Varoitus! Ei saa koskea!

IMG_5811

Tim Warnesin Varoitus! Ei saa koskea! (Mäkelä, 2016) on riemukas kirja sääntöjen noudattamisesta – asiasta, joka on takuulla tuttu kaikissa lapsiperheissä. Ainakin meillä käydään jatkuvasti samaa keskustelua: kun vanhemmat sanovat ei, siihen on aina syynsä. Kannattaa totella, ihan omaksi parhaaksi.

IMG_5812

Varoitus! Ei saa koskea! -kirja kertoo nimilappuja rakastavasta Myyrästä ja sen krokotiiliystävästä nimeltä Muhkuraisen Kuhmurainen, jotka laputtavat kaiken näkemänsä. Eräänä päivänä ystävykset näkevät valkoisen pupun, ensimmäisen eläessään. Pupua jahdatessaan Muhkuraisen Kuhmurainen löytää hatun, jossa lukee: Varoitus! Ei saa koskea! – ja panee sen tietenkin päähänsä.

Kun krokotiili ottaa hatun päästään, sen alta löytyy toinen pupu. Se onkin taikahattu! Pian kaikkialla on kymmenittäin pupuja. Myyrä yrittää hallita kaaosta huonoin tuloksin. Lopulta ystävykset keksivät vahingossa keinon, jolla puput saadaan takaisin taikahattuun, ja hattu viedään varovasti takaisin sinne mistä se löytyikin. “Nyt ei sitten hankita enää lisää vaikeuksia”, Myyrä sanoo. Mutta Muhkuraisen Kuhmurainen huomaa maassa taikasauvan, ja sitten onkin jo liian myöhäistä. Taikasauva taikoo kymmenittäin kyyhkysiä kaikkialle.

IMG_5813

Kirjan dynamiikka kumpuaa ennen kaikkea ystävysten erilaisuudesta. Toinen rakastaa kontrollia, toinen heittäytyy rennosti seikkailuihin. Myyrä yrittää hallita elämää nimeämällä, luokittelemalla ja laskemalla kaikkea näkemäänsä ja suhtautuu asioihin vakavasti. Muhkuraisen Kuhmurainen puolestaan heittäytyy seikkailuihin, jättää ohjeet kuulematta ja nauraa kihertää mennessään. Kuulostaa aika paljon vanhemman ja lapsen suhteelta!

IMG_5814

Hassuun Muhkuraisen Kuhmuraiseen on helppo samastua. Sille sattuu ja tapahtuu kaikkea huvittavaa ja vaarallistakin, kun se antautuu tapahtumien vietäväksi. Lapset rakastavat hahmoa. Muutenkin tämä on yksi hauskimmista kirjoista tänä keväänä, ja olemme lukeneet kirjaa jo kymmeniä kertoja.

Kirjassa on tietenkin moraalinen opetuskin. Juttelemme lasten kanssa tätä kirjaa lukiessamme, miksi pitää uskoa, kun sanotaan ei: koska kiellot suojelevat vaaroilta. Nelivuotiaamme ymmärtääkin oikean ja väärän käsitteen ja kiljuu eei, kun Muhkuraisen Kuhmurainen uhmaa kieltoja.

IMG_5816

Muhkurainen Kuhmurainen on yhtä hassun näköinen kuin nimikin jo lupaa. Se ilmehtii niin että pupuja (ja lapsia) naurattaa ja pyörittelee silmiään päässään. Kuvitus on kaikkineen vauhdikas ja hauska.

IMG_5819
Kirjan tekijä Tim Warnes on kuvittanut yhden suosikkisarjoistamme, Aaro-sarvikuonosta kertovat Ei!, Lisää! ja Miksi?-kirjat. Myyrä, Muhkuraisen Kuhmurainen ja laput seikkailevat myös aiemmassa kirjassa Vaarallinen, joka meillä odottaakin jo kirjastossa varauksessa.

Varoitus! Ei saa koskea! (alk. Warning! Do Not Touch!)
Teksti ja kuvitus: Tim Warnes (suom. Raija Rintamäki)
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

2 thoughts on “Varoitus! Ei saa koskea!

    • Minussakin elää pieni myyrä!
      Sain muuten juuri haettua tämän sarja ykkösosan, Vaarallinen!-kirjan, kirjaston varauksesta. Sekin on hyvä, vaikka tämä Varoitus! Ei saa koskea! on parempi.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s