Prinsessavärityskirja

IMG_5203

Kun googlaa termin “prinsessaikä”, yhtenä ensimmäisistä tärpeistä on “Miksi et kestä tyttäresi prinsessaikää”?

Kestänhän minä, omilla ehdoillani. Vaikeinta minun on kestää prinsessamaailmassa kapeaa naiskuvaa ja sitä, että niiden täytyy mennä niin kauheasti naimisiin. Ainoana tulevaisuuden tavoitteena on löytää mies ja sen kautta onni, ja sen prinsessat tavoittavat olemalla kauniita, laittautuneita ja hoikkia.

Mutta prinsessoja sinänsä vastaan minulla ei ole mitään. Ilahduin suuresti Sanna Manderin uudesta Prinsessavärityskirjasta (S & S, 2016), jossa prinsessat ovat ihan mitä tahtovat. Punkkareita ja monstereita, toimareita ja seiloreita. Ja on poikaprinsessakin!

Katsokaa nyt näitä kuvia! On ainakin naiskuvaa, josta valita. Tyllejä ja rillejä, voimaa ja herkkyyttä. Minun tekisi mieli kuvata kaikki tämän värityskirjan sivut, kun en pysty päättämään, mistä prinsessoista tykkään kaikkein eniten.

Jos edellisestä ei vielä käynyt selville, niin minä fanitan tätä värityskirjaa ihan tosissani. Se on feministinen ja katu-uskottava, krumeluuriton mutta tyylikäs. Kirja on niin hipster kuin vain prinsessojen voi ikinä kuvitella olevan. Prinsessavärityskirja on niin hieno, että raaskiiko tätä edes värittää? Saako tämän antaa lapsen käsiin, vai pitäisikö sitä vain ihastella femakkokavereiden kanssa? (Saa, ja nyt se pääsi myös Disney on Iceen lapsen kanssa.)

IMG_5325

Totuushan on, että nelivuotiaan tytön kanssa ei voi välttää prinsessoja, vaaleanpunaisuutta ja röyhelöitä. Se on kehitysvaihe, joka on käytävä läpi, oli vanhemman oma esteettinen käsitys tai naiskuva sen mukainen tai ei. Ainoa, mitä voi tehdä, on tarjota myös muita vaihtoehtoja. Niin kuin tällaisen kivan Prinsessavärityskirjan.

IMG_5321

Se on kyllä näistäkin prinsessoista sanottava, että ne edustavat kaikki hoikkaa vartaloihannetta. Vaikka kirjan prinsessat ovat kasvoiltaan ja pukeutumistyyleiltään ihastuttavan erilaisia, ne (he?) ovat järjestään hoikkia ja kapeauumaisia. Ehkä se kuuluu sisäänkirjoitettuna prinsessan määritelmään? Kirjan hahmoista vain oikeastaan peikko- ja viidakkoprinsessat poikkeavat tästä mallista.

Toivottavasti kirjalle nähdään myös jatko-osa, jossa seikkailevat vaikka kurvejaan rakastava kehonkuvaprinsessa tai iloinen kehariprinsessa. (Tai keski-ikäprinsessa, joka on laittanut päähänsä lapsen tiaran kahden skumppalasin jälkeen. Olen, öh, kuullut, että on sellaisiakin aikuisia.)

Sanna Manderin hienoja kuvituksia on nähty aiemmin mm. Andrei Huhtalan Punis-lastenkirjassa. Mander on monipuolinen kuvittaja, jonka töitä voi ihailla esimerkiksi hänen agenttinsa sivuilla.

Prinsessavärityskirja
Teksti ja kuvitus: Sanna Mander
Kustantaja: S&S, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

5 thoughts on “Prinsessavärityskirja

  1. Tää on ihana! Ihanaa että tytöt löytää laajempaa naiskuvaa tällaisten kautta. Miten ois vielä pojille supersankarikirja, jossa superisät laittaa ruokaa ja kantaa vauvaa kantoliinassa?

    Liked by 1 person

  2. Pingback: Vuoden huippujen shortlistalla lastenkirjoja | Lastenkirjapino

  3. Pingback: Pieni Prinsessasatu ja Pieni Prinssisatu | Lastenkirjapino

  4. Pingback: Lastenkirjavinkkejä kirjamessuille | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s