Pienet tutkijat: Ihmeellinen kehoni

IMG_5897

“Äiti, puhutaanko taas siitä, miten ruoka menee mun suusta eteenpäin?” nelivuotias sanoo ja työntää demonstratiivisesti haarukallisen pastaa avoimena ammottavaan suuhunsa.
Here we go again. Ruokapöytäkeskustelujen aatelia.
Muistutan, että ruoan kulku elimistössä on asia, josta kohteliaat ihmiset eivät mieluiten puhu ruokapöydässä. Mutta kun mä haluan tietää, lapsi sanoo. Lupaan käydä ravinnon koko matkan kehosta sisään ja ulos heti, kun olemme nousseet ruokapöydästä. Muutaman vastaväitteen jälkeen nelivuotiaskin tyytyy tähän.

IMG_5832

Tämän oman kehon toimintoihin liittyvän tiedonjanon on sytyttänyt Pienet tutkijat: Ihmeellinen kehoni (Tactic, 2015) -kirja, jota on meillä luettu yhä uudestaan ja uudestaan. Tämä on kirja, josta lastemme on todella vaikea pitää käsiään erossa; pienempi on ihastunut yleisesti luukkuihin, ja isompaa kiinnostaa luukkujen lisäksi myös ihmiskehon ihmeellisyys.

IMG_5834

Ihmeellinen kehoni on hauskasti kuvitettu kirja, joka sopii monenikäisille lapsille pieniin koululaisiin saakka. Se on paikoittain vielä hiukan monimutkainen kaksi- ja nelivuotiaillemme, mutta lapset ovat onneksi lahjakkaita editoimaan lennossa: kirjasta ohitetaan nopeasti liian vaikeat asiat ja kiinnostavien juttujen äärelle taas pysähdytään ihmettelemään pidemmäksi aikaa.

IMG_5822

Kirja käsittelee monia ihmiskehon toimintoja eri kulmista. Mistä vauvat tulevat, entä ajatukset? (Äidin mahasta, aivoista) Miten lääkkeet parantavat tai ennen kaikkea, miten ruoka muuttuu kakaksi? (Ruoka pureskellaan hienoksi, ravintoaineet imeytyvät, loppu puristuu kakaksi ja tulee ulos peräsuolesta. “Eli pepusta”, tietää asiantuntija.)

IMG_5826

Lasten lempiaihe: ruoan kulku elimistössä.

Kirja sisältää tiiviissä muodossa lukuisia tärkeitä asioita. Tämä on hyödyllinen peruskäsikirja, joka on hyvä löytyä omasta (tai kirjaston) hyllystä aina, kun kehon toiminta kiinnostaa lasta. Kirja on kuvitettu lasta kiehtovalla tavalla, joka miellyttää myös aikuisen silmää.

Tuomariston (4 v) arvio: “Siinä on aika vähän vessajuttuja. Sitten yhdellä sivulla se tyttö teki niitä temppuja. (seisoo käsillään, toim. huom.). Jos ei pese käsiä kunnolla, tulee niitä basiliskoja.” Rakastan kuunnella näitä lapsen referaatteja kirjoista! Minusta on aivan mahtava kuulla, mitä kirjoista oikeasti jäi mieleen.

IMG_5825

Jos tiedonjano jää vielä tämän kirjan jälkeen vaivaamaan, Tammelta on ilmestynyt muutama vuosi sitten hiukan vastaava luukkukirja Kysy ja kurkista! Ihminen (Tammi, 2013), jossa myös kurkitaan ihmiskehon salaisuuksia läppien takaa.

Pienet tutkijat: Ihmeellinen kehoni (alk. Little Explorers, My Amazing Body)
Teksti: Ruth Martin (suom. Tuula Kuoppala)
Kuvitus: Allan Sanders
Kustantaja: Tactic Publishing, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

 

Advertisements

2 thoughts on “Pienet tutkijat: Ihmeellinen kehoni

    • Tää on kyllä kiva! Kiinnostukseni tähän heräsi saman sarjan mahtavan autokirjan kautta (josta on valitettavasti painos loppu) mutta jossa on tosiaan tuota samaa, virkistävää piirrosjälkeä. Ja luukkuja! Koskaan ei pidä aliarvioida luukkujen voimaa!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s