Sopu sijaa antaa

Sopu sijaa antaa

Sisarusten välisestä kinastelusta on hyötyä lapsen sosiaalisten taitojen kehitykselle, opimme viime viikon Hesarista. Meidän lapsilla on kyllä kasvamassa harvinaisen hyvät taidot! Jostain syytä lasten on aina saatava leikkiä ihan vierekkäin ja just niillä samoilla leluilla, mikä aiheuttaa väistämättä jatkuvia rajatilaloukkauksia. Aihetta käsittelee myös Tracey Corderoyn ja Jane Chapmanin Sopu sijaa antaa (Mäkelä, 2016).

IMG_5803

Hiiri muuttaa uuteen kotiin, joka on sen mielestä täydellinen. Siellä on pianokin! Valitettavasti paikalle ilmestyy kiukkuinen karhu, joka kertoo, ettei talossa ole tilaa kenellekään, ei edes hiirelle. Mihin tahansa hiiri talossa meneekin, vastassa on iso ja vihainen eläin, jonka mielestä hiiri ei mahdu taloon asumaan. Hyväntuulinen hiiri jatkaa lannistumatta muuttoaan, kunnes lattian alta kuuluu jyminää. Isot eläimet säikähtävät, mutta hiiri nousee puolustamaan kotia – ja putoaa lattian läpi. Lattian alle kolon tehnyt myyrä on pahoillaan aiheuttamastaan vahingosta, mutta oikeastaan se on tehnyt palveluksen toisille. Nyt riittää tilaa kaikille!

IMG_5805

Kirjan parasta antia on urhokas hiiri, joka ei anna isompien eläinten tai vastoinkäymisten lannistaa itseään. (Ihan pieni ääni päässäni kyllä sanoo, että hiiri tungettelee toisten kotiin eikä kunnioita muiden omaa tilaa. Minulla oli kerran yhtä tungettelevainen työkaveri, joka sai minut jatkuvasti raivon partaalle.)

Mutta takaisin kirjaan. Sopu sijaa antaa -kirja on lastemme mieleen varsinkin topakan hiiren vuoksi; lapsista on varmasti turvallista lukea jostakin pienestä, joka pärjää isojen maailmassa. Isommat eläimet pitävät kyllä meteliä itsestään, mutta todellisen vaaran uhatessa se onkin kaikkein pienin hiiri, joka uskaltautuu puolustamaan kotia.

IMG_5809

Kirjan sanoma on, että kaikille riittää kyllä tilaa, ei kannata kinastella. Ratkaisu voi löytyä yllättävältä taholta; se mikä vaikuttaa aivan liialliselta – vielä yhden tulo mukaan – voikin olla avain kaikkien hyvinvointiin.

IMG_5808

Kuvittaja Jane Chapman on tässä kirjassa parhaimmillaan. Hän on luonut ilmeikkäitä eläimiä, jotka ilmaisevat monenlaisia tunteita ärtymyksestä riemuun. Kirjan viimeinen aukeama taittuu auki suuremmaksi (“pomppuaukeama” kustantajan termillä).

Tracey Corderoyn kirjoja on meillä luettu paljon, viimeksi mm. Ei!-, Miksi?– ja  Lisää-kirjoja. Myös Jane Chapmanin kuvittamia kirjoja olemme lukeneet usein. Viimeksi tutustuimme tuoreeseen Kalle-karhu tahtoo lisää -kirjaan.

Sopu sijaa antaa
Teksti: Tracey Corderoy (suom.
Kuvitus: Jane Chapman
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

2 thoughts on “Sopu sijaa antaa

  1. Tämä on todella hauskasti ja ilmeikkäästi kuvitettu kirja. Nurinkurista muuten, että hiirihän ei suinkaan ole se talon ensimmäinen asukas, jonka kotiin kutsumattomat vieraat menevät. Minä ainakin sain vaikutelman, että hiiri on se, joka viimeisenä taloon muuttaa, mutta joka sitten onnistuu luomaan sovun ja tilan kaikille.

    Like

    • Just niin. Kirjan tekstistä ei ihan käy selville, että muuttaako hiiri toisten eläinten taloon vai ovatko toiset tulleet sinne sen jälkeen, kun hiiri on käynyt siellä ensimmäisen kerran.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s