Hieno ääninappikirja Peku ja orkesteri

IMG_5784

Meillä on ollut lukuisia ääninappikirjoja, omana ja kirjastolainassa. Lähes yhtä monta ääninappikirjaa on jemmattu pinojen alle tai palautettu todella sukkelaan, sillä niitä vaivaa usein sama kuin äänekkäitä lelujakin: liiallinen möykkä.

Lapsethan TIETENKIN rakastavat äänekkäitä kirjoja, mutta minä olen tykännyt tähän mennessä oikeastaan vain linnunääniä esittelevästä kirjasta, joka taas oli lasten mielestä ihan leimi.

Mutta nyt löytyi sellainen ääninappikirja, josta ei kukaan voi olla tykkäämättä. Magali Le Huchen Peku ja orkesteri (Tammi, 2016) on kaunis ulkoasultaan ja musiikiltaan.

IMG_5785

Kirjan tarina on simppeli. Peku-koira odottaa illalla järjestettävää konserttia, mutta missä soittajat ovat? Peku kulkee metsässä ja löytää soittajia soittimineen. Minkälainen ääni tulee klarinetista, kontrabassosta tai pianosta? Lapsi saa soittimen nähdessään painaa nappia ja kuunnella. Yhdessä Pekun kanssa tutustutaan soittimiin, tutumpiin ja celestan kaltaisiin vähän oudompiin. Vähitellen koittaa ilta, orkesteri saadaan koottua ja konsertti voi alkaa.

IMG_5786

Peku ja orkesteri on valloittava, huolella tehty kirja, joka saa minut tavattoman hyvälle tuulelle. Eläimet ovat täynnä intoa, joka tarttuu lukijaankin. Kirjoitan tätä ennen, kuin olen päästänyt villi-ihmisemme vapaiksi ja kirjan kimppuun, mutta hykertelen kun mietin, miten iloisiksi lapset tulevatkaan tämän kirjan kohdatessaan.

Kirjassa on hieno klassinen musiikki. Hyvä, että lapsille on välillä tarjolla muutakin kuin peruslastenmusiikkia.  Tämän voi ajatella olevan opettavainen kirja, sillä sen seurassa voi opetella eri soittimia ja niistä tulevia ääniä.

IMG_5799

Myös kuvitus on onnistunut. Kirjan sivuilla vallitsee varsin satumainen tunnelma, ja voisin vain katsella tätä kirjaa ihan ilman ääniefektejäkään. Eläinhahmot ovat pelkistettyjä ja rakastettavan suurisilmäisiä ja ilmeikkäitä.

Muista ääninappikirjoista poiketen tämä on paperisivuinen. Pelkään ennakkoon, miten se kestää kahden innokkaan lapsen hurrikaanikäsittelyssä; äänitehostekirjathan innoittavat lapset aina kilpaa painamaan nappeja. Kirjan ikäsuositus on 3+, ja varmaan ihan syystä. Ohuet sivut lisäävät kirjan kuvituksen luomaa taianomaisuutta: ääni tuntuu tulevan jostain kuin maagisesti, itsestään.

Nyt on meneillään hyvä lastenkirjakevät. Tämä on jo aika todella mones kirja, josta tahdon sanoa, että menkää kirjakauppaan ja ostakaa heti omaksi ja kaikille tutuille lahjaksi. Kirja on aina hyvä sijoitus ja etenkin silloin, kun se on niin hyvin tehty ja saa niin hyvälle tuulelle kuin tämä Peku ja orkesteri.

Peku ja orkesteri
Teksti ja kuvitus: Magali Le Huche
Musiikki: Gallimard Jeunesse
Kustantaja: Tammi, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

One thought on “Hieno ääninappikirja Peku ja orkesteri

  1. Pingback: Soiva kirja: Peku ja rokkibändi | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s