Näkymätön

img_0423

Koska sinulle on käynyt viimeksi niin, että kirja – mikä tahansa kirja – sai sinut itkemään? Entä lastenkirja?

Minun on vaikea muistaa, koska minulle olisi käynyt niin. Paitsi nyt, Elina Hirvosen ja Ville Tietäväisen uuden Näkymätön-kirjan (Lasten Keskus, 2016) seurassa.

Meillä on viime vuosina luettu useita liikuttavia kuvakirjoja – mieleen tulee esimerkiksi Benji Daviesin ihana Toivo ja valas – mutta harva niistä on saanut minussa aikaan sellaista myötätuntoista tunnekuohua kuin tämä Näkymätön. Luin kirjan tosiaan ensimmäisen kerran silmät kyynelissä, ja viisivuotias esikoisemme oli lähes yhtä suurten tunteiden vallassa.

img_0424

Kirjassa pieni avaruusolio, Kapteeniksi kutsuttu Kukka ei saa unta, kun hän ajattelee edessä olevaa päiväkotipäivää. Vielä aamullakin hän vitkastelee, vaikka onkin päättänyt, että kaikki muuttuu nyt.

Sillä Kapteenia kiusataan hoidossa, eikä hänellä ole muita kavereita kuin mielikuvituskaverit, ihmisen näköiset Avaruustyypit. Toiset lapset eivät ota mukaan leikkiin ja vievät Kapteenin lelut. Vanhemmille Kapteeni kuitenkin esittää urheaa ja sanoo, että oli kiva päivä, vaikka mahaankin koskee ja kyyneleet nousevat silmiin.

Onneksi lopulta vanhemmat huomaavat, että kaikki ei ole kunnossa, ja puhuvat kiusaamisasiasta hoidossa. Päiväkodin aikuiset kutsuvat lapset piiriin puhumaan Tärkeästä Asiasta. Jos jää aina muiden leikkien ulkopuolelle, voi tulla sellainen näkymätön haava, joka paranee hitaasti.

Opettaja ohjaa lapset taitavasti leikkimään yhdessä sellaista leikkiä, jossa Kapteeni on hyvä, ja kerrankin päiväkotipäivä kuluu nopeasti ja hyvillä mielin. Illalla tuntuu, että Kapteenin sisäinen haava on jo alkanut parantua.

img_0426

“Kapteeni vilkuttaa äidille niin, että poskia särkee. Kun hymyilee tarpeeksi, kaikki menee hyvin.”

Kirja löytää oivaltavasti kiusaamisen herättämät monitahoiset tuntemukset: suru, häpeä, itseinho, yksinäisyydentunne, tarve suojella toisia omalta häpeältä… Minua liikutti kirjassa ennen kaikkea pienen Kapteenin urheus. Kapteeni yrittää kaikin keinoin kuulua mukaan joukkoon ja esittää urheaa, kerta toisensa jälkeen. Hän myös pyrkii säästämään vanhempiensa tunteita, kuten lapset usein liikuttavasti tekevätkin.

Näkymätön kietoo taitavasti toden ja mielikuvitusmaailman toisiinsa ja liikkuu todella taidokkaasti lapsen sisäisessä maailmassa. Huomaan nyt tätä kirjoittaessanikin myötätunnon ja suojelunhalun valtaavan mieleni.  Se on hyvän kirjan merkki!

img_0427

Kirjan kuvitus on ihastuttavan omaperäistä. Minua viehättävät pelkistetyt hahmot ja rohkeat kuvakulmat. Kaikessa rohkeudessaan ja omintakeisuudessaankin kuvitus on kyllä hiukan vieraannuttava ja aavistuksen kylmä. Toisaalta se tietenkin etäännyttää lukijaa pelosta ja auttaa sillä tavalla lasta käsittelemään vaikeita asioita, kun kyse ei ole toisesta ihmislapsesta.

Kaikkineen tämä on hieno, liikuttava kirja, joka kannattaa lukea ihan kaikkien lasten kanssa kiusaamisen ennaltaehkäisyksi tai kiusatulle rohkaisuksi ja lohdutukseksi.

img_0428

Näkymätön
Teksti: Elina Hirvonen
Kuvitus: Ville Tietäväinen
Kustantaja: Lasten Keskus, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Save

Save

Save

Advertisements

3 thoughts on “Näkymätön

  1. Minua, suurihme, tämä ei liikuttanut niin kuin Piki. Mutta hieno kirja ja tosiaan tuottaa tunteita voimakkuudellaan.
    “Kaikessa rohkeudessaan ja omintakeisuudessaankin kuvitus on kyllä hiukan vieraannuttava ja aavistuksen kylmä.”
    Minä vierastan mustia kuvituksia lastenkirjoissa, vaikka musta on minulle arkinen väri! Mutta hyvin kuvasit, olen samaa mieltä, että tässä kuvitus on hivenen jännä ja sillä tavoin lastenkirjalle epätyypillinen- samalla ihanan kummallinen, vähän kuin se Shaun Tanin -kirja (Lasten Keskus), joka oli myös kokonaisuudessaan mystinen ja vei minulta jalat alta ihastuksesta.

    Like

  2. Pingback: Pääsenkö minäkin mukaan? | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s