Pieni Prinsessasatu ja Pieni Prinssisatu

IMG_5635

Prinsessa-asiat ovat nyt nelivuotiaamme maailmassa (eli samalla koko meidän perheessä) tärkeämpiä kuin mikään. Hetki sitten postasinkin Sanna Manderin überhienosta Prinsessavärityskirjasta, ja nyt meillä luetaan Mirri Creativelta ylläripaketissa tulleita Pientä Prinsessasatua ja Pientä Prinssisatua (Katri Tapola & Sanna Pelliccioni; Mirri Creative 2015).

IMG_5330

Mirri Creativen painokset näistä kirjoista ovat kätevän kokoisia pikkupokkareita. Tällaiset kirjat ovat matkustaessa, varsinkin lentomatkoilla, aivan uskomattoman näppäriä; käsilaukkuun tai hoitolaukun sivutaskuun mahtuu helposti kymmenen tai kahdenkymmenen kirjan kirjasto. Eli luettavaa vartiksi.

Kirjat ovat alunperin ilmestyneet Tammen Tammenterho-sarjassa, ja siinä formaatissa Pieni Prinsessasatu onkin ollut meillä lainassa kertaalleen joskus vuosi sitten. Silloin kolmivuotias lapsi ei oikein innostunut siitä, ja mietin etukäteen, minkälaisen vastaanoton kirjat saisivat nyt.

No, lumoutuneen.

IMG_5333

Yleensä esikoisellamme on ensimmäisellä lukukerralla kiire päästä kirjan läpi kovaa vauhtia, eikä hän ihan aina malta istua kuuntelemassa kaikkea tekstiä. Sitä vaaraa ei nyt ollut. Lapsi istui vieressäni kuin tatti läpi koko ekan lukukerran.

Pieni Prinsessasatu perustuu seitsemänvuotiaan Emman tarinaan. Se kertoo Kaisa-tytöstä, joka leikkii olevansa prinsessa. Hän löytää seurakseen Pauli-prinssin, jonka kanssa hän karauttaa kuninkaanlinnaan. Päivään kuuluu herkkuja, ulkoilua ja roolileikkejä. Pienessä Prinssisadussa näkökulma on Paulin. Paulin prinssipäivän aikana kalastetaan, syödään prinssinakkeja ja leikitään kotia.

IMG_5335

Kirjojen parasta antia on niiden uppoutuminen lapsen mielikuvitusmaailmaan. Tarinat tapahtuvat kokonaan lasten prinsessa- ja prinssiroolileikkien sisällä. Lapset ovat niin syvällä roolissaan, että voivat prinsessoina ja prinsseinä leikkiä vaikka rosvoa ja poliisiakin.

Tarina tosiaan vetoaa nelivuotiaaseemme – ehkä siksi, että se on niin syvällä hänen maailmassaan. Kaksivuotiaamme puolestaan arvosti kirjojen herkullisia värejä ja kiiltäviä kansia niin, että silitteli kirjoja, vertaili niitä vierekkäin ja tahtoi lopulta ottaa ne mukaan sänkyynkin. Tunnetaanko kenelläkään muulla, muuten, sänkykirjan käsitettä? Meillä ei nykyisin tule kummallakaan lapsella unista mitään, jos ei saa pehmeämpien unikaverien lisäksi senhetkistä suosikkikirjaa sänkyyn yöksi. Minä teen aina sitten unikaveriratsian mennessäni itse nukkumaan ja poistelen lasten lämpimäksi nukkumia kirjoja sängyistä.

IMG_5346

Tyttäremme (ja siinä sivussa poikammekin) on tosiaan aivan intona prinsessoista. Itse haluaisin tarjota lapsille prinsessamaailmaan jotain vaihtelua kaikkein kaavamaisimpien ollaan-nättejä-ja-mennään-naimisiin -tarinoiden keskelle. Nämä Katri Tapolan ja Sanna Pelliccionin kirjat tarjoavat juuri sitä, prinsessaista mielikuvitusmaailmaa ilman kaameita stereotypioita. Kirjathan tapahtuvat viehättävästi lasten mielikuvituksessa.

IMG_5339

Sanna Pelliccionin kuvitusjälki on rosoinen, mukavalla tavalla lapsenomainen ja siksi todella hyvin kirjan tarinaan sopiva. Myös kuvituksessa käytetty kollaasitekniikka tukee vaikutelmaa: kuvitus ja tekstin maailma käyvät käsi kädessä. Pelliccionin tyyli vetoaa lapsiimme, ja hänen Onni-poika -kirjasarjansa osat ovat meillä säännöllisesti lainassa kirjastosta.

IMG_5345

 

Pieni Prinsessasatu
Pieni Prinssisatu
Teksti: Katri Tapola
Kuvitus: Sanna Pelliccioni
Kustantaja: Mirri Creative, 2015
Mistä: Arvostelukappaleet kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s