Letitellen

Letitellen

Meillä lueskellaan nyt ahkerasti uutta lettikirjaa. Bente-Helen Schein Letitellen (Bazar, 2016) on kotimaassaan Norjassa jättihitti. Se on myynyt siellä yli 100 000 kappaletta  ja nostattanut lettibuumin.

Minulla on ollut hiukan vaikea suhde letittämiseen ja kampauksiin. En ole mitenkään käsistäni kätevä, kuten avauduinkin jo syksyllä Isin ja tyttöjen lettikirjasta puhuessani. Huomaan kylläkin taitojeni karttuneen toistojen myötä.

Sen, minkä taidoissa häviän, korvaan innolla. Minusta on ihana selailla letityskirjoja, ja tyttäreni liittyy mielellään seuraan. Tässä paksussa Letitellen-kirjassa riittääkin plärättävää, sillä se sisältää 75 erilaista kampausohjetta. Siinä luulisi riittävän ideoita myös kaltaiselleni vaihtelunhaluiselle tyypille.

IMG_7239

Kirjassa on kätevästi merkittu 1-3 kampasymbolilla erilaisten lettien vaikeustasot. Tätä ei monessa muussa ole, joskin kaltaiseni tumpelo pystyy kyllä monista leteistä suoraankin päättelemään, että ne ovat liian vaikeita. Toiset letit yllättävät; vain yhdellä kammalla on merkitty, siis arvioitu helpoksi, esimerkiksi varsin monimutkaisen oloiset kaksinkertainen vesiputous tai verholetti, jossa ponnarin päälle tehdään verhoava letti. Heti kokeiluun!

kuplakaruselli

Hyvää ja muista lettikirjoista poikkeavaa on myös se, että letteihin on laitettu arvio ajasta. Se auttaa esimerkiksi juhliin valmistautuvaa miettimään, paljonko aikaa pitää varata kampauksen tekoon. En ole vielä testannut, kuinka hyvin aika-arviot mahtavat pitää paikkansa omalla kohdallani. Silmämääräisesti ne näyttävät semirealistisilta. Aina epäilen tällaisten annettujen arvioiden kohdalla, että ne ovat kuin Jamie Oliverin 15 minuutin ateriat, joihin oikeasti menee kaksin- tai kolminkertainen aika.

IMG_7241

Letitellen on kattava ja selkeä letityskirja, jossa on osioita lapsille ja aikuisille, urheiluun ja juhlaan. Kirjassa oma osionsa isille, kuten ajan henkeen kuuluu. Myönnettäköön, että avasin isiosiota vähän ennakkoluuloisesti. Siellä olikin oikein hyviä letti-ideoita, joita vilauttelin miehellenikin. Olen itse tällä hetkellä aika kiireinen, ja lasten aamuhommissa avustaminen on aiempaa useammin mieheni vastuulla. Tähän mennessä hän on kehittynyt mestarilliseksi ponnarien ja kiepsautusponnarien tekijäksi. Kirjassa on kivoja, vain vähän sorminäppäryyttä tai letityskokemusta vaativia ohjeita, joilla saa kuitenkin näyttäviä kampauksia aikaan.

isä letittää

Jo ylempänä mainitsemani Isin ja tyttöjen lettikirjan (joka on yhä kaunein kaikista lukemistani lettikirjoista) lisäksi meillä on viime aikoina letitetty mm. Frozen-lettikirjan opeilla.

Letitellen (alk. Fletteboka)
Teksti: Bente-Helen Schei (suom. Päivi Kivelä)
Kuvat: Oyvind Ganesh Eknes
Kustantaja: Bazar Kustannus, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

2 thoughts on “Letitellen

 1. Minä olen tyytynyt siihen yhteen mainitsemaani Kaunista letittäen -kirjaan. Minulla on kyllä leivontakirjoihin sellainen mainitsemasi selailusuhde. On ihana katsella kauniita kakkukuvia, ja suunnitella, minkä seuraavaksi (yrittäisin) lasten synttäreille tehdä. Nyt himoitsen Kinuskikissan uusinta leivontakirjaa. Ja äh, tämä kommentti eksyi nyt aivan sivuraiteille…

  Like

  • Sivuraide hyvä raide!
   Mä keräilen kaikkia leivontareseptejä Pinterestiin, jossa kakkukansioni on kymmenkertaisen kokoinen muihiin verrattuna. En kyllä oikein koskaan tee sieltä mitään.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s