Herra Panda leipoo

IMG_5192

Meillä luetaan nyt kuvakirjaa, jonka kantta ihastelin jo kustantajan uutuusluettelossa ja jota kohtaan minulla oli kovat odotukset. Steve Antonyn vasta ilmestynyt uutuus Herra Panda leipoo (Otava, 2016) on ehdottomasti yksi vuoden kauneimmista lastenkirjoista.

IMG_5193

Herra Panda puuhailee jotain, ja toiset eläimet eivät millään malttaisi odottaa. Mitä teet? Teetkö keksejä? Teetkö leivoksia? Joko se on valmis? Yksi kerrallaan eläimet väsyvät odottamiseen. Vain pieni pingviini odottaa kärsivällisesti. Lopulta odotus palkitaan, sillä herra Pandan yllätys on jättikokoinen donitsi, jonka pikkuinen pingviini saa ihan itselleen.

IMG_5194

Herra Panda leipoo -kirjan tarina korostaa kärsivällisyyttä – taitoa, jota varmasti kaikki pikkulapsiperheet harjoittelevat. Aikuisetkin, meilläpäin, ovat usein kärsivällisyyden oppituntien tarpeessa. Odottaminen on vaikeaa, eikä mielensä malttaminen ole helppoa lapselle, joka tahtoisi saada kaiken heti. Sitä paitsi arkihan kuluu usein kiirehtimisen ja hoputtamisen merkeissä: pue nyt päälle äkkiä, kävele reippaasti, älä jää ihmettelemään, tulehan nyt… Ja tämä kaikki aamulla jo ennen hoitopäivän alkua.

Kirjan sankari on kärsivällinen pingviini, hellyyttävä pikkuinen hahmo, jonka kohtaloa odotan melkein henkeäni pidättäen: palkitaanko kärsivällisyys? Pingviini toistaa ja toistaa odottavansa, tavallisella äänellä ja huutaenkin. Lopulta se sanoo pienellä äänellä, pää painuksissa, poispäin katsellen yhä odottavansa – ja minä äitinä tunnen piston rinnassani. Joudammeko pysähtyä arjessa kuuntelemaan lasta? Huomaammeko lapsen tottelevaisen käytöksen? Pingviini saa tietenkin oman palkintonsa lopulta, ja oikeudenmukaisuus toteutuu.

Kirjan tarina on kerrottu vain muutamilla sanoilla, mutta se onnistuu silti sanomaan paljon. Kun sanoja on vähän, on tilaa pohdiskella tarinan vivahteita.

IMG_5195

Se, mikä on meillä tätä kirjaa lukiessa hiukan ironista, on että kaikessa niukkasanaisuudessaankin kirja on hiukan hidas ja toisteinen, ja siksi nelivuotiaamme on ensimmäisellä lukukerralla todella vaikea odottaa, että pääsemme loppuun asti. Hän yrittää kääntää sivuja nopeammin ja pomppia aukeamien yli nähdäkseen, miten lopussa käy.

Toisella lukukerralla lapsi malttaa rauhoittua kirjan ääreen paremmin. Kun kysyn, mistä kirjassa on kyse, hän kertoo ylpeästi: “Ei kannata hosua!”. Häntä myös hiukan huolestuttaa, miksi Herra Panda on niin kiukkuinen. Selaan kirjan nopeasti läpi ja totta, panda mulkoilee joka sivulla toisia eläimiä melkoisen yrmeästi. “Aikuisten on välillä vähän vaikea kestää hätäilyä ja kärsimättömyyttä”, keksin selitykseksi.

IMG_5196

Parasta kirjassa on kuitenkin kuvitus, ehdottomasti. Steve Antony on luonut tyylikkäitä, vähäeleisiä hahmoja, jotka ovat samalla äärimmäisen rakastettavia.

IMG_5200

Ihailen kuvituksen rohkeutta. Miljöötä ei näytetä lainkaan; emme saa tietää, olemmeko sisällä vai ulkona, keittiössä tai vaikka metsässä. Sivuilla on vain hahmot – nekin välillä hyvin pienellä – ja minimaalisesti rekvisiittaa.

Kuvissa on käytetty todella rohkeita rajauksia, jotka jättävät hahmot monissa kuvissa näkyviin vain osittain. Hillitty värimaailma ja mattaiset valkoiset tai savunsiniset sivut pysäyttävät katsomaan, mitä kuvissa tapahtuu.

IMG_5202

Steve Antony on lastenkirjailija, jota kannattaa seurata. Antony on kirjoittanut monia hauskannäköisiä kirjoja, joista tämä Herra Panda leipoo on ensimmäinen suomennettu. Herra Panda on aiemmin seikkaillut hyvistä tavoista kertovassa Please, Mr Panda

Kuva: steveantony.com

Kuva: steveantony.com

-kirjassa. Toivottavasti näitä käännetään lisää oikein, oikein pian! Omalla toivelistallani olisi varsinkin uhmaiästä kertova Betty goes bananas, joka on aihepiiriltään meillä ajankohtainen ja joka näyttää tosi hauskalta.

 

Herra Panda leipoo (alk. I’ll wait, Mr Panda)

Teksti ja kuvitus: Steve Antony (suom. Jouko Ruokosenmäki)
Kustantaja: Otava, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

 

Advertisements

3 thoughts on “Herra Panda leipoo

  1. Kyllä me sama kirja taas luettiin :D! Luin tänään tämän taas iltasatuna, lapset eivät olleet aluksi että jee, mutta kuitenkin lukiessa tykkäsivät taas.

    (Sitä ennen “luin” mestariteosta Barbiprinsessasta ja poptähdestä. Huhhuh.)

    Like

  2. Pingback: Kirja lapsille, joiden on vaikea odottaa: Nyt heti! | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s