Kuvasanakirjoja

IMG_5955

Esikoisen ollessa pieni (no, pienempi) en osannut kuvitellakaan, miten monipuolinen työkalu kuvasanakirja onkaan. Ajattelin, että sitä käytetään sanoja opetellessa just ja just pari kuukautta, ja sitten sen voi lahjoittaa eteenpäin.

Olin tietenkin väärässä. Esikoinen on yhä nelivuotiaana kiinnostunut kuopuksen kuvasanakirjoista. Tällä hetkellä luemme innokkaimmin meille uusia kirjoja Minun sanakirjani ja Värien kirja (molemmat Tactic, 2015).

Minun sanakirjani käy monien muiden kuvasanakirjojen tapaan läpi lapselle tuttuja tilanteita. Minkälaisia esineitä on keittiössä tai makuuhuoneessa? Mitä tapahtuu kylpyhuoneessa? Välillä käydään puistossa, kaupungilla ja esikoulussa (ehkä paremminkin päiväkodissa). Rannalla tehdään hiekkalinnoja ja metsässä ja maatilalla ihmetellään eläimiä.

Esineitä on nimetty kuvista harvakseltaan, joten pienikin lapsi jaksanee keskittyä tutkimaan niitä. Miksiköhän muuten sanakirjoissa keskitytään lähes aina vain substantiiveihin? Vain harvoissa kuvasanakirjoissa esitellään mitään verbejä, ja aikuinen saakin itse nimetä kaikki tekemiset, jos aikoo niistä lapsen kanssa puhua.

Kirjan kuvissa minua ilahduttaa niiden ranskalaisuus. Keittiökuvassa pöydällä on kuvullinen juustoja, ja metsässä näkyy maassa kastajoja (kakkaa, arvelee kaksivuotiaamme).

IMG_5959

Samalla kun kuopus miettii kirjan sanoja, esikoinen saa omia tehtäviään. Montako taulua kuvassa on? Mitä seuraavaksi pitää tehdä? Etsi piilossa oleva kettu. Kuvasanakirjat ovat hyödyllisiä myös siihen, että isompi lapsi saa itse keksiä tarinan kuvan tapahtumiin. Minä tykkään ihailla lapsen luovuutta ja kuulla, minkälaisiksi kokonaisuuksiksi hän yhdistää kuvien hahmot.

Minun sanakirjani on selkeä ja värikäs kuvasanakirja, josta lapset pitävät. Kartonkisivuisena se sopii hyvin pienenkin lapsen innokkaaseen käsittelyyn.

IMG_6025

Sarah Dyerin Värien kirja lähestyy sanoja värien näkökulmasta. Kirjassa tutustutaan mm. erivärisiin eläimiin, kasviksiin  ja ajoneuvoihin. Värien lisäksi opiskellaan tunteita. Minkä värinen ja mikä tunne kuvassa on? Vaikka kirja on lyhyt melko suppea, se on silti hyödyllinen apuväline pienelle kielenopettelijalle. Varsinkin juuri tuo tunteiden nimeäminen tuntuu hyödylliseltä osiolta, varsinkin kun se puuttuu monesta muusta kuvasanakirjasta.

Hahmot ovat kivan näköisiä ja ilmeet niiden kasvoilla herättävät sympatiaa. Päähenkilöinä seikkailevat suloinen kissa ja koira.

Minusta kirjan piirrokset olisivat voineet hyötyä vahvemmista ääriviivoista; sinänsä hauskasti piirretyt kuvat ovat hiukan heikkojen ääriviivojen vuoksi vähän keskeneräisen oloisia.

IMG_6030

Minun sanakirjani (alk. Mes premiers mots à découvrir)
Suomenkielinen teksti: Elina Vuori
Kuvitus: Séverine Cordier
Kustantaja: Tactic Publishing, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Värien kirja (alk. The Book of Colours)
Teksti ja kuvitus: Sarah Dryer
Kustantaja: Tactic Publishing, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s