Opas hevosharrastukseen

IMG_4360 (1)

Minulla on erityisen lämmin suhde ratsastusoppaisiin. Olin yhdeksänvuotiaana lukenut Soini Talaskiven 400-sivuisen Suomalaisen hevoskirjan kannesta kanteen lukuisia kertoja ennen kuin olin edes käväissytkään hevosen selässä.

Minulta löytyy Talaskiven tiiliskiven lisäksi yhä hyllystä lukuisia hevostietokirjoja, vaikken kovin aktiivisesti enää ratsastakaan. Tutustuin innokkaasti myös Sirpa Ylösen uuteen teokseen Opas hevosharrastukseen (Into, 2015).

IMG_4362 (1)

Ensiselailulla kirja poikkeaa genrensä muista kirjoista hillityllä ja kauniilla ulkoasullaan. Lajin kirjoissa on yleensä paljon pieniä infokuvia, mutta ulkoasusta vastannut Elina Salonen on taittanut tähän kirjaan suuria kokosivun tai aukeaman kuvia. Ratkaisu miellyttää aikuisen silmää, mutta mietin siinä kirjaa pläräillessäni, että jaksaakohan pienempi hevosharrastaja keskittyä suuriin tekstimassoihin, joita pikkukuvat eivät riko? Entä voiko pelkällä tekstillä ohjeistaa kaikkia asioita? Miten ohjien pitämisen kädessä pystyy hahmottamaan ilman kuvaa, entä oikean istunnan?

IMG_4361 (1)

Opas hevosharrastukseen käy läpi hevosen psykologiaa, varusteiden ja tallin valintaa, ratsastuksen aloittamista ja hevosen käsittelyä maasta. Kirjan sävy on kertoileva, hevosharrastajalta toiselle. Usein ratsastusoppaat on kirjoitettu jokseenkin ylhäältä alaspäin, niin että asiantuntija jakaa tietouttaan rahvaalle. Tässä kirjassa on rento ja läheinen ote ilman vaikeita termejä tai paperinmakua. On kuin blogia lukisi! Kirja ei ole perinteinen ratsastusopas, vaan kertoo ennemminkin konkreettisesti siitä, millaista elämä hevosten kanssa on. Tällaista hiljaista tietoa ei useinkaan oppaista löydä, vaan moni oppii sen vasta kantapään kautta. Mitkä ovat ratsastuskentän väistämissäännöt, entä miten saadaan laitumella makaava hevonen liikkeelle? (Tätä jälkimmäistä olen itse joutunut pohtimaan erään pullean suomenhevosen kanssa. Ei vetämällä, ei työntämällä, ei kierittämällä.) Tai miten pitää jalat lämpiminä (no, lämpimähköinä) näillä pakkasilla? Suosittelen tällaiseen tiedonhakuun myös Facebookin Talliniksit-ryhmää. Plussaa kirja saa myös pienen hevosharrastajan vanhemmille omistetusta luvusta, sillä myös lapsen kanssa tallilla liikkuvan aikuisen tulee tuntea tallin säännöt – vaikkei niitä hänelle useinkaan suoraan kerrota.

IMG_4363

Opas hevosharrastukseen ei tarjoa vinkkejä perinpohjaiseen hevosen kouluttamiseen tai ongelmahevosen ongelmien ratkomiseen. Siihen suosittelen esimerkiksi Tuire Kaimion Hevosen kanssa -kirjaa. Sen sijaan se tarjoaa vinkkejä tilanteisiin, joissa pitää selvitä vaikkapa hankalan ratsastuskouluhevosen kanssa. Useinhan ratsastajat – pienetkin – joutuvat laittamaan hevosen yksin valmiiksi ilman kokeneempaa apua. Vastaan tulee väistämättä tilanteita, joissa hevonen ei nosta jalkaansa kavionpuhdistusta varten tai anna kiristää satulavyötään. Perustuntilainen ei tarvitse ohjeita, joilla ehdollistaa hevosta pois tästä käytöksestä, vaan pikaniksejä tilanteesta selviämiseen. Tämä kirja tarjoilee juuri niitä.

IMG_4364 (1)

Jos kaipaat lisälukemista, etsi kirjastosta käsiisi esimerkiksi nämä hevostietokirjat:
Soini Talaskivi: Suomalainen hevoskirja
Tuire Kaimio: Hevosen kanssa
Kyra Kyrklund ja Jytte Lemkow: Kyra ja ratsastuksen taito
Sally Swift: Centered Riding
Opas hevosharrastukseen
Teksti: Sirpa Ylönen
Kustantaja: Into Kustannus, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

2 thoughts on “Opas hevosharrastukseen

  1. Mukavan näköinen kirja, joka tosiaan vaikuttaa poikkeavan taitoltaan kovasti ns. perinteisistä. Olen kanssasi kuitenkin samaa mieltä siitä, että kovin pienet lukijat eivät välttämättö jaksa tätä lukea. Muistan itse saaneeni lahjaksi hevostietokirjan, jossa oli paljon tekstiä ja vähän kuvia. Vaikja olin hevoshullu lukutoukka, en silti jaksanut 11-vuotiasna (tai enää myöhemminkään) lukea sitö kokonaan.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s