Ritari joka ei halunnut taistella

Processed with Snapseed.

Nyt olemme lukeneet lasten kanssa kuvakirjaa, joka todella tekee minut iloiseksi! Helen ja Thomas Dochertyn uusi Ritari joka ei halunnut taistella (Mäkelä, 2016) on hauska ylistys kirjoille, lukemiselle ja rauhantahdolle.

Processed with Snapseed.

Riku on pieni ritari, joka ei haluaisi taistella, vaan mieluiten vain lukisi kirjoja. Vanhemmat kuitenkin painostavat lastaan: Ritarit eivät saa olla lempeitä! Tässä on aseet, lähde kesyttämään lohikäärmettä!

Riku lähtee, mutta mukanaan myös omat aseensa – kirjat ja eväät. Matkalla vastaan tulee jos jonkilaista kauhistusta. Aarnikotkan uhon Riku taltuttaa lukemalla otukselle ääneen, ja nälkäiselle peikolle hän tarjoaa voileivän ja hyvän kirjan.

Entäs se lohikäärme? Se on tuhonnut kokonaisen kaupungin ja kakkinut kadut täyteen. Rikun ratkaisu lohikäärmeen taltuttamiseen on tietysti tarjota luettavaa, mutta lukuhommiin pääsee vasta sitten, kun lohikäärme on siivonnut tekemänsä tuhot. Peto tottelee nöyrästi. Uroteon jälkeen Riku palaa sankarina kotiin. Mikä parasta, hänelle on luvassa elämä, jossa ei tarvitse taistella, vaan saa lukea kaiket päivät.

Rakastan tässä kirjassa varsinkin kahta asiaa: sitä, että nokkeluus ja rauhanomaisuus vie voiton väkivallasta ja sitä, että kirjat ovat ratkaisu kaikkeen. (Niinhän ne ovatkin!) Myös minä tahdon tulevaisuuden, jossa ei tarvitse muuta kuin lukea päivät pitkät.

Processed with Snapseed.

Lapset hirnuvat naurusta, kun kirjassa puhutaan kakasta. Varma veto kirjailijalta, muutens. Mikä parasta, kakka on jopa lorun rimmaavana sanana. Tuplateho! Kolmivuotiaan kanssa kakka-aukeaman läpi lukeminen on mahdotonta, kun lapsi vain laskee kaikkia kakkoja ja nauraa.

Processed with Snapseed.

En kyllä keksi mitään moitittavaa tästä kirjasta. Kuvitus on hauska, mukana on hevonen (aina tarpeen kaikkialla, minusta) ja kirjoja. Sanoma on hyväntahtoinen ja rauhaa rakastava, ja lasta opetetaan lempeästi sovittelemaan ristiriitoja sovinnolla, ei aggressiivisesti.  Siltikään sanoma ei tule päälleliimatusti, vaan kirjaa lukiessaan tuntee ennen kaikkea tulevansa viihdytetyksi. Suosittelen tätä kirjaa kaikille!

Processed with Snapseed.

Olemme aiemmin lukeneet samoilta tekijöiltä Abrakaseepra-kirjan,  josta pidimme kovasti ja joka varmasti tulee meille taas pian lainaan uudestaan (ja uudestaan). Rakkautta kirjoihin julistaa myös Dochertyjen suloinen kirja Pikkuinen Kirjavoro, josta myös kirjoitin aiemmin, lue postaukseni täältä.

Ritari joka ei halunnut taistella (alk. The Knight who wouldn’t Fight)
Teksti: Helen Docherty (suom. Terhi Leskinen)
Kuvitus: Thomas Docherty
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

3 thoughts on “Ritari joka ei halunnut taistella

  1. Pingback: Kerro satu, Tatu | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s