Mörkökirja

IMG_4075Kaikki lapset sen tietävät.

Mörköjä on olemassa.

Jos et usko, lue Harri István Mäen Mörkökirja (Haamu, 2015). Möröt seikkailevat tässä tarinakokoelmassa kaikkialla; ne hyppivät katolla yöllä ja vaanivat järven pohjassa veneitä.IMG_4080

Harri István Mäen möröt eivät ole kovin kauheita, vaan aika höpsöjä. Tarinoissa järvimonsteri saa migreeniä, kun sen saalistamat ihmiset pitävät kauhuissaan niin kovaa meteleliä. Jankó-mörkö satuttaa toistuvasti itsensä kokeillessaan eri ammatteja ja metsämörkö hyppää kyllä hurjana auton katolle, mutta loukkaantuu ja tulee surulliseksi.

IMG_4117 (2)

Mörkökirja koostuu lyhyistä, melko nopealukuisista tarinoista. Tarinoissa on huumoria ja lämpöä, ja ne kertovat toisista välittämisestä – vaikka nämä olisivatkin vähän kummallisen näköisiä. Välillä toivon, että kertoja pysähtyisi kuvailemaan tunnelmia tarkemmin. Miltä esimerkiksi näyttävät katolla hyppivät möröt, jotka ovat Mörönkarkottaja-kertomuksessa Oskarin ja Rozikan riesana? Oskar karjuu, että katolla on taas mörköjä, ja Rozika sanoo vain ettei kestä ja vetää sohvatyynyn korviensa päälle. Toisaalta tietenkn vahvistetaan kuvaa maailmasta, jossa möröt ovat samanlainen arkipäivän riesa kuin vaikka pulut meillä.

IMG_4698

Kirjailija on itse kuvittanut teoksen. Kuvitusjälki on omaleimainen; Mäki piirtää persoonallisella mustalla viivalla mitä erilaisimpia olentoja. Kuvien talot ovat ei-suomalaisen näköisiä, ehkä unkarilaisen tyylisiä? Myös möröillä on unkarilaiset nimet.

IMG_4118

Tällaiset turvalliset ja vähän höpöt mörkötarinat voivat olla omiaan monstereita pelkäävälle lapselle. Sen sijaan kutkuttavia kauhukokemuksia hakevalle rohkelikolle  Mörkökirjan kertomukset voivat olla liian leimejä. Eskarilainen tai eka-tokaluokkalainen voisi olla hyvää lukija- ja kuulijakuntaa näille kilteille hirviötarinoille.

Mörkökirja
Teksti ja kuvitus: Harri István Mäki
Kustantaja: Haamu Kustannus, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s