Ei käy päinsä, Antero

IMG_5115

Nyt meillä luetaankin hauskaa kirjaa! Brittiläisen Daisy Hirstin uunituore Ei käy päinsä, Antero (Lasten keskus, 2016) on meidän koko perheen uusi suosikki.

IMG_5116

Natalia on pieni hirviö, jolla on pikkuveli (?) Antero, jonka kanssa hän tulee yleensä hyvin toimeen. Joskus Antero sotkee Natalian leikkejä, ja kerran Antero löytyy sängyn alta syömässä siskon lempikirjaa. Natalia harmistuu ja unelmoi kostosta. Antero yrittää hyvitellä tekemiään tuhoja, mutta joutuu pieneen onnettomuuteen. Lapset pyytävät toisiltaan anteeksi ja korjaavat kirjan yhdessä.

IMG_5099

Fanitan kirjaa sen hienon kuvituksen ja varsinkin mahtavan näköisten pienten hirviöiden ansiosta. Antero ja Natalia ovat ilmeikkäitä ja ihanan sympaattisen näköisiä tyyppejä, jotka on tehty juuri sopivan lapsekkaaseen tapaan.

ihanhukassa

Chris Haughtonin tyyliä

Tyylistä tulee minulla jostain syystä mieleen Chris Haughton, jonka kuvitukset ovat toki ihan eri näköisiä, mutta ehkä näitä kahta kuvittajaa yhdistää kollaasitekniikka ja samanlainen minimalismi. Haughtonin tapaan myös Hirstin pelkistetyissä kuvissa on kaikki kohdallaan, jokaista yksityiskohtaa ja värivalintaa myöten. Kirjaa hallitsevat hahmojen tunnusvärit punainen ja sininen, ja näiden lisäksi on käytetty paljon tehokkaita keltaisia pintoja. Kuvissa tapahtuu mahdollisimman vähän, ja lukijan mielikuvitukselle jää tilaa. Lapsetkin tykkäävät katsella kuvia. Kuopuksen mielestä Antero on pitkine korvineen pupu, eikä suostu tinkimään kannastaan.

IMG_5129

Myös tarina on kiva ja ajankohtainen varmaan kaikissa pikkulapsiperheissä. Vaikka lapsella ei edes olisi omia pikkusisaruksia, hoidossa tai puistossa tulee aina vastaan pienempiä lapsia, jotka sotkevat leikit. Kirjan tarinassa lopulta hyvitetään teot ja pyydetään anteeksi, kumpikin toisiltaan. Tarina on kuvituksen tapaan minimalistinen. Hirst käyttää sanoja niin niukalti kuin mahdollista, mutta kertoo täyteläisen ja kivan tarinan.

Kirjan lempeä huumori vetoaa minuun ja löydän itseni hykertelemästä kirjan äärestä.   Myös lapsemme ovat lumoutuneita kirjasta ja tahtovat kuulla sen uudestaan ja uudestaan. Kun avasimme kirjan paketista, se luettiin heti kolmeen kertaan, ja sen jälkeen minun on pitänyt jemmailla sitä hyllyllä, jotta se säilyisi valokuvaukseen asti siistinä.

IMG_5118

Tämänkaltaiset kirjat ovat syynä siihen, että ylipäätään aloin koskaan intoilemaan lastenkirjoista. Toivottavasti se saa oikein paljon lukijoita ja uusia faneja.

Screen Shot 2016-01-23 at 18.02.43Ei käy päinsä, Antero on Daisy Hirstin toinen kirja. Myös hänen esikoisensa näyttää hauskalta, katsokaas tuossa vasemmalla! Toivon, että lahjakas kirjailija jatkaa hienojen kirjojen tekemistä ja että häneltä myös suomennetaan lisää kirjoja oikein pian.

 

Ei käy päinsä, Antero (alk. Alphonse, that is not ok to do!)
Teksti ja kuvitus: Daisy Hirst (suom. Kalle Nuuttila)
Kustantaja: Lasten keskus, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

4 thoughts on “Ei käy päinsä, Antero

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s