Tämä vai tuo: Matkakuumetta

IMG_4927

Vuoden ensimmäisiin lastenkirjauutuuksiin kuuluu Eppu Nuotion ja Aino Louhen Tämä vai tuo? Matkakuumetta (Bazar, 2016), joka jatkaa tekijäparin viime vuonna alkanutta Tämä vai tuo -sarjaa.

IMG_4944

Fiinulla ja äidillä alkaa kohta loma, mutta he eivät ole saaneet päätettyä, mihin mennä. Mennäkö lähelle vai kauas, rannalle vai hiihtämään? Onneksi valitseminen on mukavaa, ja matkasta haaveillessa voi antaa mielikuvituksen laukata. Lopulta sopiva kohdekin löytyy.

IMG_4945

Kirja kertoo äidin ja tyttären läheisestä suhteesta. Isää tai muuta aikuista kumppania ei ilmeisesti ole. Kuvissa näkyy myös vauva, jota teksti ei kommentoi lainkaan. Kyse on nyt vain Fiinusta ja äidistä. Yhdessäolo on kiireetöntä: aika kuluu haaveillessa ja jumpatessa (Fiinulta lähteekin, muuten, pari hyvää jooga-asentoa). Äiti on lapselleen omistautuva ja leikkisä. Hän heittäytyy mukaan lapsen mielikuvitusmaailmaan ja antaa kuvittelulle lisää aineksia.

Kirjaa ensimmäistä kertaa lukiessani pohdiskelin, mahtavatko Fiinu ja äiti olleenkaan lähteäkään oikealle matkalle, vai onko luvassa pelkästään mielikuvitusmatkoja kotisohvalta käsin. Useinhan odottaminen on matkassa jopa parasta, kaikki se matkasta haaveilu ja matkakuumeilu, isoille ja pienille yhtä lailla.

IMG_4943

Sarjan edellistä kirjaa lukiessani hiukan uuvahdin loputtoman tuntuisiin valintoihin. Tässä kirjassa tämä vai tuo -valintoja ei ole yhtä paljon ja valitseminen tuntuu luontevammalta pohdiskelulta. Kirjan rytmi on rauhallinen, lapsen tahtiin antautuva.

IMG_4946

Kirjan kuvitus on raikas ja moderni. Valkoista on paljon, mutta kuvista löytyy kirkkaita värejä ja kuviollisia pintoja. Kollaasitekniikka tuntuu freesiltä. Kuvitus täydentää hienosti tekstin arki- ja fantasiamaailmojen kohtaamista. Lapsiperheen arki näkyy kuvissa kivasti: sohvalle on kyllä aseteltu Totoro- ja Hello Kitty -nuket siististi vierekkäin, mutta multapussi on jäänyt lattialle huonekasvin mullanvaihdon yhteydessä, ja toisessa kuvassa vessapaperirulla pyörii lattialla. Kuin keneltä tahansa meiltä kotoa.

Tämä vai tuo? Matkakuumetta on hiljainen, lämmin kirja, jonka lukeminen tarjoaa rauhallisen hetken lapsen kanssa, mutta myös kutkuttaa lapsen mielikuvitusta. Kirjan pienikokoinen formaatti saa ensin ajattelemaan, että kirja on suunnattu pienille lapsille, mutta nelivuotiaamme on juuri oikeanikäinen tätä kirjaa kuuntelemaan.

Kirjan kuvittaja Aino Louhi oli juuri äitinsä Kristiina Louhen kanssa Hesarin isossa koko aukeaman jutussa. Kivassa jutussa pohditaan paitsi äidin ja tyttären töitä, yleisesti myös lastenkirjan syntyprosessia ja lastenkirjailijan inspiraationlähteitä. Kannattaa tutustua!

Tämä vai tuo? Matkakuumetta
Teksti: Eppu Nuotio
Kuvitus: Aino Louhi
Kustantaja: Bazar, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s