Koiranne alkaa kohta kukkia

Koiranne alkaa kohta kukkia

Andrus Kivirähkin Koiranne alkaa kohta kukkia (Otava, 2016) on ilahduttavan absurdi uutuus. Lueskelin kirjaa yhtenä uupuneena aamuna bussimatkalla töihin. Tarina tarinalta kirja ui yhä enemmän ihoni alle ja lopulta minua alkoi hihityttää lähes ääneen.

Avaustarinassa kakka viihtyy puistossa, mutta kaipaa jotakuta jota halata. Kevään tullen, valkoiseksi kivettyneenä, se löytää rakkauden voikukasta. Totta kai. Kirjan alkuperäinen nimikin viroksi, Kaka ja kevad, muuten perustuu tähän lohdulliseen ja hilpeään tarinaan.

IMG_7569

Muissa tarinoissa esimerkiksi sukat hautovat sängyn alla munaa, josta kuoriutuu odotuksen jälkeen sukkahousut, tai koira kellastuu ja lakastuu syksyn tullen. Vaan miten käy, kun Mikolta pääsee päiväkodissa paukku? Lentääkö se kuuhun paukkujen kaupunkiin vai tuleeko siitä pilvi taivaalle?

IMG_7570

Olen vähän jemmaillut kirjaa lapsiltani. Luulen sen olevan kuin bensaa liekkeihin vessahuumoriin ihastuneille kaksi- ja nelivuotiaillemme. (Kaksivuotias tykkää tällä hetkellä laulaa, niin kovaa kuin keuhkoista lähtee tietenkin, Risto Räppääjä -biisiä omin sanoin: “RR on peppukakkaaja!”) Tämä saa siis toistaiseksi olla äidin oma kirja, vaikka nelivuotias onkin jo käynyt sitä vähän kurkkimassa. Kirja ei kuitenkaan sisällä pelkkiä kakka- ja paukkujuttuja, vaan sen ihanan absurdit tarinat löytävät naurunaiheita mitä moninaisimmista aiheista, kuten jäätelötahrasta uudella takilla. Luulisin kirjan vetoavan noin viisivuotiasta vanhempiin lapsiin ja putoavan hyvin vielä eka- ja tokaluokkalaisille.

IMG_7572

Andrus Kivirähk on Virossa suosittu humoristi, ja Koiranne alkaa kohta kukkia on ollut siellä myyntilistojen kärjessä. Kirja on runoilija Heli Laaksosen debyytti kääntäjänä. Tällä kertaa hän käyttää yleiskieltä murteen sijaan, ja käännös onkin varsin ansiokas.

Koiranne alkaa kohta kukkia (alk. Kaka ja kevad)
Teksti: Andrus Kivirähk (suom. Heli Laaksonen)
Kuvitus: Joel Melasniemi
Kustantaja: Otava, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

2 thoughts on “Koiranne alkaa kohta kukkia

  1. Kirjalla on ainakin hieno nimi, houkuttava kansi ja kiinnostava kääntäjä! Tuntuu, että virolaista kirjallisuutta on lopulta aika vähän suomeksi tarjolla, äkkiä ei tule lainkaan lastenkirjoja mieleen… Hassua.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s