Koko perheen kattaus

Nyt on kevät!

Ai lumista ja kylmää? Mutta postiluukusta tipahtelee siemenluetteloita JA kevään ensimmäisiä kirjauutuuksia. Satokausi on alkanut. On kevät.

IMG_4789

Ensimmäisenä tämän vuoden uutuuskirjoista meillä on käsittelyssä keittokirja koko perheelle. Emmi-Liia Sjöholmin uusi Koko perheen kattaus (Atena, 2016) tarjoaa reseptejä ilman maitoa, kananmunia ja gluteenia, noita kolmea yleisintä lasten allergioiden aiheuttajaa.

Lapsen ruoka-aineallergia piinaa lapsen itsensä lisäksi helposti koko perhettä. Joko perheessä joudutaan laittamaan kahdet ruoat (ei todellakaan suurin riemu väsyneille vanhemmille) tai sitten allergisen lapsen lisäksi kaikki muutkin rajoittavat ruokavaliotaan, jotta selvittäisiin vain yksillä ruoilla. Koko perheen kattaus -kirjan lähtökohtana on tarjota sellaisia reseptejä, joilla maidottoman, munattoman ja gluteenittoman ruoan saa maistumaan koko perheelle.

IMG_4792

Koko perheen kattaus on jaoteltu 31 osioon, joissa kussakin on kolme reseptiä. Kirja tarjoaa reseptejä yhtä lailla aamu- ja välipalalle, pääruoaksi ja jälkkäriksi. Välillä tunnen jaottelun hiukan liian rajoittavaksi, sillä lukisin mielelläni lisää reseptejä esimerkiksi pataruokiin. Toisaalta jaottelu antaa kirjalle rauhallisen rytmin, jota suuret kuvat tukevat.

Kirja yllättää paikoitellen. Esimerkiksi pannarit (yllä vasemmalla) pyöräytetään valkoisista pavuista ja kaurahiutaleista kananmunien ja jauhojen sijaan. Täytyypä kokeilla, ainakin ne sisältävät runsaasti kuitua ja proteiinia.

Reseptit ovat tiukasti kiinni tässä ajassa. On bataattiranskalaisia ja lehtikaalia, tuorepuuroa ja kukkakaalimuusia. Nuudeliannos ja smoothiekin (yllä keskellä) kootaan trendikkäästi kulhoon.

Paikoin mietin kirjan valintoja. Esimerkiksi kirjan resepteissä risotto tehdään vaihtelun vuoksi basmatista tai muista riisilajikkeista. Minusta risotto tehdään risottoriisistä, piste. Ehkä olen vain lapsuuteni pitkäjyväisistä riiseistä tehtyjen pahojen “risottojen” traumatisoima?

IMG_4794

Korvapuustipuuro

Jako kolmeen on välillä kivan kekseliäs. Kaurapuuro tehdään keittämisen lisäksi tuorepuurona jääkaapissa ja uunissa marjojen kanssa paistaen. Itseäni houkutti kuitenkin eniten ihan perinteisesti keittäen valmistettava makea Korvapuustipuuro (yllä), joka hunnutetaan kaneli-taateliseoksella ja pyhänä vielä sokerillakin.

Jos tuorepuuro jää kutkuttamaan, lisää reseptejä kannattaa etsiä esimerkiksi Pinterestistä hakusanoilla “overnight oats” tai “bircher muesli”. Itseäni ovat viimeksi kutkuttaneet Another Root -blogin tuorepuurojen makuyhdistelmät, kuten mustikkamuffini tai pina colada.

IMG_4797

Mustikkavaahtokarkit

Maitoallerginen lapsi ilahtuu varmaan eniten kirjan jäätelöresepteistä. Ohjeita on sekä erilaisten raikkaiden jäätelöpuikkojen että kermaisempien jäätelöjen valmistukseen. Kirjan makeiden herkkujen reseptit ovat varmasti hyödyksi myös lastenjuhlien järjestäjille, jos vieraaksi on tulossa allergisia lapsia. Minua ainakin aina säälittävät ne allergiset lapset, jotka saavat juhlissa syödäkseen popkornia ja karsean näköisiä kaupan keksejä, kun toisilla notkuu pöytä kakusta ja muista herkuista. Tässä keittokirjassa on reseptejä jätskin lisäksi mm. makeisiin vaahtoihin, kakkuihin ja karkkeihin, kaikki ilman munaa, gluteeniviljoja ja maitotuotteita.

IMG_4793Kirja on kauniisti taitettu, ja suurille, seesteisen värisille kuville on jätetty runsaasti tilaa. Kirjan tekijä on itse ottanut kauniit kuvat niin ruoka-annoksista kuin lapsistakin. Tyylikäs kirja sopii hyvin kahvipöytäkirjaksi – tätä kirjaa selailisi mielellään myös silloin, kun ei ole akuuttia asiaa keittiöön.

Itseäni lapsen allergian vuoksi rajoittunut ruokavalio on koskettanut kuopuksen imetysaikaan, kun lapsi ähki ja örisi joka yö monta tuntia puolen vuoden ajan. Kokeilin itse silloin mm. maidotonta ja gluteenitonta imetysdieettiä lääkärien suosituksista huolimatta, sillä jatkuvasti valvoessaan ja vähitellen hulluksi tullessaanhan sitä on valmis ihan kaikkeen. Väsyneenä en ollut ihan luovimmillani, joten ruokavalio muuttui aika yksipuoliseksi ja tylsäksi. Tämä keittokirja olisi silloin ollut tarpeen, vaikkakin yksi asia siinä yllätti.

Johtuu varmaan omasta standpointistani kasvissyöjänä, että automaattisesti ajattelin kirjassa olevan vain kasvisreseptejä. Maidottomuus ja munattomuus yhdistyi mielessäni suoraan veganismiin. Hämmästykseni oli suuri, kun kirjaa selatessani törmäsin liivatteeseen ja muutamiin liharuokiin. Tästä toivuttuani (ei missään luvattu kasviskeittokirjaa) löysin kirjasta runsaasti herkullisen oloisia kasvisreseptejä.

Kokonaisuutena pidin kirjasta kovasti. Reseptit ovat houkuttelevia ja ulkoasu kutsuva. Kirjan trendikkäät reseptit piristävät takuulla allergiaperhettä, mutta sopivat kaikille muillekin.

Suosittelen lapsen allergian rajoittamaan ruokavalioon tuskastuneita tutustumaan myös Pipsa Hurmerinnan tekemään Pipsan keittokirjaan pienille ihmisille, jonka lähtökohtana on lapsen nirsoilu, mutta joka sekin tarjoilee allergiselle sopivia reseptejä. Itselleni jäi Pipsan keittokirjasta mieleen ainakin herkullisen kuuloiset bataattikolikot ja kookosmaitoon tehty riisipuuro.

 

Koko perheen kattaus. 31 x 3 tapaa tehdä mutkatonta ruokaa ilman gluteenia, maitoa ja kananmunia
Teksti ja kuvat: Emmi-Liia Sjöholm
Kustantaja: Atena Kustannus, 2016
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s