Laulukirjoja lapsille

Kidshits2

Mieheni osti kitaran, kuten taannoin kerroinkin, ja hän on viime viikot innokkaasti soittanut lasten laulukirjoja läpi. Meillä on kestolainassa kirjastosta tosi kiva Suomen lasten laulukirja, josta puhuin aiemmassa postauksessani, mutta välillä ainakin minun korvani vaativat jotain vaihtelua. Nyt meillä on testissä kaksikin lapsille suunnattua laulukirjaa, Kids Hits 2 (F-musiikki, 2016) ja Ipanapa-laulukirja (Paasilinna, 2011).

Robinin Boom Kah on käynyt tutuksi.

Robinin Boom Kah on käynyt tutuksi. Hyvin tutuksi. Kids Hits 2.

Kids Hits 2 on sekoitus ulkomaisten ja kotimaisten lasten suosikkiartistien kappaleita. Mukana on Lady Gagat ja Justin Bieberit. Emme valitettavasti tunne kaikkia biisejä, sillä taloudessamme ei ole yhtään teiniä, joka olisi tappanut meitä soittamalla samoja onedirectioneita uudestaan ja uudestaan. Mukana on kuitenkin paljon tuttuja biisejä mm. Sannilta ja Robinilta.

Kids Hits 2 -kirjan kuvitusta.

Kids Hits 2 -kirjan kuvitusta.

Robin on itsestäänselvästi lasten suosikki tästä kirjasta. Kuopuksemme osasi laulaa puum-pah (boom kah meidän muiden kielellä) jo silloin, kun hänellä oli ehkä kymmenen sanan sanavarasto. Kids Hits 2 -kirjan kanssa kävi sillä lailla, että mieheni rupesi alakerrassa tapailemaan Boom kahia ensimmäistä kertaa kitaralla. Poikani jähmettyi yläkerrassa kesken leikin, sanoi buum-ba, viskasi autot kädestään ja juoksi alakertaan joraamaan.

Suosikkibiisini Sannilta.

Suosikkibiisini Sannilta.

Mediassa on viime aikoina Sannin tuoreen biisin innoittamana keskusteltu siitä, minkälaisia sanoituksia lasten suosikkiartistien kappaleissa voi olla. Myös Kids Hits 2 saa miettimään asiaa.  Ovatko esimerkiksi Sannin eksistentiaalisesta kriisistä kertova Jos mä oon oikee tai Jukka Pojan rakastelusta(kin) kertova Kylmästä lämpimään lapsille sopivia kappaleita? Toisaalta on myös äärimmäisen vaikea estää aikuisten kulttuuria suodattumasta lasten elämään, ja ainakin 1970-luvulta lähtien joka sukupolvelle on riittänyt omat kohubiisinsä, joiden seksipitoisia sanoja lapsukaiset ovat onnellisina lauleskelleet.

Joillakin aukeamilla on kuvitusta. Kids Hits 2.

Joillakin aukeamilla on kuvitusta. Kids Hits 2.

Kirjassa on vähän irrallisen tuntuisena lisänä myös Päivänsäde ja menninkäinen ja Minttu sekä Ville, jotka kummatkin poikkevat kirjan muiden biisien linjasta, mutta jotka myös ovat vähän nuorempien lasten makuun kuin valtaosa muista kappaleista.

Kids Hits 2 on viihdyttävä kokoelma hittibiisejä, josta riittää iloa monenikäisille pitkäksi aikaa. Mukana on myös aikuisten makuun sopivia hittibiisejä Vain elämää -artisteilta.

Siiri Nordinin ihana Hyväntuoksuinen. Ipanapa-laulukirja.

Siiri Nordinin ihana Hyväntuoksuinen. Ipanapa-laulukirja.

Ipanapa-laulukirja sisältää seitsemisenkymmentä Ipanapa-albumeilla ilmestynyttä kappaletta. Meillä sarjan levyjä on kuunneltu todella ahkeraan, joten biisitkin ovat hyvin tuttuja. Mukavaa päästä laulemaan niitä!

Suosikkejamme niin levyiltä kuin kirjastakin ovat Huina haina, Hyväntuoksuinen ja Kuningas ei. Huomaan meidän kaikkien osaavan parhaiten ykköslevyn lauluja, vaikka meillä on hyllyssä myös Ipanapat 2 ja 3. Päätänkin nyt pyhästi laittaa näitä muitakin levyjä soimaan.

Jenni Vartiaisen Urho Kepponen. Ipanapa-laulukirja.

Jenni Vartiaisen Urho Kepponen. Ipanapa-laulukirja.

Kirjassa ei harmillisesti ole kuvitusta, vaikka sen kansi onkin samaa hauskaa tyyliä kuin sarjan levyjen kannet. Kuvat olisivat piristäneet kirjaa varmasti, ja myös auttaneet lapsia löytämään suosikkibiisejään kirjasta. Muuten kirja on oikein hyvä, taattua Ipanapa-laatua.

Kids Hits 2
Toimitus: Harri Laine
Kustantaja: F-musiikki, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Ipanapa-Laulukirja
Toimitus: Juha Töyrylä
Kustantaja: Paasilinna, 2011
Mistä: kirjastosta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s