Äkkää ja tökkää ulkona

IMG_9385

Kiva Äkkää ja tökkää -kirjasarja on saanut jatkoa. Fiona Wattin ja Stephen Barkerin Äkkää ja tökkää ulkona (Lasten keskus, 2016) -kirjassa seikkailut ovat siirtyneet nyt ulkotiloihin, kuten nimestäkin saattaa aavistaa. Edellisessä osassahan äkättiin ja tökättiin kotona.

IMG_9367

Kirjasarjassa on yksinkertainen, toimiva idea: lapsen homma on etsiä kuvista yksityiskohtia annettujen tehtävien mukaan. Ja lapsethan rakastavat oivaltamista! Kuulin muuten myös puheterapeutin käyttävän näitä kirjoja apuvälineenä työssään pienten lasten puheenviivästymien kanssa. Siihen nämä ovatkin varmaan omiaan.

IMG_9389Äkkää ja tökkää ulkona -kirjan teemat tuttuja ja mukavia. Ollaan liikenteessä, rannalla ja lumihangessa, kuljetaan kylillä ja ihmetellään eläimiä. Välillä noustaan ilmaan tai käydään ostoksilla. Yksinkertaisia, hauskoja aihepiirejä, jotka viihdyttävät lasta. Aikuistakin, mutta nyt on kyllä sanottava, että tämä kolmas osa oli erittäin tervetullut meille – edellisiä osia on äkätty ja tökitty siihen tahtiin, että äiti alkaa olla niihin uupunut. Jossain kohtaa viime kevättä sarjan edelliset osat olivat kuopuksellemme niin rakkaita, että hän ei suostunut menemään nukkumaan ilman niitä sängyssään.

Olisikohan tämä uusin osa edeltäjiään hiukan vaikempi? Viisi täyttänyt esikoisemmekin haluaa kiihkeästi olla mukana lukemassa kirjaa, ja osa tehtävistä soveltuukin hänelle jopa paremmin kuin kolmivuotiaalle kuopukselle.

En tiedä onko tässä kolmannessa osassa muuten kauheasti eroa muihin sarjan osiin, mutta ainakin kirja jaksaa viihdyttää, eikä sarjan taso ole laskenut.

IMG_9388

Mukavan näköinen, selkeä ja suloisen naiivi kuvitus on viehättävällä tavalla omansalainen. Omaa silmääni miellyttävät eniten kirjan söpöt eläinhahmot.

Äkkää ja tökkää ulkona
Teksti: Fiona Watt
Kuvat: Stephen Barker
Kustantaja: Lasten Keskus, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Save

Advertisements

2 thoughts on “Äkkää ja tökkää ulkona

  1. Meillä on vain sarjan ensimmäinen osa, ja sitä on luettu paaaaljon. Ainakin ensimmäisessä osassa on mielesäni hienosti oivallettu, että aina ei tarvitse kysyä “Missä on satenvarjo?”, vaan lapsen puheen ja ajattelun kehitystä voi tukea kysymällä esimerkiksi: “Kuka kissoista on ottanut sateenvarjon mukaan ulos?” Monitasoisuus on hyvä juttu, ja lukija voi itse keksiä lisää kysymyksiä. Myös lapset tykkäävät kysellä.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s