Päivä eläinten postitoimistossa

Päivä eläinten postitoimistossa

Kustannus-Mäkelältä on nyt ilmestynyt tämän kevään kirjoista se, joka tekee meidän lapset onnellisimmaksi. Sharon Renttan Päivä eläinten postitoimistossa (Mäkelä, 2016) jatkaa Päivä eläinten… -kirjasarjaa, joka on yksi suursuosikeistamme ja jonka kaikki osat ovat olleet meillä lainassa aivan uskomattoman monta kertaa.

Sarjan jujuna on se, että eläinten seurassa tutustutaan erilaisiin lapsia kiehtoviin paikkoihin, kuten sairaalaan, paloasemaan ja työmaahan. Kirjat ovat itsenäisiä tarinoita ja niissä seikkailevat aina eri hahmot. Tässä uutuudessa käydään siis postissa ja seurataan postin kulkua.

IMG_7148

Matkalla postitoimistoon. Kuvan oikeassa laidassa seikkailee sarjan toisesta kirjasta tuttu hahmo, voi ihanaa!

Joona lähettää pohjoisnavalle muuttaneelle kaverilleen Kertulle sähköpostia, mutta postinjakaja-isä ehdottaa, että Joona lähettäisikin ihan oikean kirjeen. Lapsi innostuu askartelemaan ja postittamaan. Kirjeen perässä kuljetaan postiin ja seurataan postilähetyksen kulkua. Saako Kerttu Joonan kirjeen? Ja mitä sitten seuraa?

IMG_7151

Kirja onnistuu sarjan muiden osien lailla hyvin välittämään tietoa annetusta aiheesta olematta kaavamainen tai saarnaavan opettavainen. Sen sijaan se on kiehtova tarina, jota lapset haluavat seurata kerta toisensa jälkeen. Kirja ei ole ehkä ihan sellainen täysosuma kuin sarjan monet muut kirjat, mutta se ei tarkoita, että se olisi yhtään huono. Päinvastoin, se on hieno kirja, jota sen kohderyhmään kuuluva kaksivuotias kriitikko yrittää tälläkin hetkellä viedä kädestäni.

IMG_7152

Miettiikö kukaan muu muuten sellaisia, että onko lastenkirjojen päähenkilö poika vai tyttö? Itse rupesin juuri pohtimaan, että olikos tässäkin sinänsä ihanassa sarjassa jokaisen kirjan pääosassa poika? Muistini mukaan näin on, Päivässä eläinten lentoasemalla sentään tyttö ja poika parina, mutta heistä poika on vanhempi eli aktiivisempi toimija.

IMG_7150

Lapset rakastavat sarjan kirjoissa etenkin näitä infobokseja.

Kuvitus on lapsille mieleen. He rakastavat jäädä katselemaan kirjan yksityiskohtia ja pieniä vitsikkäitä juttuja. Huumoria kirjassa ei ole niin paljon kuin sarjan kirjoista suurimmassa suosikissamme, viimevuotisessa Päivä eläinten lentoasemalla -kirjassa. Siitä on muuten Bleue kivasti kirjoittanut Sinisessä keskitiessä. Kuvissa on lapsista ihanaa myös se, että niissä seikkailee hyvin erilaisia eläimiä, joilla yleensä on kaikilla jotain bisneksiä menossa. Marsu juoksee tunnelissa kuin oravanpyörässä, hiiret seikkailevat milloin missäkin ja kana pakkaa muniaan.

IMG_7155

Päivä eläinten postitoimistossa (A Day at the Animal Post Office)
Teksti ja kuvitus: Sharon Rentta (suom. Terhi Leskinen)
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

3 thoughts on “Päivä eläinten postitoimistossa

 1. Minä olen viime aikoina kiinnittänyt paljon huomiota siihen, ovatko kirjan päähenkilöt tyttöjä vai poikia ja millaiseksi heidät on kuvattu. Näissä Renttan kirjoissa toimijat ovat tosiaan pääosin poika/miespuolisa, kuten sinäkin huomasit.

  Pahempaa sukupuolittamista on kuitenkin esim. pyörämainoksissa. Etsimme esikoisell uutta pyörää, ja hitsi, miten värit jakautuvat vaaleanpunaisiin ja sinisiin. Mainosten teksteissä puhutaan “poikien vauhdikkaista menopeleistä” ja “tyttöjen kauniista kulkuneuvoista”. Argh!

  ps. Ilmoittauduin.

  Like

 2. Mä otin ihan kauheat pultit aikoinaan, kun etsimme kaksivuotiaalle esikoiselle pyöräilykypärää. Mikään ei ollut neutraali (saati tyylikäs), vaan kaikki olivat sukupuolitettuja. Hitto, suojavaruste taaperolle! Sen ei todellakaan tarvitse eikä pidä olla mitään sukupuolta.

  PS. Niin mäkin.

  Like

  • Joo, ja saman huomaa lastenvaatteissa. Taaperoillekin löytyy vielä vaatteita kaikissa väreissä, molemmille sukupuolille. Vähän siitä, kun kasvaa, pitää sitten jo valita vaatteet tyttöjen ja poikien osastoilta (!). Värit ovat pääsääntöisesti sinistä, vihreää, mustaa vs. pinkki, vaaleanpunainen, valkoinen, punainen. Höh.

   ps. Kiva! 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s