Perttu Virtanen ja varkaus

IMG_7227

Lasten arkea ongelmineen hienosti kuvaava Viisi villiä Virtasta -sarja on saanut jo kahdeksannen osansa. Anneli Kannon ja Noora Katon Perttu Virtanen ja varkaus (Karisto, 2016) osoittaa, että Virtasen perheen viidestä lapsesta riittää yhä ammennettavaa.

IMG_7228

Nelivuotias Perttu leikkii sisarustensa leluilla ja rikkoo vahingossa Veera-siskon Beibi-nuken. Lelu on tietenkin korvattava. Perttu hajottaa säästöpossunsa ja lähtee ostoksille, mutta rahat eivät riitä. Ei auta muuta kuin varastaa nukke. Varkaus ei kuitenkaan tee poikaa onnelliseksi, vaan mahassa on ontto tunne. Miten tilanteen voi korjata?

IMG_7229

Perttu Virtanen on kiinnostava hahmo, joka painiskelee nyt jo toisessa kirjassa näiden haluamisen ja omistamisen dilemmojen kanssa. Edellisen kerran Perttua jurppi Perttu Virtanen ja kauhea kateus -kirjassa, jossa hän himoitsi pikkusiskonsa uutta pyörää.

Perttu on tässä kirjassa neljävuotias, eikä hänellä ei ole helppoa. Keskimmäisenä lapsena hänestä tuntuu, ettei hän ole oikein mitään, mutta hän haluaisi kiihkeästi olla jotain.

IMG_7233

Kirjassa on ilahduttavaa moraalista pohdintaa. Toisten leluja ei saa rikkoa, ja vahingot pitää korvata. Varastaakaan ei saa – miten siis hyvittää tilanne, kun on tehnyt jotain luvatonta? Vastaan ei ole tullut toistakaan kirjaa, jossa näitä ongelmia puitaisiin realistisesti ja neli-viisivuotiaalle sopivalla tavalla. Ainakin meidän nelivuotiaallamme nämä omistamisen kysymykset ovat hyvinkin ajankohtaisia juuri nyt.

IMG_7234

Olen lämmennyt Virtasen lapsille kirja kirjalta ja lukukerta lukukerralta yhä enemmän. Sarjan kirjat käsittelevät aiheita, jotka ovat kaikissa lapsiperheissä, meilläkin, tuttuja. Miltä tuntuu oppia uusi taito tai mennä uuteen paikkaan (Vilma Virtanen ja uimataito ja Veera Virtanen ja esikoulu) tai mitä tehdä, kun toisten tavarat houkuttavat (tämän kirjan lisäksi Paavo Virtanen ja tyttöjen tavarat sekä Perttu Virtanen ja kauhea kateus).

Meillä sarjan kirjoja on tosiaan luettu. Olen muutamat niistä haalinut omaan hyllyymmekin, kun kirjojen aihepiirit ja käsittelytapa koskettavat jatkuvasti omaa elämäämme.

Perttu Virtanen ja varkaus
Teksti: Anneli Kanto
Kuvitus: Noora Katto
Kustantaja: Karisto, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

2 thoughts on “Perttu Virtanen ja varkaus

 1. Luin tämän kirjastolainana. Olihan se kiinnostava ja jännä kirja. Lapseni taisivat kuunnella pelonsekaisella hiljaisuudella. Lopuksi käytiin keskustelu “eikö niin äiti ettei vankityrmiä oikeasti ole…”. Well actually dear…

  Like

  • Heh, yllättäviä keskusteluja lastenkirjallisuuden äärellä!
   Meillä on niin jotenkin Melukylän lapset, että ajatus vankeudesta ja ryöstelystä jotenkin vain innosti, eikä pelottanut yhtään.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s