Moppe pelastaa päivän

IMG_4953

Piilokuvakirjat ovat meillä lasten yhteisiä suosikkeja, joita kaivetaan hyllystä ja kirjastosta tasaisin väliajoin. Moppe pelastaa päivän (Karisto, 2016) on lastemme uusi suosikki, jonka ääressä on tällä viikolla sairastellessa vietetty pitkät tovit.

IMG_4954

Moppe pelastaa päivän -kirjassa utelias Moppe-koira lähtee kaupunkiretkelle. Se käy torilla, tehtaalla ja paloasemalla, seuraa herkullisia tuoksuja ja kohtaa kaikkialla tuttaviaan. Kun konserttiin matkalla oleva koulubussi hajoaa tielle, Moppe tietää mitä tehdä. Se hakee apuun ensin mekaanikon ja, kun tämä ei pysty auttamaan, koko tuttavapiirinsä. Pieni koira pelastaa lasten päivän, ja konsertti voidaan pitää.

IMG_4955

Harvoissa piilokuvakirjoissa aukeamilla tapahtuu yhtä paljon kuin Mopessa! Jokainen sivu on ladattu täyteen vilinää ja hahmoja, ja etsittävää ja tutkittavaa riittää pitkäksi aikaa. Uusien lukukertojen myötä kirjan hahmot alkavat käydä tutuiksi, ja tuttuja on helpompi löytää sivuilta.

Jos pääsee käymään niin, että kaikki kuvasivujen tehtävät osataan jo ulkoa, kirjan lopussa on lisää tehtäviä. Kirja sopii hyvin kuopuksemme ikäiselle kaksivuotiallekin, mutta luulen vielä eskarilaisen tai pikkukoululaisenkin viihtyvän hyvin etsintätehtävien kimpussa ja hyötyvän juuri näistä lopun puuhasivuista.

IMG_4956

Pieni Moppe on sympaattinen sankari. Se rakastaa herkkuja ja löytääkin niitä kaikkialta. Pizzaa, munkkeja ja jäätelöä! Lapset kuolaavat jo ajatuksesta. Moppe on utelias ja ystävällinen, ja se hyödyntää lopulta näitä luonteenpiirteitään toisten avuksi. Kirjan yksinkertaisessa tarinassa on lempeä opetus.

IMG_4958

Lapset pitävät värikkäistä kuvista ja eläinhahmoista. Kummallakin lapsella on omat suosikkinsa, jotka he tahtovat aina löytää ensimmäiseksi sivuilta. Varsinaisia piilokuvasivuja rytmittävät juonellisemmat aukeamat (yllä), jotka vievät tarinaa eteenpäin ja Moppea tapahtumasta toiseen.

Jättiaukeama: lasten mielestä ihana, mutta ryttäytyy käytössä.

Jättiaukeama: lasten mielestä ihana, mutta valitettavasti ryttäytyy käytössä.

Moppe voi hyvinkin pelastaa päivän esimerkiksi tylsällä juna- tai bussimatkalla tai lääkärillä jonottaessa, jos pitää saada lapsi istumaan paikoillaan pitkiä aikoja. Etsintätehtävä rauhoittaa helposti vilkkaan tai vähän ärtyneenkin lapsen; voi oikein tuntea, kuinka aivojumppa saa mielen kohisemaan. Minusta muuten tuntuu, että paras tapa väsyttää lapsi on laittaa hänen mielensä töihin esimerkiksi vaikean palapelin tai tämänkaltaisen tehtäväkirjan kanssa. Toimii paremmin kuin väsyksiin juoksuttaminen!

Moppe pelastaa päivän (alk. Migloo’s Day)
Teksti ja kuvitus: William Bee (suom. Susanna Sjöman)
Kustantaja: Karisto, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s