Juhlatapoja lapsille: Elsa ja Lauri juhlissa

Elsa ja Lauri juhlissa

Kevään juhlakauden häämöttäessä edessä on hyvä kerrata lasten kanssa, miten juhlissa käyttäydytään. Oppi & Ilon Elsa ja Lauri  -kirjasarjan uusimmassa osassa Elsa ja Lauri juhlissa tutustutaan juhlatapoihin.

IMG_6678

Sisarukset Elsa ja Lauri on kutsuttu mummon synttäreille. Juhliin valmistaudutaan tekemällä lahja ja pukemalla juhlavaatteet päälle. Itse juhlissa vähän ujostuttaa mennä tervehtimään muita vieraita, mutta onneksi esittäytymisen jälkeen pääsee leikkimään. Lapset nostavat maljat yhdessä toisten vieraiden kanssa ja maistavat reippaasti pöydästä. Äiti pitää puheen. Lopulta mummo vielä avaa saamansa paketit ja ilahtuu Elsan ja Laurin itse tekemästä lahjasta. Juhliminen uuvuttaa pienet juhlijat niin, että nämä nukahtavat kotimatkalla takapenkille.

IMG_6683

Tämän juonellisen osan jälkeen kirjan lopussa on vielä informatiivisempi osuus, jossa käydään läpi sukupuuta, juhliin valmistautumista ja juhlaetikettiä. Viimeiseksi selitetään lyhyesti, mitä ovat tavallisimmat juhlat.

IMG_6684

Elsa ja Lauri juhlissa on oikein hyödyllinen kirja juhliin valmistautuville lapsille. Mitä muodollisemmat juhlat, sitä varmemmin lapsilla on kemuissa vähän jännää. Jäykkä etiketti ja hiljaa paikoillaan oleminen on varmaan useimmille lapsille aika piinallista.

Pidän omia lapsiamme reippaina ja sosiaalisina tyyppeinä, mutta kyllä hekin aina ottavat melkoiset kierrokset ennen juhlia, ja usein itse juhlissa on sitten muurahaisia housuissa. Asioiden käyminen läpi auttaa aina lasta valmistautumaan ja poistaa siksi jännitystä. Tämä kirja kattaa hyvin kaiken tärkeimmän, mitä perusjuhlissa tapahtuu. Näin keväällä kirjan on hyvin ajankohtainen, kun rippi- ja valmistujaisjuhlien ja kesähäiden sesonki alkaa.

IMG_6685

Kirja on helposti lähestyttävä ja lähellä lasten todellista maailmaa. Ehkä siksi omat lapsemme haluavat lukea Elsasta ja Laurista yhä uudestaan. Myös Nadja Sarellin luomat suuripäiset ja pyöreäsilmäiset hahmot ovat lapsille mieleen. Aikuisen korvaan kirjan juoni kulkee vähäsen mekaanisesti pisteestä toiseen, pakollisten kuvioiden läpi kulkien.

IMG_6679

Kirjassa Lauri “niskoittelee” juhlavaatteista. Jään vähän miettimään sukupuolistereotypiaa. Elsa-tyttö pukee hienot vaatteet mielellään, mutta poika ei tahdo vaihtaa vaatteita. Tiedän kyllä, että usein se meneekin näin päin, mutta silti en tahtoisi vahvistaa stereotypiaa. On poikia, jotka nauttivat laittautumisesta. Mitä useammin tällaista stereotypiaa toistetaan, sitä enemmän sitä pidetään totena.

Elsa ja Lauri ovat meille tuttuja sarjan edellisestä osasta Elsa ja Lauri matkustavat. Sitä ennen Elsa on seikkaillut myös kirjoissa Elsa luistelemassa ja Elsa uimahallissa.

Elsa ja Lauri -kuvituksia on muuten esillä juuri auenneessa näyttelyssä helsinkiläisessä Toukka-lastenkirjakioskissa.

Elsa ja Lauri juhlissa
Teksti: Kerttu Ruuska
Kuvitus: Nadja Sarell
Kustantaja: Oppi & Ilo, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s