Niilo leipoo

img_0417

Lapsemme ovat innoissaan Aira Savisaaren ja Hannamari Ruohosen uutuuskirjasta Niilo leipoo (Karisto, 2016),  kertoohan se yhdestä heidän suosikkipuuhastaan.

Sillä meidän lapsemme rakastavat herkkuja ja leipomista. Kun esikoinen oli kaksi-kolmevuotias, hänelle oli tosi tärkeää päästä itse osallistumaan kaikkiin leivonnan vaiheisiin. Tällä hetkellä assistenteilleni usein riittää se, että he saavat ottaa ainekset kaapista ja  pääsevät nuolemaan vatkaimet. Varsinkin ne vatkaimet ovat äärettömän tärkeät.

img_0418

Niilo leipoo -kirjassa Niilo on isän kanssa kaksistaan kotona, kun häntä alkaa KA-KUT-TAA. Äkkiä vessaan, isä sanoo. Ei kun kakuttaa. Tekee mieli leipoa. Muhkuroita eli muffinsseja.

Mukaan leipomishommiin saadaan myös Niilon ystävä Hilla, ja menoa riittää. Ahkerat leipurit rikkovat munia, mittaavat aineksia ja vatkaavat eli päristelevät taikinaa. Jauhot pöllähtelevät ja taikina lentää.

Kun muhkurat on saatu valmiiksi ja kulhokin nuoltu, on siivouksen aika. Isä keksii, että lapset ovat siivousrobotteja, ja paikat siistiytyvät yhdessä hujauksessa, varsinkin kun isä itsekin muuttuu lopulta roboksi. Äitikin ehtii siistiin kotiin mukaan herkuttelemaan.  (Kaikki äidit maailmassa kiittävät kirjailijaa tämän ajatuksen liittämisestä kirjaan!) Aamulla viimeinenkin pöydälle jäänyt muffinssi on poissa. Hiiriköhän sen on syönyt?

img_0419

Kirjassa on todenmakuinen ja kannustava ote. Totta kai munia rikkoessa mukaan tulee kuorenpaloja ja jauhoja lisätessä pussi kaatuu ja pölläyttää pilven. Voiko niitä jauhoja muuten laittaakaan kuin pöydän tai lattian kautta? Tykkään tästä arkisen lämpimästä tavasta käsitellä aihetta.

Kaikkineen kirja on kuin hetki tavallisesta elämästä tai yhdestä sen vähän hauskemmasta päivästä. Lapsetkin pitävät kirjasta varmaan juuri siksi, että heidän on niin helppo samastua Niilon kivaan päivään. Mukavaa muuten, että kirjassa isi on mukana leipomassa – niin kuin kunnon nykykirjassa kuuluukin.

Kirjassa on mukana kielellä leikittelyä, joka tuntuu olevan kuin suoraan lapsen suusta. Olisiko jopa kirjailijan oman lapsen tai muun läheisen lapsen keksintöä nämä muhkurat, käärmetortut  ja muut?

img_0422

Niilo leipoo -kirja tuo mieleen monien tunteman klassikon Teemu leipoo, joka meilläkin löytyy hyllystä peruina miehen lapsuudesta. Mieheni oli lapsena päässyt leipomaan Teemu-kirjan reseptien mukaan. Nyt on varmaan meidän lastemme vuoro leipoa Niilon seurassa! Luetaanko tämä -blogin Kia oli muuten leiponut näitä Niilon muhkuroita lastensa kanssa. Lue Kian postauksesta, miten kävi!

img_0420

Hannamari Ruohosen kuvitustyyli on helposti lähestyttävä. Se sopii hyvin kirjan elämänmakuisuuteen, ja kuvittaja löytää tilanteista kivoja yksityiskohtia. Parasta ovat kuulemma roiskeet ja pöllähdykset, kertoo asiantuntijaraatimme 3 + 5 v, joka kiittää myös hahmojen hauskoja ilmeitä.

Niilo leipoo
Teksti: Aira Savisaari
Kuvitus: Hannamari Ruohonen
Kustantaja: Karisto, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Save

Save

Save

Save

Advertisements

3 thoughts on “Niilo leipoo

  1. Pingback: Sinä olet superrakas | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s