Kalle-karhu tahtoo lisää

IMG_5350

Joko tunnette kevään kutsun, märästä räntälöllösäästä huolimatta? Minä kävin taivaallisella hotjoogatunnilla ja sen jälkeen olin ihan varma, että taivaanrannassa pilkotti auringonvaloa. Kyllä se sieltä vielä tulee, se kevät, vaikka näiden säiden keskellä onkin vaikea uskoa.

Lasten kanssa olemme nyt fiilistelleet kevättä ja lukeneet Kalle-karhu tahtoo lisää -kirjaa (Karisto, 2016). Karma Wilsonin ja Jane Chapmanin uutuuskirja kertoo talviuniltaan heräilevästä karhusta.

IMG_5352

Kalle-karhulla on herätessään nälkä. Ystävien avulla se löytää erilaisia herkkuja ja syö, syö ja syö, mutta tahtoo koko ajan vain yhä lisää. Ystävät järjestävät Kallelle yllätysjuhlat kotipesällä. Mutta voi, Kalle on kaikkien syöminkien jälkeen niin iso, ettei se mahdu sisään pesään, vaan jää jumiin oviaukkoon. Kaverit työntävät, vetävät ja vipuavat Kallea, kunnes se pyllähtää irti. Juhlat siirretään pihalle ja taas syödään lisää, kunnes Kallen mahaan alkaa koskea ja se nukahtaa. Silloin ystävät haluavat lisää!

IMG_5353

Halusin kovasti tutustua tähän kirjaan ja Kalle-karhu -ilmiöön, sillä Kalle on valtavan suosittu englanninkielisessä maailmassa. Kirjoja on ilmestynyt jo kymmenkunta ja niitä on myyty yli miljoona kappaletta. Suomeksi on aiemmin ilmestynyt Kalle-karhun jouluyö.

Kalle-karhu tahtoo lisää on kirja ystävyydestä ja avuliaisuudesta. Kun tahtoo aina vain lisää – niin kuin lukijakunnan ikäisten elämään kuuluu – voi joutua hankaluuksiin. Onneksi ystävät auttavat! Kirjan lempeä, yksinkertainen tarina koukuttaa lapsia viljelemällä runsaasti toistoa. Kirjassa on alkukielellä runomitta, josta on käännöksessä syystä tai toisesta luovuttu.

IMG_5356

Peppu jumissa. Lasten suosikkikuva, tietty.

Kalle on sympaattinen hahmo, josta lapset pitävät. Se on kivasti karhuisen näköinen, eläimellinen mutta nappisilmineen kuitenkin symppis. Varsinkin kaksivuotias kuopuksemme tykkää kirjasta kovasti ja aloittaa hihityksen jo monta sivua ennen pyllähdyskohtausta ollaakseen varmasti oikeassa moodissa pyllyasioiden kohdalla. I

Isot akvarellikuvat tukevat tarinaa. Värit ovat metsäisen ruskeita ja vihreitä, ja suurta vihreää pintaa on runsaasti, kuten ottamistani kuvista näkyykin.

Kirjan kuvittaja Jane Chapman oli meille entuudestaan tuttu hauskasta Ei enää haleja -kirjasta, johon voi tutustua vaikka Bleuen postauksessa Sininen keskitie -blogissa. Ja jos lisää-teema kiehtoo, suosittelen lämpimästi viime vuonna ilmestynyttä Tracey Corderoyn Lisää!-kirjaa, jota on meillä luettu useita kertoja.

IMG_5358

Kalle-karhu tahtoo lisää (alk. Bear Wants More)
Teksti: Karma Wilson (suom. Tuula Syvänperä)
Kuvitus: Jane Chapman
Kustantaja: Karisto, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

2 thoughts on “Kalle-karhu tahtoo lisää

  1. Pingback: Iso ja Pieni, parhaat ystävät | Lastenkirjapino

  2. Pingback: Sopu sijaa antaa | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s