Eläinten mitalla

Eläinten mitalla

Carlos da Cruzin Eläinten mitalla (Teos, 2016) ihastutti minua jo alkuvuodesta kustantajan katalogissa. Mikä viehättävän näköinen kansi! Olen ihan heikkona tyylikkäisiin eläinhahmoihin, jollaisia tämänkin kirjan kannessa on.

Eläinten mitalla

Kirja vie tutustumaan ihmeellisiin eläimiin, uskomattoman pieniin ja käsittämättömän suuriin. Se alkaa kuitenkin tutustumisella ihmislajiin. Minkä pituisia ihmiset ovat keskimäärin, lyhimmillään tai pisimmillään? Kun tämä on selvitetty, ihmistä voidaankin alkaa käyttää mittatikkuna eläinten maailmassa.

Kimalaiskolibrin koko pesä mahtuisi ihmisen kantapäähän, tulipäähippiäinen taas on aikuisen sormen mittainen. Oravanpoikanenkin voisi torkkua ihmisen sormen päällä. Yhteensä kirjassa esitellään toistakymmentä eläintä alkaen näistä pikkuriikkisistä ja päättyen jättikokoisiin rauskuihin, valaisiin ja meduusoihin.

IMG_7143

Kirjailija Carlos da Cruz on kyllä keksinyt varsin hauskoja vertauksia eläinten ja ihmisten välillä. Oravan häntä on kuulemma saman mittainen kuin haarukka, jonka päässä on kalapulla. Tykkään! Ketun häntä taas on sen mittainen kuin 7 kananmunaa laitettaisiin riviin – mutta kettu ehtisi syödä munat ennen kuin rivi olisi valmis.

Sinivalaan suuhun mahtuisi 100 ihmistä.  Sitä lasten on vaikea hahmottaa, vaikka kirjassa selvennetäänkin, että suussa on yhtä paljon tilaa kuin bussissa. Sitten kun keksin itse verrata, että se on enemmän kuin lapsia koko päiväkodissa, lapset ymmärtävät ja alkavat kihertää. Kirjan esittämät faktat ovat muutenkin paikoin vielä aika vaikeita  2- ja 4-vuotiaille lapsillemme. Yhdessä jutellen ja vertaillen ne selviävät.

IMG_7146

Kuvitus on kaunis. Katselen mielelläni kirjan rauhallisia, vahvoin värein tehtyjä kuvia. Eläimet ovat tyylikkään pelkistettyjä, mutta samalla sympaattisia. Kirjan tekijä on espoolaistunut ranskalainen kuvittaja, ja tämä on nyt hänen ensimmäinen oma kirjansa. Toivottavasti jatkoa seuraa!

IMG_7145

Syksyllä viisi täyttävä esikoisemme on hurjan kiinnostunut eläimistä ja tiedosta. Juuri täsmälleen ikätasoista tietoa on hänelle vaikea löytää, mutta yhdessä sitten valikoimme ja suodatamme hänelle vaikeammista kirjoista hänelle sopivaa tietoa. Tämä mukava kirja sopii hyvin juuri siihen. Parhaiten kirja sopii varmaan eskarilaiselle tai eka-tokaluokkalaiselle.

Eläinten mitalla
Teksti ja kuvitus: Carlos da Cruz (suom. Anniina Mikama)
Kustantaja: Teos, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s