10 parasta fiktiivistä sankaritarta

Finladia Junior -palkinnon Maresi-kirjallaan voittanut Maria Turtschaninoff julkaisi juuri The Guardianissa artikkelin, jossa hän listasi parhaita fiktiivisiä feministisiä sankarittaria. Ilahduttavan moni näistä hahmoista oli lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kotoisin.

Turtschaninoffin määritelmän mukaan kirjallinen feministinen sankaritar on tyttö, joka on juuri sellainen kuin tahtoo. Ei vain vahva tai rohkea, vaan täyteläinen hahmo, jolla on oikeita vahvuuksia ja heikkouksia, ja jonka tarina ei pyöri miehen ympärillä.

Listaan kannattaa tutustua, sillä se sisältää monia hyviä lukuvinkkejä. Juttuun on linkattu myös vanhempi listaus lasten- ja nuortenkirjojen feministististä ikoneista, joka on myös kiinnostavaa luettavaa. Listat sisältävät paljon uudempia nuorten scifi- ja fantasiakirjoja kuten Nälkäpelin ja Piiri-trilogian, joihin minun on pitänyt pitkään tutustua. Näiden juttujen kannustamana taidankin tarttua niihin piakkoin.

Omista suosikeistani Turtschaninoffin listalla tärkein oli Philip Pullmanin Universumin tomu -trilogiassa seikkaileva ihana Lyra. Ovathan kaikki lukeneet tämän sarjan, ovathan? Se on NIIN NIIN NIIN hyvä. Ronja Ryövärintytär on listoilla itseoikeutetusti, samoin Pikku Myy ja Roald Dahlin Matilda.

En ole Maresia vielä lukenut, mutta sekin alkoi nyt kiehtoa kovasti. Kirja julkaistiin eilen myös englanniksi, ja se sai ainkin Guardianilta kehut. Bongasin kirjan eilen Akateemisen lastenosaston alepöydällä, vaikken hintaa tullutkaan katsoneeksi. Eikun tänään shoppailemaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s