Puluboin ja Ponin kirja ja laulu-cd

Puluboin ja Ponin kirja

Töttölöö, telve telve, moljens ja moikka! Mukavaa tiistaita, keskiviikkoa ja tolstaita! Meillä ei olekaan nyt luettu mitään tavallista kirjaa, vaan hyvin hienoa elikoiskiljaa.

Veera Salmen Puluboi-sarjan aloitusosa, Puluboin ja Ponin kirja (Otava, 2016) on nimittäin saanut uudessa painoksessa mukaansa cd:llisen verran Kansallisteatterin Puluboin ja Ponin teatteri -näytelmästä tuttuja lauluja.

Puluboin ja Ponin tarina ja hahmot ovat tässä vaiheessa varmasti jo useimmille tuttuja. Puluboi on r-kirjainta vihaava, Hakaniemen torilla asuva pulu, ja Poni taas on Mai-niminen tyttö, joka tahtoisi olla poni. Tässä kirjassa Puluboi ja Poni tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa. Puluboi on lentänyt avalaan suuleen maailmaan ja Poni karannut kotoa.

Tässä kuten myöhemmissäkin kirjoissa kulkee rinnakkain kaksi kertomusta, Puluboin ja Ponin kertojanäänillä. Puluboi on hervoton, Poni vakavampi. Nelivuotiaamme haluaa kuulla vain Puluboin osuudet, ja se sopii minulle. Ponin osuuksissa käsitellään muun muassa yksinäisyyttä ja äidin uupumusta, tärkeitä aiheita mutta vähän raskaita alle viisivuotiaalle.

Puluboi2

Pielu soikoon, että tämä on hyvä kilja! Se sisältää hulvatonta huumoria ja vessahuumoria. Puluboi on nelivuotiaan mielestä niin hauska hahmo, että jo sen kuvan näkeminen alkaa naurattaa ääneen.  Kirjan mahtava kielellinen tykitys tarjoaa iloa myös kirjaa lukevalle aikuiselle iloa – ja uusia ilmaisuja ihan omaankin käyttöön, voi pehvaleena sentään!

Kirja on myös hyvä testi tarkkakorvaisen pikkutytön vanhemmalle. Jos vähän väsynyt vanhempi erehtyy sanomaan kerrankin r-kirjaimen Puluboin osuudessa, lapsi huomaa sen heti. Sä sanoit sen luman kiljaimen! Anteeksi. Ylitän palantaa suolitustani.

Puluboi3

Uutta tässä painoksessa on mukana seuraavava cd:llinen lauluja, jotka ovat peräisin Kansallisteatterin kehutusta Puluboin ja Ponin teatteri -näytelmästä, joka meillä jäi valitettavasti näkemättä.

Minulla on ollut tämän postauksen tekeminen kesken tooodella kauan aikaa, sillä levy on villinnyt lapsemme kerta toisensa jälkeen. Maksa vasta mallaskuussa, esikoinen laulaa kerta toisensa jälkeen, ja kuopus yrittää seurata perässä. Melu on yltynyt niin kovaksi, että meillä aikuisilla on jäänyt itse musa kuulematta.

Laulutekstit ovat Jukka Rantasen käsialaa, sävellykset on tehnyt Maija Ruuskanen. Levyllä on yhteensä neljätoista biisiä, vauhdikkaampia ja hitaampia. Lastemme suursuosikki on avausbiisi Mukavaa tiistaita.

Levy tulee ilman omia kuoria, mutta kirjan loppuun on painettu kappalelista ja levyn krediitit. Biisilistassa on kätevästi esillä myös sivunumero, johon kukin laulu liittyy.

 

IMG_6414

Puluboin ja Ponin kirja, mukana laulu-cd
Teksti: Veera Salmi
Kuvitus: Emmi Jormalainen
Kustantaja: Otava, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s