin ihastuttavan täynnä kaikenlaisia salaisuuksia, aikuisia jotka leikkivät leluilla tai pelaavat salaa korttia, vaikka pitäisi tehdä jotain ihan muuta.  Vastineeksi vaikenemisestaan Tahmatassu ja Pikku Myy kiristävät aarteita ja vastapalveluksia.

Tahmatassu ja Pikku Myy yrittävät pitää salaisuudet sisällään, mutta se on pienelle Tahmatassulle ihan liian vaikeaa. Lopulta se ei pysty pysymään hiljaa, vaan möläyttää kovaan ääneen toisten salatut asiat. Isommat häpeävät, mutta Pikku Myy lohduttaa suoraviivaisesti: “Nyt kun teidän salaisuutenne eivät ole enää salaisuuksia, voisitte olla taas vaihteeksi oma itsenne.”

img_0576

Kolmi- ja viisivuotiaamme ovat todella innoissaan tästä kirjasta. Touhukas Tahmatassu oli niin monta iltaa peräkkäin iltasatuna, että iltasatumestari isi lopulta kieltäytyi lukemasta kirjaa. Luulen, että kirjan suosio johtuu kolttosiaan tekevistä pienistä olennoista, joihin lasten on helppo samastua. Ja tietenkin siitä, että viisivuotiaamme on NIIN vaklausiässä ja rakastaa hiippailla kulmien takana ja piiloutua salaisiin kätköihin. Kirjan salaisuusteema kutkuttaa tätä agenttihermoa ihanasti.

Nämähän eivät siis ole mitään kivasti käyttäytyviä lapsia – mitään roolimalleja ei voi tästä kirjasta sanoa löytyvän. Kirjassa aikuiset eivät kasvata lapsia, vaan lapset aikuisia. Se on virkistävää, aikuisenkin mielestä, ja se suuri syy miksi kirja vetoaa lapsiin.

Kirjassa liikutaan tosiaan kiinnostavien asioiden äärellä, ja filosofisemmin kuin näissä uus-Muumeissa on tapana. Mieleen tulevat Tove Janssonin alkuperäiset kirjat.

img_0577

Piirrosjälki on mukavan laadukasta, niin kuin näissä Riina ja Sami Kaarlan kirjoissa on tapana. Kuvissa tapahtuu juuri sopivan paljon, jotta lapset (kolmivuotiaskin) jaksavat kuunnella koko sivun tekstin rauhassa.

Olen kirjoittanut sarjaan kuuluvista Villit vieraat– ja Merten hurjapäät -kirjoista täällä blogissani aiemmin.

img_0579

Täältä tulee Pikku Myy: Touhukas Tahmatassu
Teksti ja kuvitus: Riina ja Sami Kaarla
Kustantaja: Tammi, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Save

Save

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s