Kaunis aapinen

IMG_5637

Esikoisemme haluaa kovasti opetella lukemaan. Emme ole kumpikaan ihan keksineet, miten edetä aakkosten opettelun jälkeen – jotka hän osasi jo kaksivuotiaana – mutta olen poiminut hänelle kirjastosta ja kirppareilta erilaisia aapisia, joiden kanssa treenailla. Ei meillä aikuisilla kyllä ole kiirekään asian kanssa, sillä lapsi on vasta neljä, mutta hänellä itsellään on kova lukemisen palo.

Visiitiltä Helsingin kauniiseen Richardinkadun kirjastoon tarttui matkaan ruotsinkielinen aakkoskirja Stora ABC-boken (Ordlaget, 2012). Kirjan on tehnyt ranskalainen klassikkokuvittaja Alain Grée, jolta ei ole suomennettu kirjoja 1960-luvun jälkeen. Harmi, sillä hänen ihanan retro jälkensä vetoaa minuun aivan tavattomasti.

Tämä Stora ABC-bokenhan on todellakin ruotsiksi, ja taisin oikeastaan ottaa sen lainaan itseäni varten, ihan vaan katsellakseni sen hienoja kuvia. Lasten kanssa kirjaa lukiessani huomasin kuitenkin, että kirjahan kuitenkin toimii jopa kahdenlaisessa käytössä. Kuopuksen kanssa se toimii kuvasanakirjana ja esikoisen kanssa vähän kuin piilokuvakirjana: löydätkö aukeamalta mitään esitetyllä kirjaimella alkavaa? Etkö? Millä kirjaimilla sanat sitten alkavat? R niin kuin kettu? Eeeeeei, k niin kuin kettu, äiti!

IMG_5639

Tämä oli kuin olikin oikein hyvä laina, jota olemme lukeneet monta kertaa. Suosittelen kaikille, niin suomen- kuin ruotsinkielisille. Kirjasta on olemassa myös englanninkielinen laitos.

 

Advertisements

4 thoughts on “Kaunis aapinen

 1. Kaunis aapinen todella. Tatu. Ja Patun oudot aakkoset perustuumuistaskseni tuohon samaan ideaan: mitä annetulla kirjaimella alkavia sanoja löydät kuvasta?

  Like

  • Mahtaako tämä oikeastaan edes olla aapinen, tarkalleen ottaen? En ihan tiennyt miksi nimittäisin tätä (ABC-kirjaksi, aika Agricolaa) joten päädyin aapiseen.
   Tatun ja Patun oudoissa aakkosissahan on todella kuvat ladattu täyteen kullakin kirjaimella alkavaa tavaraa. Se on jostain syystä ainoa Tatu ja Patu, joka meillä puuttuu hyllystä, vaikka se onkin yksi parhaista, ja olisi nyt ajankohtainenkin.

   Like

 2. Meidän lapsi oppi enimmäkseen itsekseen lukeman, mutta autoin kyllä myös vokaaliyhdistelmien avulla. Siis aaa-uuu eli au. Opettelimme myös kirjaimia äänteinä, siis että t sanotaan t elkä tee. Sekin auttoi.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s