Äkkää ja tökkää kotona

IMG_5184

Viime vuonna ilmestynyt hauska Äkkää ja tökkää -kirja on nyt saanut jatkoa. Uudessa Äkkää ja tökkää kotona -kirjassa (Lasten Keskus, 2015) viihdytään kotona, kuten nimikin kertoo.

IMG_5165

Tutussa kotiympäristössä ripustetaan pyykkiä, ollaan ruokapöydässä ja käydään nukkumaan. Välillä etsitään ulkoilukamppeita ja katsellaan kuvagalleriaa seinällä. Yhdessä aikuisten kanssa leivotaan ja leikitään pihalla. Lapselle tuttuja, jokapäiväisiä asioita siis.

IMG_5159

Sarjan ensimmäisen osan tapaan kirjan jokaisella sivulla on lapselle havainnointitehtäviä. Missä on hiiri, äkkäätkö ötökän? Etsi punainen hame, tökkää sinistä autoa. Ja lapsethan tökkäävät ja äkkäävät kilpaa toistensa kanssa. Kirja on myös todellinen sisarusmagneetti: sitä ei voi lukea vain toisen lapsen kanssa, vaan toinen keskeyttää aina sen, mitä oli tekemässä, jos tämä kirja otetaan esiin. Tämän postauksen kuvissa on harvinaisesti vain yksi tökkijä, joka oli yksin kotona sairaspäivää viettämässä.

IMG_5163

Kuvat valmentavat monenlaisia pienten taitoja: mitä vaatekappaleita ulos tarvitaan? Kuka on aikuinen ja kuka lapsi? Minkälaisia ovat värit, miten lasketaan kolmeen? Monelle ikätasolle löytyy siis kummasteltavaa sinänsä hyvin yksinkertaisesta kirjasta.

IMG_5166

Kuvissa on valmiiksi kirjoitettujen tehtävien lisäksi paljon katsottavaa, ja kirjaa lukeva aikuinen voi keksiä uusia kysymyksiä. Se voikin olla tarpeen, sillä lapset tahtovat käydä kirjaa läpi niin monta kertaa, että he osaavat ulkoa oikeat vastaukset valmiisiin kysymyksiin.

IMG_5171

Kun kirja saapui meille, lapsemme suorastaan repivät sen käsistäni. Sen jälkeen tätä on luettu yhä uudestaan ja uudestaan, ja kuopus tahtoo ottaa sen sänkyyn unikaveriksikin.

IMG_5173

Kuvitus on selkeä ja ilmeikäs, ja hahmot sympaattisia. On taito tehdä jotain näin yksinkertaista ja samalla moniuloitteista ja helposti lähestyttävää. Eläimillä ja esimerkiksi pilvillä on söpöt kasvot ja pehmeä, herttainen muoto.

Kartonkisivuinen kirja on käytössä kestävä: näitä sivuja on vaikea rytätä, mutta ne on helppo pyyhkiä pienten hillosormien jäljiltä. Kirjan voi hyvin ostaa jo vauvaikäiselle tai yksivuotiaalle katselukirjaksi – raikkaista ja symppiksistä kuvista ilahtuvat varmaan jo pienetkin – mutta tosiaan iso nelivuotiaskin viihtyy kirjan parissa. Harvat kirjat pystyvät samaan!

Äkkää ja tökkää kotona (alk. Very First Book of Things to Spot: At Home)
Teksti: Fiona Watt (suom. Kalle Nuuttila)
Kuvitus: Stephen Barker
Kustantaja: Lasten Keskus, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

3 thoughts on “Äkkää ja tökkää kotona

  1. Auts, kirjasinkohan blogiini väärin että 2016! Mutta enivei, loistava kirjasarja, jota liputan suuresti! 6-v. ei enää (muka) suostunut kirjan äärelle mutta syytän tästä voimistuvaa vertaisryhmän painostusta enemmän kuin itse kirjaa!

    Like

  2. Ehkä teidän eskarilainen käy sitä vielä salaa lukemassa yksinään… Meillä nelivuotias on näihin ihan hulluna, vaikka ennakkoon olisin pitänyt häntä ihan liian vanhana näihin.

    Like

  3. Pingback: Äkkää ja tökkää ulkona | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s