Hirvi irvistää

img_0349

Mahtavia uutisia! Yksi kaikkien aikojen parhaista lasten runokirjoista, Jukka Itkosen ja Matti Pikkujämsän Krokotiili hikoaa on nyt saanut jatkoa! Mikä parasta, samojen tekijöiden uusi Hirvi irvistää (Lasten Keskus, 2016) on hyvä. Hirvittävän hyvä.

img_0354Siinä missä Krokotiili hikoaa seikkaili Afrikassa ja muutoinkin eksoottisten villieläinten parissa, Hirvi irvistää sijoittuu kotoisten eläinten maailmaan. Runoissa tutustutaan niin tuttujen oravan, ketun ja karhun elämään (“Kettupa se kurkisteli / karhun talvipesään: / “Valvon täällä talveni, / mutta uskon silti kesään.””, runosta Kettupa se kurkisteli) kuin mietitään vaikkapa näkymättömämpien näkinkengän tai kiiltomadon vaiheita:

Täysikuu / ja tyyni sää. / Kiiltomato kimmeltää. (Runosta Kimmeltäjä)

Villieläinten lisäksi Itkonen loruttelee myös koirista ja kissoista ja muistuttaa kesäkissan kohtalosta:

Se kaipaa maitolautasta, / kodin lämpimää / ja kaikkia niitä helliä / silityksiä. (Runosta Kesäkissa)

img_0433Pidän kovasti Jukka Itkosen humaanista, lämpimästä ja huumorintajuisesta tavasta katsella maailmaa. Lyhyissäkin runoissa on aina joku omalaatuinen katsantokanta tai uusi ajatus, joka saa myös lukijat miettimään asioita uudella tavalla.

Tykkään myös siitä, miten Itkonen saa lapset katselemaan petoja uusin silmin. Otetaan nyt vaikkapa kyy:

Mutta onko se sitten kyynkään syy, / jos sen puremasta myrkyttyy? (Runosta Myrkkyhammas)

Pedotkaan eivät ole pahiksia, kirjan runot muistuttavat, vaan niilläkin on oma paikkansa luonnon järjestyksessä. Samasta asiasta kertoo myös kirjan päättävä Jokaiselle eläimelle -runo, joka loppuu sanoihin:

Miten tätä kuvailisi, / sanotaanko vaikka: / Jokaiselle eläimelle / löytyy oma paikka.

img_0434

Matti Pikkujämsän kuvitustyyli on minusta kaikkein parhaimmillaan näissä runokirjoissa, joihin pelkistetyt eläinkuvat sopivat uskomattoman hienosti. Rakastan viipyillä sivuilla katselemassa Pikkujämsän taidokasta jälkeä. Vähin vedoin tehdyt eläimet ovat näköisiä ja ilmeikkäitä, ja myös lapsille kovasti mieleen.

img_0437

Itkosen ja Pikkujämsän edellinen yhteinen runoteos Laulavat lenkkitossut on muuten tämän blogini top 3 luetuimmissa postauksissa. Toivottavasti myös tämä uutukainen saa yhtä paljon lukijoita! Meillä nimittäin koko perhe on ihastunut tähän kirjaan. Juuri pari päivää sitten seurasin ilahtuneena, kun mieheni poimi juuri tämän kirjan pinoista lapsille luettavaksi. Vaikka lapset ensin vähän vastustelivatkin (“Ei runoja! Luetaan jotain muuta!”) jäivät he hievahtamatta kuuntelemaan runoa toisensa jälkeen. Suosittelen muitakin hankkimaan tämän hienon kirjan käsiinsä ja kokeilemaan sen lumovoimaa.

Hirvi irvistää
Teksti: Jukka Itkonen
Kuvitus: Matti Pikkujämsä
Kustantaja: Lasten Keskus, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Save

Save

Save

Save

Advertisements

2 thoughts on “Hirvi irvistää

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s