Tatu ja Patu etsivinä: Tapaus Puolittaja

Tatu ja Patu etsivinä

Jokaiseen kauteen mahtuu aina muutama sellainen kirja, joita odottaa äärimmäisen innokkaasti. Tämän syksyn odotetuimpiin kirjoihin minulla kuuluu ehdottomasti uusin Tatu ja Patu.

Tunnustan, että kun olin hakenut tämän uuden Tatu ja Patu etsivinä: Tapaus Puolittaja -kirjan postista, minun oli pakko avata paketti jo liikennnevaloissa ja kurkata vähäsen. Ja sitten jatkaa selaamista kävellessänikin, kylähulluuden uhallakin.

Lukaisin lopulta kirjan junamatkalla nopeasti läpi. Ja olin hiukan pettynyt. Kirja tuntui vakavalta ja vähävitsiseltä verrattuna suosikki-Tatupatuihimme. Ja siinä tuntui olevan liikaa linkkauksia aikuismaailmaan, jotka tietenkin huvittavat aikuista, mutta joiden pelkäsin menevän lapsilta ihan ohi.

IMG_9228

Avasin kirjaa siis varovasti lasten kanssa. (Löysin muuten itseni lukemasta kirjaa dramaattisella film noir -äänellä, josta en päässyt eroon myöhemmilläkään lukukerroilla.) Kun pääsimme loppuun, oli hiljaista. Sitten kuului kirkas ääni: “Uudestaan!” Oliko se hyvä, kysyin. Oli kuulemma.

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu etsivinä: Tapaus Puolittaja -kirjassa (vinkkaakohan kirjan nimi siihen, että etsiväkirjoja olisi tulossa lisää?) Outolan pojat törmäävät Tatu ja Patu päiväkodissa -kirjasta tuttuun Niko-poikaan, jonka perheellä ei ole kaikki hyvin. Perheen omaisuutta on salaperäisesti puolitettu, ja uhriksi on joutunut niin isän sisäfilee kuin vauvan housutkin. Tatu ja Patu lupaavat auttaa.

IMG_9234

Outolan pojat pukeutuvat trensseihin ja lierihattuihin (tietty) ja muuttuvat Etsivä Tatuksi ja Etsivä Patuksi. Tehtävä vaatii, että etsivät soluttautuvat keijupuvuissa lastenjuhliin ja varjostavat salaperäistä pakettia kuljettavaa outoa miestä, jonka kasvot ovat vääntyneet irvistykseen. Se paljastuu perheen vaariksi, joka vie vaippaa roskikseen. Pojat seuraavat johtolankoja ja selvittävät lopulta tapauksen.

IMG_9231Kirja on lastemme mielestä vähäsen jännä, viidennelläkin lukukerralla esikoinen kaivautuu kainalooni jännimmän kohdan tullen. Erityisesti leikkimökissä piileskelevä outo tyyppi (joka paljastuu kurapukuiseksi taaperoksi) on aika pelottava.

Aikuisena jään seuraamaan erilaisia intertekstuaalisia viitteitä ja yksityisetsiväkliseiden kierrätystä. Ne eivät aukea lapsille, muttei varmaan ole tarkoituskaan.

Yksi minua erityisesti ilahduttava asia näissä uusissa Tatu ja Patu -kirjoissa on muuten sukupuoliroolit, perhemalli ja työnjako. Tatun ja Patun ihmeellisessä joulussa oli naispari, tässä kirjassa taas on laitettu miehet hommiin lastenjuhlissa. Iso peukku!

IMG_9229Vitsejäkin on kuvissa, vaikkei ihan sillä tavalla tykittäen kuten monissa muissa sarjan kirjoissa. Myös yllä olevassa kuvassa seikkailevaa kissaa kannattaa seurata, sillä kissaressulle käy yhtä jos toista kirjan sivuilla. Minua huvitti myös kuvassa hiekkalaatikolta kaivautuva terrakotta-armeija.

Mukana on myös yhteiskunnallista sanomaa, josta ei tässä sen enempää, ettei loppuratkaisu paljastuisi. Lapsemme kuuntelevat sitä vakavina, ja hyvä niin. Itse mietin hiukan sen julistavuutta. Tärkeällä, meidänkin perhettämme koskettavalla asialla kyllä ollaan.

Tatu ja Patu etsivinä: Tapaus Puolittaja
Teksti ja kuvitus: Aino Havukainen ja Sami Toivonen
Kustantaja: Otava, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Advertisements

4 thoughts on “Tatu ja Patu etsivinä: Tapaus Puolittaja

 1. Kuulostaa kivalta, tämä meilläkin vielä luetaan! Mä tykkään siitä että kirjoissa on vähän jännitystä. Se tosin vähän mua ärsyttää, jos liian suuri osa kirjan huumorista on aikuisille tarkoitettua. Vaikka varmaan silläkin on paikkansa, jos se innostaa sellaisia vanhempia lukemaan lapsilleen, jotka muuten eivät lastenkirjojen lukemisesta innostu.

  Like

  • Parastahan on, jos lastenkirjassa on sopiva cocktail huumoria lapsille ja aikuiselle.
   Suurena dekkarien ystävänä kyllä ilahdun aina, kun lapsillekin on jotain jännäreitä tarjolla.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s